Verden

Boeing-skandalen har nådd politisk nivå. Nå granskes Pentagon-topp for mulig interessekonflikt.

USAs fungerende forsvarsminister har bare én tidligere arbeidsgiver på sin CV: Boeing.

Pentagon har varslet en intern granskning av om Patrick Shanahan kan ha hatt en dobbeltrolle. Jonathan Ernst, Reuters / NTB scanpix

 • Hanne Christiansen
  Journalist

«En vidunderlig mann» som kan bli værende i Pentagon-ledelsen i «lang tid fremover».

Slik roste Donald Trump forsvarsdepartementets nest mektigste mann, Patrick Shanahan, under et besøk i desember til amerikanske soldater i Irak. Da var Shanahan på vei inn i jobben som fungerende forsvarsminister etter at Jim Mattis overraskende meldte sin avgang.

Nå ser det imidlertid dårligere ut for Shanahans sjanser til å sikre seg jobben permanent. I kjølvannet av Ethiopian Airlines-styrten forrige søndag har Pentagon varslet en granskning av hans bånd til Boeing.

Les også

Boeing har lenge hatt tette bånd til amerikanske luftfartsmyndigheter.

Kritiserte Boeing-konkurrent i møter

Shanahan er den første Pentagon-sjefen siden 1950-tallet som ikke har annen erfaring enn fra det private næringslivet. Han kom til jobben i forsvarsdepartementet etter å ha tilbrakt mer enn 30 år i Boeing.

Boeing er USAs største flyprodusent og den femte største leverandøren av utstyr til USAs forsvar.

Derfor måtte Shanahan skrive under på en etisk erklæring da han begynte i jobben. Der lovet han ikke å delta i diskusjoner og beslutninger som omhandler den tidligere arbeidsgiveren.

Likevel skal Shanahan ha skrytt åpenlyst av Boeing i flere interne møter siden han begynte i jobben som statssekretær sommeren 2017. Det meldte Politico allerede i januar.

Shanahan skal også ha ytret sterk kritikk mot Boeings største konkurrent, Lockheed Martin, i møter med nasjonale sikkerhetsmyndigheter og lovgivere. Særlig kritisk skal han ha vært til de enorme kostnadene knyttet til USAs F-35 kampflyprogram. F-35 produseres av Lockheed Martin.

Da Patrick Shanahan ble hentet til jobben som statssekretær for Jim Mattis, ble hans lange erfaring med problemløsning i Boeing trukket frem. Nå stilles det spørsmål til om han kan ha hatt en dobbeltrolle. Her taler han på en konferanse i München i februar. Tobias Hase, AP / NTB scanpix

Varslet om interessekonflikt

I forrige uke sendte aktivister i gruppen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington en klage til Pentagons interne etikkgruppe. Der varslet de om en mulig interessekonflikt.

Den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren skal også allerede i januar ha varslet om Shanahans mulige dobbeltrolle.

Onsdag varslet Pentagon at det skal gjennomføres en intern granskning av saken.

Shanahan har selv sagt at han vil støtte en slik etterforskning.

Men bråket kan få konsekvenser for hans sjanser til å beholde rollen som forsvarsminister. New York Times skriver at flere kilder i administrasjonen nå er usikre på om Senatet vil godkjenne en eventuell nominasjon av Shanahan fra Trump.

Les også

Under et møte med Boeing-ledelsen i høst raste pilotene over manglende informasjon

Pilotene ble ikke informert om ny programvare

Alvoret i anklagene mot Shanahan er blitt forsterket av den andre flystyrten med et Boeing 737 Max 8-fly på under et halvt år.

Etiopiske myndigheter har bekreftet at det er klare likheter mellom de to ulykkene. Bekreftelsen er kommet etter at ferdskriveren og taleregistratoren, de såkalte svarte boksene, fra Ethiopian Airlines-flyet er blitt hentet ut.

Lion Air-flyet som i oktober i fjor kostet 189 mennesker livet, styrtet trolig på grunn av et feilsignal i en ny programvare som ble innført med Max 8-flyet. Programvaren betegnes med forkortelsen MCAS. Den skal forhindre at flyet steiler ved automatisk å dytte nesen på flyet nedover.

Opptak fra taleregistratoren i Lion Air-flyet viser at kapteinen og styrmannen lette desperat etter løsninger i bruksanvisningen da flyet begynte å miste høyde.

Da den nye flytypen ble lansert, fulgte det ikke med noen nye retningslinjer eller kurs for pilotene om den nye programvaren. I møter med Boeing-ledelsen i etterkant av ulykken i Indonesia skal amerikanske piloter ha varslet om stor usikkerhet rundt de nye funksjonene.

Boeing har lovet en oppdatering av programvaren og brukermanualene til pilotene som skal fly 737 Max 8-flyene, etter de to ulykkene i Indonesia og Etiopia. Nå skal nordamerikanske og europeiske myndigheter granske hvorfor informasjonen ikke har kommet tidligere. China Stringer Network, Reuters / NTB scanpix

FBI kobles på granskning

Tirsdag varslet det amerikanske samferdselsdepartementet at det har startet en føderal gransking av godkjenningen som USAs luftfartsmyndighet FAA ga til Boeings 737 MAX-fly.

Dagen etter ble det kjent at også FBI kobles på granskningen.

Også canadiske og europeiske myndigheter har varslet egne granskninger av godkjenningen.

En av tingene som trolig vil undersøkes, er om de tette båndene mellom luftfartsmyndighetene og produsentene kan ha medvirket til at gjennomgangen av flyets sikkerhet ikke var grundig nok.

I 2005 gjorde FAA det mulig for produsenter som Boeing å sende egne ansatte for å bidra i godkjenningsarbeidet. Kongressmedlem og leder for samferdselskomiteen, Peter A. DeFazio, er blant dem som har stilt spørsmål ved ordningen.

– Boeing-ansatte jobber for FAA. Hvor nøye gransker de, og lar de seg påvirke? sa DeFazio til New York Times i forrige uke.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Luftfart
 2. Boeing
 3. Pentagon
 4. Boeing 737
 5. Lockheed Martin

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Under et møte med Boeing-ledelsen i høst raste pilotene over manglende informasjon

 2. VERDEN

  Boeing-fly var nær ved å styrte dagen før dødsulykken i Indonesia

 3. VERDEN

  Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator

 4. VERDEN

  Flyselskap forventer å fly Boeing 737 MAX igjen i januar

 5. VERDEN

  Singapore forbyr 737 MAX i luftrommet sitt – USA avventer

 6. VERDEN

  Shanahan ute av Trump-administrasjonen