Verden

Iranske båter truet amerikanske krigsskip

Var bare 200 meter unna før de snudde. Se video.

Iranske båter styrte mot flere amerikanske marinefartøyer i Hormuz-stredet. Dette arkivbildet viser et av skipene som var innblandet, USS Hopper. Foto: REUTERS/HO(ARKIVFOTO)

 • Flemming Trondsen

"Jeg kommer mot deg. Du vil eksplodere om få minutter".Det var den truende beskjeden mannskapene om bord i tre amerikanske marinefartøyer fikk da flere

Les også

&ndash; Iran provoserte <br/> amerikansk fartøy

i Hormuz-stredet ytterst i Persiabukta mandag.

Bare 200 meter unna

De iranske fartøyene skal ha kommet så nær som 200 meter før de snudde, og offiserene om bord i de amerikanske skipene var svært nær ved å skyte, skriver BBC.Amerikanerne har nå frigitt et videoklipp der man kan se den dramatiske episoden.Se videoen på BBCs nettsider.Videoen er tatt opp fra brua på USS Hopper og viser de hurtiggående gummibåtene nærme seg de amerikanske fartøyene i stor fart. Til slutt var Hopper og USS Port Royal og USS Ingraham omringet av iranerne.

Trusler

På lydopptaket kan man høre en mannsstemme som kommer med trusler mot amerikanerne. Ifølge Pentagon kommer trusselen fra iranerne. Samtidig hører man besetningen på det amerikanske skipet be iranerne trekke seg unna.Hele episoden varte i 20 minutter, og videoen viser et fire minutters sammendrag av hendelsen.Mot slutten av videoen går skjermen i svart, og man hører bare radiokommunikasjonen mellom amerikanere og iranerne.Besetningen om bord i marinefartøyene kommer så med en klar advarsel som forteller førerne av de fem iranske båtene at amerikanerne kan bli nødt til å "forsvare seg" hvis de ikke snur.

— Amerikansk propagandautspill

Ifølge NTB avviser lederen for Irans nasjonalforsamling, Gholamali Haddadadel, at iranske båter har oppført seg aggressivt mot amerikanske marinefartøy i Hormuz-stredet. Han kaller de amerikanske utspillene for propaganda.- Vi har alltid vist at vi tror på fred og på å unngå konflikt. Og vi antar at den amerikanske mediepropagandaen er del av en psykologisk propagandakampanje som Iran hele tiden blir utsatt for, sier Haddadadel.Mandag sa iranske myndigheter at det er vanlig at amerikanske og iranske fartøy møter på hverandre i Gulfen.- Dette hender fra tid til annen. Etter at begge sider har identifisert hverandre, blir saken løst, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Iran.All olje som fraktes vannveien ut av Persiabukta må gjennom Hormuz-stredet. Området der nesten-trefningen skjedde er derfor et strategisk viktig punkt i Midtøsten.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Frontline: Utelukker at eksplosjonen skyldes feil ved skipet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump: – USA har skutt ned iransk drone

 3. VERDEN
  Publisert:

  Gjorde Iran en kjempebrøler under angrepet på to oljetankere? Dette hevder USA var det som skjedde.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Trump hevder de ødela iransk drone – Iran sier de ikke savner noen.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump truer med å angripe over 50 mål i Iran

 6. VERDEN
  Publisert:

  Krigsfaren i Midtøsten: Syv norske skip i Persiabukta. – Dette kan endre seg raskt.