Nye opplysninger om Neil Armstrongs død
I det skjulte pågikk det en to år lang konflikt mellom familien og sykehuset som behandlet Neil Armstrong. Familien mente sykehuset var skyld i folkeheltens død.
Neil Armstrong (82) døde to uker etter en hjerteoperasjon, tilsynelatende som en konsekvens av risikoen ved å gjennomføre kompliserte operasjoner. Men i det skjulte anklaget hans to sønner, Mark og Rick, sykehuset for inkompetent behandling som førte til farens død. Familien og sykehuset inngikk et forlik på rundt 50 millioner kroner for å unngå en offentlig konflikt.
Avtalen innebar fullt hemmelighold. Sykehuset har hele veien forsvart behandlingen. Det skriver The New York Times, som har fått tilgang på en rekke dokumenter som beviser den juridiske striden. Den har aldri tidligere vært kjent.
Avsløringen kommer bare dager etter markeringen av at det er 50 år siden månelandingen. Neil Armstrong var det første mennesket til å sette sine føtter på månen i juli 1969 og er en amerikansk folkehelt.
«Houston, Stillhetens hav her. Ørnen har landet!»
Flere angivelige feil
I 2012 gjennomgikk Armstrong en bypassoperasjon i hjertet. Leger ved sykehuset Mercy Health - Fairfield Hospital i Cincinnati tok avgjørelsen raskt; for raskt mener noen.
– Det er ikke helt tydelig for meg om han trengte hjerteoperasjonen han fikk. Det var sannsynligvis en vanskelig avgjørelse som kunne gått begge veier, men det høres ut som om han ble hastet inn til operasjon, sier lege Ashish Jha, medisinprofessor ved Harvard og en av flere leger som har omtalt saken i The New York Times.
Jha og flere andre leger stiller også spørsmålstegn ved en avgjørelse om å ta Armstrong til kateterlaboratoriet, et undersøkelsesrom, i stedet for å ta ham rett til operasjonsbordet da han fikk massive interne blødninger og blodtrykksfall. Det skjedde i forbindelse med at ledninger ble fjernet fra en midlertidig pacemaker.
De skulle gått rett til operasjonsbordet, mener leger som har gått gjennom saken. Armstrong døde to uker etter operasjonen den 25. august 2012.
– Det føles for meg som om hans død var helt og holdent mulig å unngå, sier Jha.
Vil ikke kommentere
The New York Times skriver at saken er et eksempel på en «kontroversiell, men vanlig praksis»: at medisinsk feilbehandling blir holdt unna offentlighetens lys gjennom private forlik. Det beskytter partenes gode rykte og ettermæle i offentligheten, men hindrer også ansvarliggjøring.
Familien skal ved flere anledninger ha truet med å ta anklagene til offentligheten før forliket ble inngått i september 2014. Men forliket på seks millioner dollar er en relativt beskjeden sum. De to sønnene kunne trolig ha tjent betydelig mer på salg av rettigheter til historien, ifølge deres advokat.
De to sønnene, som fikk mesteparten av pengene i forliket, har ikke villet kommentere saken. Karen Armstrong, som er Rick Armstrongs tidligere kone, sier at hele familien er rettslig bundet til ikke å uttale seg om saken.
En representant for sykehuset, Nanette Bentley, omtaler offentliggjøringen av de nye opplysningene som «skuffende» overfor The Cincinnati Enquirer.
- I en tidligere versjon av saken skrev vi at Karen Armstrong var Neil Armstrongs tidligere kone. Dette er ikke riktig. Hun er Neil Armstrongs sønn Ricks tidligere kone.