Verden

Guaidó tatt i ed som nasjonalforsamlingens leder i Venezuela

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó er tatt i ed for en ny periode som leder for nasjonalforsamlingen etter at soldater først hindret ham fra å slippe inn.

Opposisjonsleder Juan Guaidó ble tirsdag tatt i ed som leder for nasjonalforsamlingen i Venezuela, etter to døgn med en spent situasjon preget av kaos.
 • NTB-AFP
Strømmen til salen ble kuttet da Juan Guaidó var ankommet nasjonalforsamlingen tirsdag.
Opposisjonsleder Juan Guaidó ble holdt igjen av soldater fra nasjonalgarden i en halvtimes tid før han fikk slippe inn tirsdag.

Guaidó ble tatt i ed tirsdag, etter en spent situasjon der soldater fra nasjonalgarden hadde hindret ham i å ta seg inn i nasjonalforsamlingens bygning i Caracas.

– Dette er ikke en militærbase. Dette er den lovgivende makt. Militæret kan ikke få bestemme hvem som skal få slippe inn i lovens hus, sa Guaidó til soldatene.

Også noen journalister og parlamentarikere som var med Guaidó, ble midlertidig hindret i å slippe inn. Journalistforbundet skriver på Twitter at to journalister ble angrepet og fraranet utstyr av væpnet regjeringsvennlig milits.

Da Guaidó omsider var kommet inn, hadde Luis Parra, som søndag ble tatt i ed av sine egne tilhengere som nasjonalforsamlingens nye leder, allerede forlatt stedet.

– Her er vi, sa Guaidó da han med flere allierte parlamentarikere satt seg på sine plasser i nasjonalforsamlingen tirsdag.

De folkevalgte begynte å synge nasjonalsangen, men strømmen til salen ble kuttet og politikerne måtte bruke mobiltelefonene som lys. Guaidó løftet deretter høyre hånd og avla ed som leder for nasjonalforsamlingen for en ny periode.

Kupp-anklage

Guaidó ble stengt ute av soldater også søndag. Guaidó dro derfor til redaksjonslokalet til en opposisjonsvennlig avis der han holdt et møte med parlamentarikere som støtter ham. Han hevdet å ha samlet støtte fra 100 folkevalgte og erklærte seg deretter som nasjonalforsamlingens leder for en ny periode.

Parra var tidligere med i Guaidós allianse. Han ble kastet ut fra opposisjonsalliansen i forrige måned etter at han ble anklaget for korrupsjon knyttet til anklager om overpriset mat som Maduros regjering har importert. Parra støtter nå president Nicolás Maduro. I en TV-tale søndag anerkjente Maduro ham som nasjonalforsamlingens leder.

Parras inntog søndag blir av Guaidós tilhengere sett på som et kupp gjennomført av Maduro. Flere land, blant dem USA og til og med Maduro-allierte Argentina og Uruguay, kritiserte søndagens prosess.

Tirsdag advarte USA Maduro med at regjeringen kan bli straffet med nye sanksjoner som går mye lenger enn de nåværende sanksjonene.

Midlertidig president

Guaidó erklærte seg 23. januar i fjor midlertidig president i Venezuela. Han begrunnet det med en henvisning til grunnloven etter at nasjonalforsamlingen hadde erklært siste presidentvalg i 2018, der Nicolás Maduro ble gjenvalgt, som ugyldig.

Guaidó er i ettertid blitt anerkjent som landets president av over 50 land, deriblant USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia, men ikke Norge.

Nasjonalforsamlingen i Venezuela er den eneste grenen av maktapparatet der opposisjonen har kontroll. I juli 2017 innførte Maduro en såkalt grunnlovsforsamling som fikk makt til å endre lover og i praksis frata nasjonalforsamlingen makten.

Strid rundt stemmegivning

Guaidó anklager Parra for å være «medskyldig til diktatur». Guaidó hevder at Maduros regjering har bestukket noen av opposisjonsmedlemmene til å stemme mot ham.

Opposisjonen har 112 av de 167 setene i nasjonalforsamlingen. Guaidó hevder at 100 folkevalgte ga ham sin stemme, mens Parra hevder å ha fått støtte fra 81 folkevalgte.

Opposisjonspolitiker Henry Ramos Allup, som selv har vært leder for nasjonalforsamlingen, sier at protokollen fra søndag må verifiseres for å se «hvor mange som stemte på dem og på oss».

– Til de som kjøpte stemmer: Ha risikoen for det dere kjøper i bakhodet, sier Ramos.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakten på ungdomskilden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5