Verden

Direkteblogg: En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks

Da er brexitavtalen i boks, melder Boris Johnson på Twitter.

Den britiske statsministeren Boris Johnson har hektiske dager nå som brexit forhandlingene nærmer seg mål. Her forlater han Downing Street og er på vei til parlamentet torsdag morgen. Foto: Kirsty Wigglesworth, NTB scanpix / AP

 • Thomas Spence
 • Eirin Hurum
  Aftenpostens Europa-korrespondent
 • Torsdag formiddag meldte både EU og Boris Johnson at de er i mål med en brexit-avtale.
 • Torsdag morgen erklærte det nordirske unionistpartiet DUP at de ikke aksepterer utkastet til avtale.
 • Den britiske regjeringen antas å være avhengig av støtte fra DUP for å få en eventuell brexitavtale gjennom i Parlamentet lørdag.
Festet innlegg
FHI: Utenlandsfødte tester oftere positivt for covid-19
i dag kl 14:26av Kjetil Nygaard
DEL

Utenlandsfødte personer bosatt i Norge, tester seg i samme grad som etnisk norske, men tester oftere positivt, ifølge en FHI-rapport.

Særlig gjelder det personer født i Somalia, Pakistan, Irak, Afghanistan, Tyrkia, Eritrea og Iran, ifølge Folkehelseinstituttet.

Disse gruppene har en høyere andel smittetilfeller og sykehusinnleggelser.

– Heldigvis er det fortsatt ganske få i Norge som har dødd eller har hatt behov for respiratorbehandling. Med så små tall er det begrenset hvor mye vi kan si om forskjeller mellom ulike grupper. Likevel er det bekymringsfullt at personer som er født i land i Afrika eller Asia ligger så høyt på statistikken for respiratorbehandling og dødelighet, sier avdelingsdirektør Thor Indseth ved Folkehelseinstituttet.

Utenlandsfødte og etnisk norske nordmenn tester seg stort sett i samme grad. Utenlandsfødte tester imidlertid altså oftere positivt.

– Derfor skulle vi gjerne sett at enda flere tester seg i disse gruppene, sier Indseth.

(©NTB)

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • Kjetil Nygaard
  DEL
  Ap foreslår hasteordning for koronarammede bedrifter

  Jonas Gahr Støre kaller det et «nistist skue» å se budsjettforhandlinger handle om snus og sjokolade når hardt rammede bedrifter kjemper for å overleve.

  – I stedet for å redde arbeidsplasser har de blå buret seg inne for å krangle om snus og bistandskutt, sa Arbeiderparti-lederen under finansdebatten i Stortinget torsdag.

  Regjeringen fikk kritikk for å ha somlet med å få nye kompensasjonsordningen på plass for å redde bedrifter som sliter under smittevernrestriksjoner som er gjeninnført i høst.

  – Den andre smittebølgen er en varslet krise. Den kompensasjonsordningen vi nå trenger, er ikke klar. Pengene kommer ikke før på nyåret, og da vil det være for sent for mange, sa Støre, som la til at Arbeiderpartiet neste uke vil fremme forslag om en hasteordning om tilskudd til bedrifter som er hardt rammet av lokale smitteverntiltak.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL
  Sverige har passert 7.000 koronadødsfall

  Det siste døgnet er det registrert 35 koronarelatert dødsfall i Sverige. Så langt har 7.007 mennesker dødd under pandemien i landet.

  Til sammen har 272.643 fått påvist koronasmitte, 6.485 av dem det siste døgnet, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

  I Danmark er det registrert 1.605 smittede og 6 dødsfall siden onsdag. Dermed er de samlede tallene oppe i henholdsvis 85.140 og 858, ifølge Statens Serum Institut. 267 covid-19-pasienter er for tiden innlagt på sykehus. 38 av dem behandles på intensivavdeling, 28 med respirator.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL
  En femdel av danskene er for tvangsvaksinasjon

  Nesten hver femte danske mener at myndighetene må kunne tvangsvaksinere dem som ikke ønsker å la seg vaksine frivillig.

  En rundspørring som Voxmeter har gjort, viser at 60 prosent er imot tvangsvaksinering, mens 16 prosent er i tvil. Og 19 prosent er tilhengere av tvangsvaksinering.

  Helseminister Magnus Heinicke har imidlertid flere ganger gjort det klart at vaksinen blir frivillig for alle, og det samme mener Lægeforeningen at den bør være.

  – Koronavirus er ikke en sykdom man trenger å tvangsvaksineres mot, sier Camilla Rathcke, leder for foreningen, og påpeker at vaksinen må ses på som et redskap for å bekjempe epidemien, siden covid-19 er en sykdom de aller fleste blir bra av.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL
  Over én million hurtigtester sendes til landets kommuner

  Over en million covid-19-hurtigtester sendes nå til landets kommuner, opplyser Helsedirektoratet. Testene vil bli fordelt etter kommunens folketall.

  Hurtigtesten viser resultatet etter 15 minutter og skiller seg fra en PCR-test som må sendes til laboratorium for analyse.

  Sistnevnte er mest presis for å avdekke covid-19, men en antigen hurtigtest kan brukes når det er behov for raske testsvar.

  (@NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL
  Flere unge trenger noen å snakke med under pandemien

  Røde Kors’ anonyme samtaletilbud for barn og unge har så langt i år svart på 19.500 henvendelser. Det er 40 prosent flere enn på samme tid i fjor.

  Spesielt opplever tilbudet, som kalles Kors på halsen , en kraftig økning i antall henvendelser fra barn og unge under pandemien.

  Røde Kors opplyser i en pressemelding at de så langt i år har svart på over 19.500 anonyme henvendelser fra barn og unge.

  Det er en økning på nesten 40 prosent fra november i fjor.

  – Flere snakker med oss om angst, depresjon og nedstemthet. Samtidig ser vi at temaer som forelskelse går ned, noe som kanskje er naturlig i perioden vi er inne i nå hvor man er lite sammen med venner og medelever, sier Nelli Kongshaug, leder i Kors på halsen.

  Foreningen opplyser at barn helt ned i åtteårsalderen den siste tiden har kontaktet Røde Kors.

  (©NTB)

 • Arild Sandvik og Sondre Zachariassen
  DEL
  86 nye koronatilfeller i Oslo

  Det er registrert 86 nye koronasmittede i Oslo det siste døgnet. Det er 39 færre enn gjennomsnittet den siste uken, som var på 125 smittede per dag.

 • Arild Sandvik og Sondre Zachariassen
  DEL
  Tre tidligere presidenter vil la seg vaksinere på direkten
  Barack Obama er en av de tidligere USA-presidentene som vil vaksinere seg på direktesendt tv.
  Barack Obama er en av de tidligere USA-presidentene som vil vaksinere seg på direktesendt tv. Foto: AP

  De tidligere presidentene Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton har meldt seg frivillig til å motta en koronavaksine på direktesendt fjernsyn.

  Det gjøres for å skape tillit i befolkningen om at vaksinen er trygg så snart det amerikanske legemiddelverket FDA har godkjent en, skriver CNN.

  De tre forhenværende presidentene håper en holdningskampanje vil sende et viktige budskap samtidig som amerikanske helsemyndigheter prøver å overbevise folk om at de bør ta vaksinen når den er tilgjengelig.

  (NTB)

 • Arild Sandvik og Sondre Zachariassen
  DEL
  Fem nye smittetilfeller i Agder

  Det er registrert fem nye tilfeller av koronavirus på Sørlandet, viser den siste oversikten fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved midnatt.

  Arendal (totalt 138), Kristiansand (427) og Lindesnes (89) har registrert én ny koronasmittet hver, mens det i Vegårshei er registrert to nye smittetilfeller.

  Vegårshei fikk påvist sitt første tilfelle av viruset i helga, og nå er det altså meldt om to nye tilfeller.

  Kjønn/alder på de smittede er kvinne 20-29, kvinne 40-49, mann 30-39 og mann 80+ (2).

  Totalt er det nå registrert 1068 personer med koronavirus siden pandemien brøt ut i Norge i mars.

 • Arild Sandvik
  DEL
  USA: Høyeste daglige koronadødstall siden april

  USA: Høyeste daglige koronadødstall siden april

  Antall koronarelaterte dødsfall i USA oversteg 2.700 det siste døgnet. Det er det høyeste siden april, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

  De ferske tallene fra universitetets oversikt viser at det ble registrert 2.731 nye koronadødsfall onsdag. Dermed har 273.181 amerikanere dødd siden pandemien brøt ut.

  Oversikten til Worldometers , som oppdaterer tallgrunnlaget kontinuerlig, viser at det ble registrert i alt 2.831 koronadødsfall det siste døgnet og at det er rapportert i alt 279.865 koronarelaterte dødsfall i USA.

  Antall nye smittetilfeller siste døgn var på hele 203.386, ifølge Worldometers.

  (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL
  60 prosent forbereder seg på koronajul

  I en fersk undersøkelse svarer 60 prosent av de spurte at årets julefeiring vil bli annerledes. 34 prosent svarer at julefeiringen i år vil bli som før.

  I undersøkelsen, som er utført for VG, ble 1.000 nordmenn spurt om koronapandemien vil føre til endringer i årets julefeiring, og i så fall hvilke endringer.

