Verden

Støre: - Noe gjennombrudd i forhandlingene er ikke nært

Hamas ville på en pressekonferanse i Kairo i kveld ikke si hvorvidt de har godtatt et egyptisk forslag til våpenhvileavtale. I morgen kommer den israelske forhandlingslederen til byen.

Israelske tanks ved grensen til Gaza 14. januar. I bakgrunnen ses røyk fra israelsk bombardement. F Foto: OTO: AFP

 • Anders Nordstoga
 • Morten Fyhn

Siste onsdag kveld: Minst ti palestinere, blant dem en 13 år gammel gutt, ble drept da Israel gjennomførte nye luftangrep mot Gazastripen onsdag kveld, opplyser helsepersonell og øyenvitner, ifølge NTB.

Foto: ASMAA WAGUIH

Flere nyhetsbyråer meldte tidligere i kveld at Hamas hadde akseptert et egyptisk forslag til avtale om våpenhvile i Gaza. Det palestinske nyhetsbyrået Ramattan skulle ha fått opplysninger om dette fra «høytstående kilder i Hamas». På en kaotisk pressekonferanse på et luksushotell i Kairo onsdag kveld fordømte Hamas-lederen Salah al-Bardawil Israels kamphandlinger på Gazastripen. Men Hamas-lederen nektet å gi et klart svar på om bevegelsen hadde sagt ja eller nei til en våpenhvileavtale. Bardawil gjorde det klart at Hamas ikke ville godta noen avtale som ikke garanterte full tilbaketrekning av israelske styrker og permanent åpning av alle grenseoverganger. Alt om krigen i Gaza:

«Det gjenstår mye arbeid før begge parter eventuelt sier ja til en våpenhvile.»
Jonas Gahr Støre, til Aftenposten.no etter et møte med Egypts utenriksminister ,Ahmed Aboul Gheit, i Kairo onsdag

Støre: — Ikke nær en avtale

Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, som har deltatt i forhandlinger i den egyptiske hovedstaden Kairo i dag, heller kaldt vann i årene til dem som skulle ha blitt optimister i løpet av kvelden. Støre tror det vil ta «flere dager» før partene eventuelt blir enige om en våpenhvileavtale. - Noe gjennombrudd i forhandlingene er ikke nært forestående. Det gjenstår mye arbeid før begge parter eventuelt sier ja til en våpenhvile, sier Støre til Aftenposten.no etter sin samtale i Kairo i kveld med sin egyptiuske kollega, Ahmed Aboul Gheit. Gheit kunne ikke bekrefte meldingen om at Hamas hadde akseptert Egypts forslag til våpenhvileavtale. Og hva mener Israel? - Det vet vi ikke, sier Støre, som i morgen skal Støre møte Egypts president, Hosni Mubarak. Den norske delegasjonen er i Egypt først og fremst for å diskutere Norges rolle i gjenoppbyggingen av Gaza. Som leder av giverlandsgruppen for palestinerne, vil Norge være sentral i dette arbeidet. Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Roald, Berit

— Vi har gitt vårt syn

— Vi har gitt Egypt vårt detaljerte syn. Det er ingen uenighet mellom oss og det egyptiske lederskapet. Saken gjelder uenigheter i hvordan vi skal forholde oss til den sionistiske fienden gjennom punktene i dette initiativet, sa Bardawil på kveldens pressekonferanse. Bardawil sa det nå var opp til egyptiske myndigheter å presentere Hamas syn for den israelske myndigheter. Den israelske forhandlingslederen, Amos Gilad, kommer til Kairo i morgen. Trolig legger det egyptiske forslaget opp til en kortvarig våpenhvileavtale, som et første skritt mot å stanse krigen. Dette skal så følges opp av forhandlinger med sikte på en mer varig fred. Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: ABDEL KAREEM HANA

— Fremdeles uenighet

En leder i Hamas sa tidligere i dag at partene ennå ikke er enige om alle punkter i avtaleforslaget. - Det er fremdeles uoverensstemmelser om initiatitvet, sa bevegelsens representant i Libanon, Osama Hamdan, i et intervju med TV-kanalen Al Jazeera, ifølge Reuters. Samtidig med forhandlingene i Egypt, har de israelske angrepene i Gaza fortsatt med uforminsket styrke. 85 mål i Gaza ble bombet onsdag, ifølge AP, deriblant en

Les også

Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

. Råtnende kroppsdeler ble spredt over et stort område, skriver det amerikanske nyhetsbyrået. Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: HATEM MOUSSA

Kampene og rakettene fortsetter

Myndigheter i Gaza hevdet onsdag at

Les også

- Dødstallet i Gaza har passert 1000

i løpet av de 19 dagene siden Israel begynte angrepene 27. desember. Det palestinske Senter for menneskerettigheter sier at over 670 sivile er drept i krigen, en stor andel av dem barn. Ti israelske soldater har mistet livet, og tre sivile israelere er drept av raketter skutt fra Gaza siden krigen startet. 17 raketter ble skutt mot Israel onsdag, ned fra 80 daglig tidlig i krigen, melder AP. Aftenposten.no følger utviklingen i Gaza og i Kairo.

Foto: AP

 1. Les også

  - Dødstallet i Gaza har passert 1000

 2. Les også

  «Skal det ikke snart ta slutt?»

 3. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 4. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 5. Les også

  USA anklager Olmert for løgn

 6. Les også

  Norske medier er ikke nøytrale i Gaza-dekningen

 7. Les også

  Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

 8. Les også

  Raketter skutt mot Nord-Israel

 9. Les også

  Jager Hamas-krigere i Gaza by

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, snakker med tidligere spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, i Kairo onsdag 14. januar. Foto: AP

Palestinsk ungdom i Gaza i fjor sommer. Foto: AFP

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 2. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 3. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 4. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 5. VERDEN

  Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

 6. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile