Alle demokratenes forslag er blitt stemt ned i Senatet. Men de fikk én seier.
NEW YORK (Aftenposten): I løpet av den første dagen i riksretten stemte Senatet ned 11 av 11 forslag fra demokratene.
Den første dagen i den historiske riksrettssaken handlet om vedta regler og prosedyrer for hvordan den skal foregå. Debatten startet tirsdag kl. 19 norsk tid og ble ferdig rundt kl. åtte på onsdag.
Etter en 13 timers lang sesjon stemte Senatet for senatsleder Mitch McConnells foreslåtte regler for riksrettsprosessen mot president Donald Trump.
McConnells forslag etablerer kjørereglene for hele riksrettsprosessen og åpner for seks dager der partiene skal fremføre sine argumenter for og imot å dømme Trump for maktmisbruk og for at han har forhindret Kongressens arbeid.
McConnells regler innebærer en utsettelse av diskusjonen om hvorvidt partene kan kalle inn vitner i rettssaken. Denne debatten vil bli tatt senere.
Dyp konflikt
Da riksrettssaken mot Bill Clinton ble avholdt i vinteren 1999, var samtlige 100 senatorer enige om regelverket. Slik er det ikke denne gangen. I stedet har det oppstått en dyp konflikt mellom Senatets republikanere, som har flertall i kammeret, og mellom demokratene, som er i mindretall.
Natt til onsdag fremmet demokratene en rekke forslag til endringer i den planen republikanerne legger opp til. De vil blant annet at Senatet skal kreve å få tilgang til dokumenter fra blant annet Det hvite hus, utenriksdepartementet og Pentagon. De fremmet også forslag om å stevne nye vitner.
Tap etter tap
Forslagene ble imidlertid stemt ned én etter én - med 53 mot 47 stemmer. Dette er også fordelingen mellom republikanere og demokrater/uavhengige i Senatet. Demokratene endte med å tape alle 11 avstemningene.
Blant forslagene som ble nedstemt, var forslag om å la president Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton vitne. Bolton, som forlot stillingen som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i september, har tidligere sagt seg villig til å vitne i saken.
Etter at det fjerde forslaget var blitt forkastet, ba senatsleder Mitch McConnell demokratene om å få opp farten og gjennomføre flere avstemninger samtidig. Journalister inne i salen meldte om mange trøtte fjes og mye gjesping. Noen bestilte take away-pizza for å holde ut.
Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, nektet å føye seg. Han ville at senatorene skulle stemme over hvert enkelt forslag for seg, selv om han visste at han ikke vil vinne frem.
Årsakene til det er flerdelt:
1) Demokratene er usikre på om de vil få muligheten til å stemme over å kalle inn nye vitner og hente inn nye dokumenter senere i saken. Derfor ville de sikre at de i alle fall har fått fremført argumentene sine offentlig én gang i prosessen.
2) I tillegg vil demokratene synliggjøre hvem som stemmer ned forslagene deres. Det å stille seg last og brast med Trump i en så betent sak kan skade vinnersjansene til moderate republikanere i stater der demokratene står sterkt.
3) Dessuten kan det brukes som ammunisjon mot republikanerne og til å fremstille det som at de forsøker å dekke over sannheten. Meningsmålinger har vist at et klart flertall av amerikanere mener det er riktig å kalle inn nye vitner, noe som bekreftes i en fersk CNN-måling. Der svarer 69 prosent at de vil ha nye vitneforklaringer. Kun 26 prosent er imot.
Frikjent i neste uke?
Republikanerne legger opp til å gjennomføre riksrettssaken i høy fart. Det kan bety at Trump blir frikjent allerede mot slutten av neste uke.
McConnells stramme timeplan fikk demokratene til å se rødt før saken startet.
– Kort fortalt vil McConnells plan resultere i en rettssak med få beviser i nattens mulm og mørke, sa Schumer.
Senere ble det imidlertid klart at McConnell hadde gjort endringer i siste liten. I utgangspunktet var det satt av 24 timer, fordelt over to døgn, til anklagerne og forsvarernes argumenter. Nå får de tre døgn, noe som sees på som en liten seier for demokratene.
Flere amerikanske medier melder at det var moderate republikanske senatorer som presset på for en mer romslig timeplan, etter at det hadde kommet massiv kritikk mot McConnell.
Riksrettssaken kan bli brukt som politisk ammunisjon lenge etter at den er over
Vil ha nye vitner
McConnell holder imidlertid fast på det han hele tiden har ment: Det å kalle inn nye vitner er et spørsmål det ikke vil bli tatt stilling til før etter de innledende rundene.
Potensielt kan det forsinke riksrettssaken betydelig, men det er usikkert om demokratene klarer å overbevise nok republikanere til å danne flertall for det. McConnell selv er svært kritisk. Det samme er Trumps forsvarere som langet ut mot riksrettssaken natt til onsdag.
De hevder riksrettssaken er altfor tynn til å danne grunnlag for å fjerne en president, og at demokratene har vært ute etter å ta Trump fra dag én.
– Det er bortgjemt og skrevet med små bokstaver i deres latterlige tiltalepunkter. De vil fjerne presidenten fra stemmeseddelen. De har ikke mot til å si det direkte, men det er det de er her for å gjøre, uttalte advokat Pat Cipollone.
Han er lederen for avdelingen i Det hvite hus som gir juridisk veiledning til presidenten.