  Nær halvparten svarte at de kom til å feire årets jul med færre personer, mens over 40 prosent svarte at de kom til å delta i færre juleselskaper. Nesten 20 prosent svarte at de kom til å droppe å reise bort under årets julefeiring.

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til avisen at dette viser at mange tenker på smittevern når de planlegger årets julefeiring.

  (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL
  378 nye koronasmittede siste døgn

  378 nye koronasmittede siste døgn – 173 færre enn for en uke siden

  Det siste døgnet er det registrert 378 koronasmittede i Norge. Det er 63 færre enn dagen før og 173 færre enn samme dag i forrige uke.

  I alt var det ved midnatt natt til torsdag registrert 36.969 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  2,3 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet.

  128 koronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  Til sammen er 351 koronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  63,5 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

  (NTB)

 • Torbjørn Witzøe
  DEL
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke enig i Det europeiske smittevernkontorets anbefaling om å fjerne karanteneplikten for flypassasjerer i Europa.
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke enig i Det europeiske smittevernkontorets anbefaling om å fjerne karanteneplikten for flypassasjerer i Europa. Foto: Heiko Junge / NTB

  Det europeiske smittevernkontoret (ECDC) anbefaler å stoppe karanteneplikt av flypassasjerer innen Europa. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er uenig.

  ECDC mener en opphevelse av karanteneplikten neppe vil øke smittespredningen betydelig, men Nakstad mener det er helt feil, skriver VG.

  – Dette er en anbefaling som ikke passer spesielt godt til de utfordringene vi har hatt i Norge den siste tiden knyttet til importsmitte, sier han, og peker på at Norge de siste to månedene har opplevd økt importsmitte fra arbeidsreisene fra utlandet.

  Nakstad er tydelig på at Helsedirektoratet ikke vil anbefale regjeringen å følge ECDCs anbefalinger.

  – Tvert imot vil vi med nye hurtigtester kunne kombinere karantene og testing på en stadig mer treffsikker måte, som både begrenser smittespredningen mer effektivt og samtidig gjør det mulig å reise over grensene for dem som har behov for det, mener Nakstad. (NTB)

 • Torbjørn Witzøe
  DEL
  USA håper å vaksinere 100 millioner innen februar

  USA håper å ha gitt koronavaksine til 100 millioner innbyggere innen utgangen av februar, opplyser en ledende helseforsker.

  Dette utgjør om lag 40 prosent av USAs voksne befolkning. Håpet er at massevaksinering kan starte i løpet av få uker, etter at vaksinene til Moderna og Pfizer-BioNTech trolig blir godkjent.

  Begge vaksinene fordrer to injeksjoner med tre-fire ukers mellomrom.

  – Mellom midten av desember og slutten av februar håper vi at 100 millioner mennesker er blitt immune, sier Monclef Slauoi, en av regjeringens fremste vaksinerådgivere.

  Han la til at de prioriterte gruppene er eldre, helsearbeidere og nødhjelpsarbeidere. (NTB)

 • Torbjørn Witzøe
  DEL
  Merkel forlenger koronatiltakene

  Den tyske regjering forlenger koronatiltakene til 10. januar. Det betyr at barer og restauranter fortsatt må holde stengt.

  Tiltakene omfatter også kulturlivet og sportsarrangementer, opplyser statsminister Angela Merkel etter et møte med ledere for Tysklands 16 delstater.

  Merkel kom også inn på den positive utviklingen for flere vaksiner mot covid-19. Hun opplyste at de to produsentene Moderna og Pfizer-BioNTech kan levere 70 millioner doser i løpet av første kvartal neste år hvis de blir godkjent.

  Men hun la til at dette ikke blir nok for Tysklands 80 millioner innbyggere og at landet må komme seg gjennom vinteren uten store lagre med vaksiner. (NTB)

 • Torbjørn Witzøe
  DEL
  Stor økning i Amerika
  En 76 år gammel kvinne som ble behandlet for covid-19 på et sykehus i Venezuelas hovedstad Caracas i høst.
  En 76 år gammel kvinne som ble behandlet for covid-19 på et sykehus i Venezuelas hovedstad Caracas i høst. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

  Totalantallet registrerte smittetilfeller i Nord-Amerika, Latin-Amerika og Karibia har økt med nesten 30 prosent på én måned.

  Den panamerikanske helseorganisasjonen Paho offentliggjorde onsdag oppdaterte tall. De viser at det innen utgangen av oktober var registrert til sammen 20,5 millioner smittetilfeller i områdene.

  Innen utgangen av november hadde tallet klatret til 26,9 millioner. Det skyldes blant annet en kraftig smitteøkning i Nord-Amerika. De aller fleste smittetilfellene er påvist i USA, som registrerte over 150.000 daglige smittetilfeller forrige måned.

