Verden

- Krigen kan ha styrket Hamas

UD-statssekretær Raymond Johansen mener at Israels bombetokt mot Gaza ikke har svekket Hamas. - De kan være enda sterkere enn de var, sier han, etter å ha besøkt Gaza i dag.

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Etter mye om og men kom statssekretæren seg inn i Gaza i dag som en av de første vestlige politiske lederne etter det 22 dager lange israelske bombetoktet mot det vesle landområdet. Det ble en tur med brutale inntrykk for Johansen, som brukte mye av turen på å snakke med representanter for FNs nødhjelpprogram i Gaza (UNRWA). — Det er store ødeleggelser. Jeg har fått høre historier om folk som er blitt drept – det gjør veldig, veldig sterkt inntrykk. Samtidig ser vi at folk begynner å komme ut i gatene igjen. Vi ser salgsboder med enkelte matvarer og frukt ved siden av ødelagte bygninger og store sementklosser som stenger av mye av gatene, sier han på telefon til Aftenposten.no.

«Både grupperinger innenfor Hamas og Israel hevder at de har vunnet denne krigen»
Raymond Johansen

- Sterkt Hamas

Men ellers er mye ved det det samme som før krigen, mener statssekretæren. - Den humanitære situasjonen er jo langt verre enn den var, men samtidig har du et sterkt Hamas, kanskje enda sterkere enn det var tidligere. I tillegg er smuglertunnelene igjen åpnet inn til Gaza, og fortsatt er det umulig å få varer sendt inn til Gaza fra Israel, sier Johansen. - Mener du at Israel dermed har mislyktes i forhold til målene de satte seg før de gikk til angrep? - Jeg tror... nå skal ikke jeg drive og karakterisere noe. Men jeg ser at både grupperinger innenfor Hamas og Israel hevder at de har vunnet denne krigen, sier statssekretæren. Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: EYAD BABA

Skal hente penger

Han mener at det internasjonale samfunnet nå må øve press på både Israel og Hamas for å få en slutt på den svært betente politiske krisen som har oppstått mellom de to partene. — Jeg mener det fordi ofrene blir, som alltid, de sivile som lever sine daglige liv her på denne innelåste lille flekken som kalles Gazastripen, sier han. Nå begynner arbeidet med å hente inn penger til å bygge opp Gaza igjen. Ifølge FN vil det koste flere milliarder dollar å bygge opp alt som er ødelagt i Gaza. Norge har, som leder for den såkalte Giverlandsgruppen, et spesielt ansvar her, og Johansen forteller Aftenposten.no at norske myndigheter nå samarbeider med Egypt for å få i stand en giverkonferanse så fort som mulig. Når denne skal holdes, og om den skal holdes i Norge eller Egypt, kunne foreløpig ikke statssekretæren svare på.

 1. Les også

  Kom seg inn i Gaza

 2. Les også

  - Hamas drepte palestinere

 3. Les også

  Iran: - Hamas har rett til å ha våpen

 4. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Gaza: Fatah og Hamas markerer palestinsk forsoning - sammen

 2. OSLOBY

  Utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Oslo går av – beholder millionlønnen

 3. VERDEN

  Israel bruker milliarder på å sette en stopper for denne trusselen

 4. VERDEN

  Hvilket arabisk land blir det neste til å inngå en avtale med Israel?

 5. DEBATT

  Det er ikke en «gigantisk politiinnsats» vi trenger i Groruddalen

 6. VERDEN

  Hizbollah har spilt en nøkkelrolle i kampen mot IS – men på «fiendens» lag