Verden

Beirut nyter sommerfreden

En halvannet år lang politisk krise er over. Og med ett er Libanons hovedstad igjen blitt lekeplass både for sine egne innbyggere og for resten av araberverdenen.

Folk strømmer til Beirut. Det er ventelister for å få fly både inn og ut av den libanesiske hovedstaden. Foto: JOSEPH BARRAK/AFP

 • Forf>
 • Aftenpostens Korrespondent <forf>per A. Christiansen <

Turister i kø. Oppvisning av bademoter på stranden. Musikkfestivaler. Fullsatte restauranter. Skjønnhetskonkurranser. Lange ventelister hos flyselskapene. Vilter selskapelighet til langt på natt.Etter ett krigsår og ett kriseår har sommeren omsider vendt tilbake til Beirut. Sommeren slik libaneserne helst vil ha den, der de kan være vertskap for en hel verden, men mest av alt for pengesterke arabere fra Gulfen.— Det går strålende, fastslår direktør Ghada Fakhour i det libanesiske turistdepartementet om sesongen så langt.

Beleiring.

I byens nyrestaurerte sentrum, i området mellom statsministerens kontor og nasjonalforsamlingen, har solen nettopp passert middagshøyden, og restaurantsjef Walid Arabi på Scoozi gjør seg klar til å ta imot dagens første gjester. Han er tydelig tilfreds.For to år siden ble sesongen ødelagt av den månedslange krigen mellom Israel og Hizbollah-militsen. Ikke lenge etter innledet Hizbollah og resten av opposisjonen en beleiring av statsministerens kontor. Titusener deltok med krav om økt representasjon i regjeringen.Demonstrasjonen utløste en politisk krise og hindret at nasjonalforsamlingen kunne komme sammen for å velge ny president da Emile Lahouds periode utløp i november i fjor. Piggtråd og sperringer preget området, folk holdt seg hjemme. Scoozi permitterte sine 60 ansatte og lukket dørene, i likhet med andre restauranter og klubber i området.Et politisk kompromiss gjorde det mulig å velge hærsjefen, general Michel Suleiman, til ny president. Det skjedde 25. mai. Samtidig ble opposisjonens beleiring av regjeringskontorene opphevet. Og samme dag gjenåpnet Scoozi.

"Dramatisk".

— Forandringen er dramatisk, sier Walid Arabi. Ikke mange av de 124 stolene i restauranten er ledige når lunsjserveringen begynner. Og på kveldene er det fullpakket her, ikke minst er dette et populært sted blant gulfaraberne.Også direktør Tarek Ammache på det førsteklasses hotellet Safir Heliopolitan ventet i spenning på presidentvalget. I fjor lå belegget på 20 prosent, det vil si at gjennomsnittlig hvert femte av de 144 rommene til enhver tid var belagt. Men dagen kom, Suleiman ble valgt - og intet skjedde. Ikke før for halvannen uke siden, da Fouad Siniora presenterte sin nye, bredt sammensatte regjering.Dette ble tydeligvis oppfattet som et signal om at stabiliteten var gjenopprettet. For plutselig skjøt antall bestillinger i været, først og fremst fra de arabiske gulfstatene. Og fra og med denne helgen er hotellet fullsatt.Ikke nok med det. Flyselskapene opererer nå med ventelister på flyvninger til Beirut., forteller Ghada Fakhour i turistdepartementet. Bare fra Kuwait kommer fire fullastede fly hver dag. Og i Vest-Afrika, Nord- og Sør-Amerika står eksil-libanesere i kø i håp om å få tilbringe sommeren i hjemlandet.

Ramadan.

Muslimenes hellige måned ramadan faller i år i september, og skolestart i mange arabiske land er utsatt til 10. oktober. Derfor håper libanesiske hotell- og restauranteiere på en ekstra lang sommersesong i år.Vanlige libanesere ser ikke like langt frem i tid. De er vant til at situasjonen fort kan forandre seg, og de nyter hver fredelige periode til fulle - på restauranter, nattklubber, badestrender.- Jeg tar en dag om gangen, sier 24 år gamle Nouhad, som benytter lunsjpausen til å besøke en populær restaurant i sentrum av Beirut sammen med en venninne. Hun har en bachelorgrad i markedsføring fra Det libanesiskamerikanske universitet og arbeider nå hos en eiendomsmegler, samtidig som hun fortsetter studiene med sikte på en mastergrad.- Uansett hvor vi befinner oss, snakker folk bare om situasjonen. Vi må forsøke å leve så normalt som mulig, men jeg har ingen tro på at dette vil vare, sier hun og slutter seg til den oppfordringen avisen The Daily Star nylig kom med på lederplass: - Den beste garantien for en fredelig sommer vil trolig være om politikerne tar seg ferie - et annet sted, og helst svært lenge. Selv er Nouhad evig optimist, og hun er fast bestemt på å holde ut, uansett hva som skjer. - Min religion er Libanon, sier hun, men er samtidig realist nok til å erkjenne at dette landet er "en akkumulasjon av skuffelser", som hun uttrykker det.

Det er fullt på Soozi, forteller restaurantsjef Walid Arabi. Foto: PER A. CHRISTIANSEN

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Libanon får ny statsminister i forkant av Macron-besøk

 2. VERDEN

  Libanon og Israel skal forsøke å løse grensestrid

 3. VERDEN

  Libanons statsminister sier han vil gå av etter masseprotester

 4. VERDEN

  Enighet om reformer i Libanon etter massive protester

 5. VERDEN

  Hizbollah har spilt en nøkkelrolle i kampen mot IS – men på «fiendens» lag

 6. VERDEN

  Fem år med egg- og tomatkasting kan være over i Libanon