Verden

Kvinner er fritt vilt for krigere i Øst-Kongo

GOMA (Aftenposten): I Øst-Kongo er det nå farligere å være kvinne enn soldat, mener hjelpeorganisasjoner.

Juma Mwa er svært svak etter at en mann i militær uniform stakk henne ned for tre uker siden.
  • Jørgen Lohne
  • Juma Mwas lunge ble punktert da en ransmann i militæruniform stakk henne ned med bajonett.
  • Sakina Bahati er ødelagt for livet etter å ha blitt voldtatt av seks Mai-mai-krigere.
  • Rebeca Kavira ble skutt i hoften da en regjeringssoldat fyrte løs med sin AK-47 gjennom sengen som han visste skolejenta gjemte seg under.

I motsetning til mange andre overlevde disse tre sitt møte med den ufattelige hensynsløsheten denne konfliktens parter viser overfor uskyldige sivile. Alle tre får hjelp på hjelpeorganisasjonen HEAL Africas sykehus i Goma.

Stukket ned hjemme.

Juma Mwa (28) er bekymret for hvordan det går med de seks barna mens hun er på sykehus. Familiens hjem ligger cirka 50 meter fra MONUCs hovedkvarter i Goma. Men å ha verdens største FN-styrke som nabo, hjalp lite da regjeringshæren onsdag 29. oktober braste gjennom byen på vill flukt med Laurent Nkundas opprørere i hælene.

– Da mennene i uniform stormet inn, forlangte de penger. Jeg sa at vi ikke hadde noen. De trodde meg ikke, og rotet gjennom alt vi eier. Til slutt ble en av dem sint og stakk meg ned foran øynene på barna, sier Juma Mwa, før hun blir avbrutt av en hosteri.

Hun har en bandasje på ryggen som ser ut som den snart bør skiftes. Sykepleiesjef Papy Boendi stryker sin pasient forsiktig over skulderen og mumler noe nær øret hennes med beroligende, lav stemme.

– Hun vet ikke om overfallsmennene var fra FARDC (regjeringshæren) eller CNDP (opprørerne), hun er bare sikker på at de var kledd i uniform, sier han til Aftenposten.

Stemmen er fortsatt lav, men nå dirrer den av undertrykt sinne.

Massevoldtekt

– Jeg var på vei hjem fra kveldsskole hos den katolske presten i landsbyen da seks menn fra Mai-mai-militsen overfalt meg. De voldtok meg etter tur. Da de var ferdige, slengte de meg i grøften og sa at de ville jeg skulle ligge der og dø, forteller Sakina Bahati (26).

Sakina Bahati er for alltid fysisk ødelagt etter at seks militsmenn voldtok henne.

Overgrepet ligger noe tilbake i tid. Derfor orker hun å snakke om det forferdelige, i motsetning til andre kvinner som mer nylig har fått sitt liv ødelagt på samme forferdelige måte. På HEAL Africas rehabiliteringssenter for voldtektsofre har Sakina Bahati fått fortsette sin påbegynte fagutdannelse.

Hun vil gjerne flytte tilbake til landsbyen lenger nord i Øst-Kongo og starte et lite skredderverksted. Men først skal hun i lang tid fremover få best mulig behandling for alvorlige, store skader som aldri kan bli leget.

Underrapportert.

Joint Initiative On Sexual Violence (JIOSV), en samarbeidsorganisasjon for hjelpeorganisasjoner som bistår voldtektsofre, har registrert mer enn 3500 voldtekter i Nord-Kivu fra januar til og med forrige uke. Det reelle tallet er langt høyere:

– Vi vet at svært mange voldtekter ikke er blitt rapportert, sier Elisabeth Roesch, en rådgiver for hjelpeorganisasjonen CARE i Goma.

Det er akkurat nå farligere å være kvinne enn soldat i Kongo, fastslår organisasjonene i JIOSV overfor den kenyanske avisen The East African.

Rebeca Kavira ble såret da en regjeringssoldat fyrte løs mot sengen hun gjemte seg under.

12 år gamle Rebeca Kavira er for sjenert til å snakke med fremmede. Skuddet som traff henne i høyre hofte, rammet heldigvis ikke benbygningen, så dagen da hun kan skrives ut og komme hjem til mor og far, nærmer seg.

– Hun husker bare at hun gjemte seg under sengen. Storesøsteren fant henne og brakte henne hit, sier sykepleiesjef Boendi.Soldaten som forsøkte å drepe Rebeca, er ikke den eneste i FARDC som har latt det gå ut over de sivile hæren har som oppgave å beskytte. Minst 19 mennesker ble drept da de redde, desillusjonerte og underbetalte soldatene i månedsskiftet turet frem og ranet med seg det de kunne finne fra de fattige innbyggerne i Goma. Og nylig utførte regjeringssoldater lignende ugjerninger under tilbaketrekning fra stillinger ved Kanyabayonga, lenger nord i Nord-Kivu.

Livstruende.

Juma Mwa puster tungt under teppene i sykehussengen. Papy Boendi er ikke helt sikker på at hun kommer til å overleve de store indre skadene fra den rasende soldatens bajonett. Hun er svak, underernært og i tillegg gravid med sitt syvende barn.

Hvordan oppleves det å bo i et land der menn i uniform begår slike overgrep mot kvinner i deres egne hjem?

Hun snur seg halvt og ser på meg med matte øyne mens pleieren oversetter fra fransk til swahili.

– Jeg har ikke noe svar på det du spør om, nesten hvisker hun.

– Men jeg vil at du skal fortelle hva som skjer med oss her. Kan du gjøre det?

Les også

  1. FN sender flere soldater til Kongo

  2. - Opprørsstyrkene trekker seg tilbake

  3. Støre: - Ikke aktuelt med styrker til Kongo

  4. Henvisning: Alt om Kongo