USAs president Barack Obama er tilbake i Det hvite hus etter å ha besøkt Kenya og Etiopia siden fredag forrige uke. I taler og bemerkninger skrøt han utførlig av sine verter og av afrikanske land, men han unnlot ikke å komme med nålestikk og direkte skjenn.
1. I Kenya om homofile
«En lovlydig borger som passer sine egne saker, jobber, følger trafikkskiltene og ikke skader noen; tanken om de skal behandles annerledes på grunn av hvem de elsker, er gal. Punktum».
I Kenya er homofili ulovlig og har en strafferamme på opptil 14 års fengsel.
Les også:
2. I Kenya om korrupsjon
«En studie viser at korrupsjon koster kenyanere 250.000 arbeidsplasser i året, fordi hver shilling som betales i bestikkelser kunne havnet i lommene til noen som faktisk gjør et ærlig dagsverk».
På Transparency Internationals korrupsjonsindeks var Kenya rangert som et av de 30 mest korrupte landene i verden.
3. I Kenya om kvinnediskrimering
«Det å behandle kvinner som annenrangs borgere, er en dårlig tradisjon. Det holder dere tilbake».
Kvinner gjør mesteparten av arbeidet innenfor en stor sektor som jordbruk, men utgjør bare en tredjedel av kenyanere som mottar lønn. Diskrimineres innenfor for eksempel utdanning og arverett.
4. I Etiopia om ytringsfrihet
«I en global økonomi som i økende grad er drevet av teknologi og internett, avhenger fortsatt vekst i Etiopia av fri flyt av informasjon og åpen utveksling av meninger».
Etiopia er rangert på 142. plass av 180 land i Reportere uten grensers pressefrihetsindeks for 2015.
5. I Etiopia om politisk frihet
«Jeg vet at det finnes enkelte grupper som har vært aktive i Etiopia og som, fra den etiopiske regjeringens perspektiv, utgjør en betydelig trussel. Vår etterretning tyder på at de trolig er i opposisjon til regjeringen, men ikke har tippet over til terrorisme.»
Opposisjonelle i landet sier landets antiterrorlov — med straffer på opptil 10 og 20 års fengsel for å oppfordre til terror - misbrukes for å kneble enhver politisk opposisjon. Ved valget i mai vant regjeringspartiet 500 av 547 mandater. De resterende vant partiets allierte. Obama fikk for øvrig kritikk fra opposisjonelle i landet for å ha sagt at Etiopia har en demokratisk valgt regjering.
6. Til Den afrikanske union (AU) om korrupsjon
«Her i Afrika tapper korrupsjonen milliarder av dollar fraøkonomier som ikke har råd til å tape milliarder av dollar. Det er penger som kunne vært brukt til å skape arbeidsplasser og bygge sykehus og skoler».
Gallup undersøkte i fjor folkemeningen i 33 land sør for Sahara. 74 prosent av befolkningen mente korrupsjon var svært utbredt i sitt lands regjering.
7. Til AU om å klamre seg til makten
«Jeg må også si at Afrikas demokratiske fremskritt trues når ledere nekter å gå av etter at deres periode er over. (...) Jeg forstår ikke hvorfor folk vil sitte så lenge. Særlig ikke når de har masse penger».
En rekke av Afrikas statsledere har regjert helt siden 1970— og 1980-tallet. Den nåværende lederen av AU, Zimbabwes Robert Mugabe, har styrt siden 1980. Han var ikke til stede for å høre på Obama.
8. Til AU om Burundi
«Når en leder forsøker å endre reglene midt i kampen bare for å bli sittende, skaper det risiko for uro og ufred - slik vi har sett i Burundi».
President Pierre Nkurunziza vant 21. juli sin tredje periode, selv om landets grunnlov begrenser antallet til to. Over 100 mennesker er drept og over 100.000 på flukt etter uroen som følge av kontroversen rundt valget.
9. Til AU om Den sentralafrikanske republikk
«I Den sentralafrikanske republikk må ånden av dialog som vanlige folk nylig har vist, møtes av ledere med vilje til frie valg og en fredelig overgang».
Borgerkrigen har vart siden desember 2012. Et ukjent antall tusen mennesker er drept og flere hundretusen har flyktet fra sine hjem.
Les også Aftenpostens sak om Leger uten grensers liste:
10. Til AU om Sudan
«Ledere i Sudan må forstå at landet deres aldri vil blomstre så lenge de fører krig mot sitt eget folk — verden vil ikke glemme Darfur».
FN anslår at over 300.000 er drept i Darfur siden 2003 og flere millioner har flyktet.
11. Til AU om Sør-Sudan
«I Sør-Sudan har gleden ved selvstendighet endt i fortvilelse over vold. (...) Hverken Kiir eller Machar har så langt vist noen interesse i å skjerme sitt folk fra lidelse eller å nå en politisk løsning».
Sør-Sudan fikk i 2011 sin uavhengighet fra Sudan og ble FNs 193. medlemsland. Siden desember 2013 har landet opplevd en brutal borgerkrig der det er begått krigsforbrytelser fra begge parter.
Les også Aftenpostens artikkel fra forrige uke:
Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook