Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut

Nærmere 500 personer er skadd i opptøyer i Libanons hovedstad Beirut i helgen. Sikkerhetsstyrker skal ha brukt gummikuler og vannkanoner mot demonstrantene.

Det verste protestene i Libanon på lang tid fant sted i Beirut i helgen.

Søndag ble minst 114 personer skadd, 47 av dem så hardt at de trengte behandling på sykehus, ifølge helsepersonell og Røde Kors. Ikke siden protestene mot myndighetene startet for tre måneder siden, har antall skadde vært så høyt.

Demonstrasjonene mot regjeringen startet 17. oktober, og etter en roligere periode har de tatt seg opp igjen denne uken.

Stor frustrasjon

Blant demonstrantene er frustrasjonen stor både på grunn av den økonomiske krisen og at en ny regjering lar vente på seg etter at Saad Hariri gikk av som statsminister som følge av protestene i slutten av oktober.

Søndag kveld samlet hundrevis av demonstranter seg i sentrum av Beirut bak en barrikadert port som leder til parlamentet. Der ble de møtt av sikkerhetsstyrker i full utrustning. For andre natt på rad begynte demonstrantene å kaste steiner mot politiet mens de ropte «revolusjon, revolusjon».

Politiet svarte med gummikuler, tåregass og vannkanoner. Ifølge Libanons statlige nyhetsbyrå NNA ble også to journalister truffet av gummikuler.

Også lørdag utartet protestene seg til et ni timers veritabelt gateslag mellom demonstranter og politi. Minst 377 personer ble skadd

Sikkerhetsmøte

Ifølge NNA har president Michel Aoun bedt om et sikkerhetsmøte mandag med både innenriks- og forsvarsministeren for å diskutere krisen.

Men den 34 år gamle demonstranten Mazen sier han har mistet troen på politikerne.

– Etter tre måneder med protester har de bevist at de ikke endrer seg. De lytter ikke og har ingen ting å gi, sier han.