Verden

ICRC: - Israel har brukt hvitt fosfor i Gaza

Israel har brukt hvitt fosfor i sin offensiv i Gaza, bekrefter Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC. Men komiteen har ikke funnet bevis for at bruken er ulovlig eller uforsvarlig.

Palestinske Akram Abu Roka behandles for brannskader på Nasser-sykehuset i Khan Yunis sør i Gaza 12. januar. Hans lege, Yusef Abu, sier til AFP at minst 55 personer ble skadet søndag av fosforbomber. Israel har benektet å ha brukt slike bomber. AFP

Komiteen oppfordrer likevel israelerne til å være svært forsiktige i bruken av stoffet, het det i en uttalelse fra ICRC i Genève tirsdag. Hvitt fosfor kan brukes til å lage røyktepper på dagtid eller til å lyse opp angrepsmål i nattemørke.

— Det er temmelig klart at fosfor er blitt brukt ved enkelte av angrepene på Gazastripen. Men der er ikke så uvanlig at fosfor brukes til å skape bedre sikt under angrep eller til å skape røyk, sa ICRC-talsmannen Peter Herby.

Israelske talsmenn gjentok på sin side at landets styrker respekterer og opptrer i samsvar med folkeretten. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har advart israelerne om at fosforbruk kan føre til store skader hos sivile som rammes.

Ifølge HRW ble det 9. og 10. januar skutt granater med hvitt fosfor fra kanoner nær Gaza by og flyktningleiren Jabalya. Organisasjonen oppfordrer Israel til å slutte å bruke denne typen ammunisjon.

Bakgrunn:

 1. Les også

  - Overveiende sannsynlig at nye våpen blir testet i Gaza

 2. Les også

  Israel anklages for bruk av hvitt fosfor i Gaza

 3. Les også

  «Ukjent» våpentype i bruk på Gazastripen

 4. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 5. Les også

  - Svært spent på grensen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA-ledede styrker får kritikk for bruk for fosfor i Syria - FN mener det er «svimlende tap» av sivile liv i luftangrepene

 2. VERDEN

  Røde Kors varsler drastiske kutt i Afghanistan

 3. VERDEN

  ICRC: Over 100 drept i saudiarabisk angrep i Jemen

 4. VERDEN

  Egypts utenriksminister i samtaler med Netanyahu

 5. VERDEN

  Røde Kors innstiller hjelpearbeidet i Afghanistan

 6. VERDEN

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen