Verden

Ny statsminister utnevnt i Frankrike

Frankrikes nye statsminister heter Jean Castex. Han ble utnevnt av president Emmanuel Macron få timer etter at forgjengeren Philippe Edouard varslet sin avgang.

Jean Castex, Frankrikes nye statsminister. Foto: GONZALO FUENTES / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
  • Kristian Havnes Klemetzen
    Journalist

Castex var sentral i gjenåpningen av Frankrike etter nedstengingen. Politico karakteriserer ham som «en konservativ som holder lav profil». 55-åringen har tidligere vært ordfører i Prades i Sør-Frankrike.

– Republikkens president har utnevnt Jean Castex til statsminister og gitt ham mandat til å danne en regjering, heter det i en kort melding fra presidentens kontor.

Édouard Philippe blir ordfører i byen Le Havre etter lokalvalget tidligere i år, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Frankrikes statsminister Édouard Philippe (t.v.), her sammen med president Emmanuel Macron, har gått av. Foto: AP / NTB scanpix

Resten av regjeringen går av med Philippe.

Den nye statsministeren vil i tiden fremover utpeke nye statsråder.

Det har lenge vært ventet at Macron ville gjøre endringer i regjeringen. Hans sentrumsregjering har slitt med synkende oppslutning i lang tid, og han har lovet å «gjenskape» seg selv etter koronakrisen.

Det er blitt spekulert på om Macron vil forsøke å få en ny regjering som heller mer mot det rødgrønne. Som følge av koronautbruddet trenger Frankrike å gjenreise økonomien, samtidig som lokalvalget viste en sterk vekst for De grønne og klimasaken. Macrons egen sentrumsparti tapte i alle de store byene.

Philippe har vært Frankrikes statsminister siden mai 2017 og tilhører det borgerlige partiet Republikanerne.

Macron har to år igjen av sin periode og trenger å komme på offensiven både når det gjelder økonomiske spørsmål og klimasaken for å øke oppslutningen frem mot neste valg.

Allerede før lokalvalget hadde Macron planlagt en rokering i regjeringen.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Politikk
  3. Emmanuel Macron