- Uakseptabel vold i Tibet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre retter krass kritikk mot Kinas oppførsel i Tibet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener volden i Tibet er uakseptabel.
  • Olav Røli

I et intervju med NRK sier Støre klart og tydelig at Kinas oppførsel i Tibet er uakseptabel. Cirka 100 mennesker har mistet livet i demonstrasjoner som har pågått i Tibet og andre provinser i to uker. — Dette er uakseptabelt. Og dette har vi formidlet klart og tydelig til Kina, sier Støre i intervjuet.

Markere

Ifølge Støre skal kinesiske myndigheter ha avslått Norges ønske om innreise til Tibet for å overvåke forholdene i landet.Nå ønsker den norske utenriksministeren at de olympiske leker som arrangeres i Kina til sommeren, blir en anledning for det internasjonale samfunnet til å markere sitt standpunkt til det som foregår i Kina. - Årets utfordring, oppgave og mulighet, er at Kina skal arrangere OL. Det gir etter min mening en anledning til å sette et flomlys på det kinesiske samfunnet. Vi må bruke det aktivt og, og det tror jeg kineserne kommer til å føle, sier Støre til NRK.

Åpningsseremonien

Han oppfordrer spesielt journalister og andre tilreisende til lekene om ha fokus på det som skjer blant annet i Tibet.På spørsmål om Norge vurderer å holde seg borte fra åpningssermonien, svarer Støre:- Ja, det får man da ha til vurdering og observasjon om det er et egnet middel til å formidle syn, for å få fram i søkelyset både vår kritikk og på områder hvor vi har ting å si. Jeg har ikke tatt noe stilling til det nå.Han er skeptisk til boikott av OL som virkemiddel for å markere motstand mot Kina. - Når jeg er skeptisk til tanken om boikott, så er det fordi jeg tror boikott som virkemiddel er dårlig egnet til å holde fokus på det vi skal ha fokus på, nemlig en lang rekke spørsmål som alle land som åpner opp sitt arrangement blir eksponert for, sier Støre.