  Canada opplever nye utbrudd på sykehjem og i omsorgsboliger, og Paho er også bekymret over stigende smitte i Brasil og på Cuba. (NTB)

 • Torbjørn Witzøe
  DEL
  Erna Solberg snur om testing før julen
  Foto: Jil Yngland / NTB

  I forrige uke anbefalte statsminister Erna Solberg at man bør teste seg før man reiser på besøk til eldre i julen. Nå trekker hun tilbake rådet. Statsministeren sier nå til Dagbladet at en negativ test kan gi falsk trygghet.

  Flere sørlandskommuner har oppfordret studenter som kommer hjem til jul å teste seg.

  – Dersom du kommer fra et av de områdene med mest smitte i Norge, så bør du kanskje praktisere to meter avstand, særlig til dem i sårbare grupper, sier Solberg.

  På regjeringens koronapressekonferanse onsdag i forrige uke sa hun at folk fra Bergen og Oslo bør teste seg før de reiser for å besøke eldre i julen. Nå trekker hun altså dette rådet.

  Helsedirektør Bjørn Guldvog mener at man heller bør være ekstra varsom de siste 14 dagene før man reiser hjem til jul.

  – Vi anbefaler ikke testing før man reiser hjem til jul fordi det er mulig å teste negativt selv om du er smittet. Det viktigste du kan gjøre før du reiser hjem til jul, er egentlig å oppføre seg som om du er i et område med mye smitte, sier Bjørn Guldvog. (NTB)

 • Torbjørn Witzøe
  DEL
  Varsler Oslo-tiltak inn i julen
  Foto: Berit Roald / NTB

  Byrådsleder Raymond Johansen ber folk i Oslo forberede seg fortsatt sosial nedstengning i julen og ikke lettelser i restriksjonene.

  Onsdag kveld varsler byrådslederen at det vil bli avholdt en pressekonferanse i midten av neste uke hvor en avklaring om restriksjonene i Oslo i julen vil bli belyst, skriver VG.

  – Her er det smittetallene som er sjefen, og vi er helt avhengige av hvordan smittetallene utvikler seg denne uken for å kunne si noe om endringer i julen for Oslo. Men det er nok bedre at folk forbereder seg på at den sosiale nedstengingen videreføres, og ikke det motsatte, sier Johansen til avisa.

  De strenge smitteverntiltakene som blant annet omfatter påbud om munnbind, stengte ungdomsklubber og skjenkeforbud. (NTB)

 • Torbjørn Witzøe
  DEL
  Sykehus går til gult beredskap
  Foto: Tore Meek / NTB

  På grunn av flere koronapasienter hevet Sykehuset Østfold beredskapsnivået fra grønt til gult onsdag ettermiddag.

  Tirsdag var 14 koronapasienter innlagt ved sykehuset.

  Administrerende direktør ved sykehuset, Hege Gjessing, sier i en pressemelding at årsaken til den økte beredskapen er flere koronapasienter, og at mange ansatte er i karantene eller har annet koronarelatert fravær.

  – Når vi nå øker beredskapsnivået fra grønn til gul betyr det at vi må sette inn mer ressurser til å håndtere pandemisituasjonen. Det innebærer at planlagte undersøkelser og behandlinger som ikke haster kan bli utsatt, sier Gjessing. (NTB)

 • Torbjørn Witzøe
  DEL
  Første vaksinedosene til Norge rett over nyttår
  Foto: Heiko Junge / NTB

  Sveriges vaksinekoordinator sier til NRK at Norge vil få flere hundre tusen koronavaksinedoser rett over nyttår.

  – For Norges del snakker vi om leveranse på flere hundre tusen doser i januar. Og i hvert fall mellom to og to og en halv millioner doser i løpet av første kvartal, sier Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström.

  Han ber nå Norge om å være klar til å rulle ut vaksineringen rett over nyttår.

  Det er Sverige som sørger for Norges tilgang til koronavaksiner gjennom avtalene mellom legemiddelprodusentene og EU-kommisjonen.

  Det har også tidligere vært kjent at det kan hende at vaksineringen kan starte i januar dersom utviklingen av covid-19-vaksinene går etter planen.

  Siden de vaksinene som nå er lengst fremme i utprøvingen, må gis i to doser, vil det si at opp mot 1.250.000 nordmenn kan vente seg å bli vaksinert innen utgangen av mars neste år. (NTB)

Les mer om

 1. Brexit

Relevante artikler

 1. VERDEN

  BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale

 2. VERDEN

  Kan bli ny brexit-avstemning mandag

 3. VERDEN

  EU håper å våkne til brexitgjennombrudd

 4. VERDEN

  Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen

 5. VERDEN

  Jubel blant demonstranter da brexitavtale ble utsatt

 6. VERDEN

  EUs sjefforhandler: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken