- Wallenberg hadde gull i bilen

Nye opplysninger om den forsvunne svenske diplomaten Raoul Wallenberg.

Forklaringen på at den svenske diplomaten Raoul Wallenberg ble tatt av russerne kan være ganske banal, mener Russland-kjenner.

Raoul Wallenberg hadde minst 15 kilo gull og smykker i bilden da han ble tatt av russerne i 1945. De nye opplysningene kan bidra til å forklare hvorfor diplomaten forsvant, skriver Svd.se.

I en ny bok skrevet av Russland-kjenneren Bengt Jangfeldt, fremkommer det at Wallenberg skal ha hatt mellom 15 og 20 kilo gull og smykker i bensintanken da han ble stoppet av russerne. Dette kan være en forklaring på hvorfor han ble arrestert av russiske soldater i 1945.

— Det er en rimelig tolkning at russerne trodde at det var nazi-gull som Wallenberg ville holde unna den Røde Armé. Forklaringen på at Wallenberg ble tatt kan altså være ganske banal, mener Bengt Jangfeldt.

Forsvant sporløst

Mannen som fikk status som en av krigens helter etter å ha hjulpet titusenvis av ungarske jøder fra å bli drept i nazistenes utryddelsesleirer mellom 1944 og 1945, forsvant selv sporløst under russernes varetekt i Ungarn i 1945.

Sovjetiske tjenestemenn hevdet at Wallenberg døde i fangenskap 17. juli 1947, men dette er aldri blitt bevist.

I 1963 styrket frigitte dokumenter fra det russiske sikkerhetsministeriets arkiv teorien om at han ble henrettet av russerne i 1947.

Men enkelte forskere mener at svensken kan ha levd lenge etter dette, og har i mer enn 20 år lett i arkiver for å finne ut hva som egentlig skjedde med ham.

Konspirasjon

Russerne anså at Wallenberg var innblandet i en «tysk konspirasjon» og kan ha ment at han forsøkte å skjule eiendom som tilhørte antidemokratiske personer, ifølge opplysninger i den nye boken.

Gullet kan også ha ført til en generell mistro mot Wallenberg innen det svenske utenriksdepartementet, og ført til mindre anstrengelser for å finne ut av hvor diplomaten befant seg.