Verden

ICRC: - Israel har brukt hvitt fosfor i Gaza

Israel har brukt hvitt fosfor i sin offensiv i Gaza, bekrefter Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC. Men komiteen har ikke funnet bevis for at bruken er ulovlig eller uforsvarlig.

Palestinske Akram Abu Roka behandles for brannskader på Nasser-sykehuset i Khan Yunis sør i Gaza 12. januar. Hans lege, Yusef Abu, sier til AFP at minst 55 personer ble skadet søndag av fosforbomber. Israel har benektet å ha brukt slike bomber.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Komiteen oppfordrer likevel israelerne til å være svært forsiktige i bruken av stoffet, het det i en uttalelse fra ICRC i Genève tirsdag. Hvitt fosfor kan brukes til å lage røyktepper på dagtid eller til å lyse opp angrepsmål i nattemørke.

— Det er temmelig klart at fosfor er blitt brukt ved enkelte av angrepene på Gazastripen. Men der er ikke så uvanlig at fosfor brukes til å skape bedre sikt under angrep eller til å skape røyk, sa ICRC-talsmannen Peter Herby.

Israelske talsmenn gjentok på sin side at landets styrker respekterer og opptrer i samsvar med folkeretten. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har advart israelerne om at fosforbruk kan føre til store skader hos sivile som rammes.

Ifølge HRW ble det 9. og 10. januar skutt granater med hvitt fosfor fra kanoner nær Gaza by og flyktningleiren Jabalya. Organisasjonen oppfordrer Israel til å slutte å bruke denne typen ammunisjon.

Bakgrunn:

Les også

  1. - Overveiende sannsynlig at nye våpen blir testet i Gaza

  2. Israel anklages for bruk av hvitt fosfor i Gaza

  3. «Ukjent» våpentype i bruk på Gazastripen

  4. Gaza: Krigen dag for dag

  5. - Svært spent på grensen