Mener filmskaperne må straffes

SAN ANTONIO, TEXAS (Aftenposten.no) Amerikanske muslimer er skuffet over voldsbruken i demonstrasjonene i Midtøsten, men retter også et kraftig stikk mot sine egne myndigheter.

Det er et voldsomt sinne blant folk nå, sier Bylel Ahmed, her utenfor det islamske senteret i San Antonio, Texas.

— Jeg er skuffet over de voldelige protestene, og det er direkte anti-islamsk å drepe uskyldige, som ambassadøren i Libya. Men det er et voldsomt sinne blant folk nå, sier Bylel Ahmed til Aftenposten.no.

Vi treffer ham og andre amerikanske muslimer utenfor det islamske senteret i San Antonio, Texas. De siste dagene har de sett hvordan tusenvis av rasende mennesker i Midtøsten har angrepet USAs ambassader i flere land, etter at en film som latterliggjør islam ble lagt ut på Youtube.

Filmskaperen skal angivelig være amerikansk.

Les også

Produsent av anti-muslimsk film identifisert

— Jeg tror en del av årsaken til at folk er så rasende er at de ser at det skjer igjen. Eter at vi hadde karikaturtegningene av profeten, som ikke fikk noen konsekvenser for dem som sto bak, så kommer dette, sier Ahmed.

Latterliggjøring

— Det er ille å latterliggjøre profeten, og det fordømmer vi. Jeg forstår at folk er sinte, men de bør ikke reagere på denne måten. Likevel må vi huske på at de som demonstrerer kanskje bare et noen hundre eller noen tusen av mange millioner som bor i landene, sier Enam Haq til Aftenposten.no.

Han mener at de som står bak filmen bør straffes, og får støtte av Ahmed.

— Når man ser konsekvensene er det nødvendig å stanse det. Dette er folk som bevisst trykker på knappene til muslimer for å få disse reaksjonene, og det er misbruk av ytringsfriheten. At myndighetene da velger å beskytte dem som står bak, det bidrar til å legitimere det – samtidig som det gjør sinnet enda verre, sier han.

En annen Aftenposten.no snakker med, som bare vil bli sitert som Abdullah, mener at det de voldsomme demonstrasjonene og voldelige angrepene er legitime.

— Dette er et sinne som kommer av menneskelige følelser, sier han.

- Vi vil aldri trekke oss tilbake

Barack Obama talte fredag kveld i forbindelse med at kistene med ambassadør J. Christopher Stevens og tre andre diplomater ble fraktet hjem til USA.

De fire ble drept da det amerikanske konsulatet i Libyas nest største by Benghazi ble angrepet av libyske militssoldater sent tirsdag kveld.

— Vi, Amerika, tenker ikke bare på våre interesser, men på interessene for venner verden over.

— Vi vil aldri trekke oss tilbake fra verden. Vi vil fortsette å kjempe for friheten for alle. Det er amerikansk lederskap. Dette arbeidet, som de som ble rammet utførte, vil vi fortsette med, sa Obama.

Presidenten sa videre at alle amerikanere skal være trygge på at myndighetene vil bringe de ansvarlige for retten.

— Vi vil gjøre alt vi kan for å beskytte ansatte utlandet.