Verden

Piloten som overlevde: - Vi fikk ingen advarsler

Dette vet vi og vet vi ikke om nedskytingen av et russisk kampfly over grenseområdet mellom Syria og Tyrkia tirsdag morgen.

 • Steffen Pedersen Øberg
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Putin bekrefter at den ene piloten er i sikkerhet

Russlands president Vladimir Putin bekreftet i en TV-sendt tale onsdag at den ene av de to pilotene som var ombord i det russiske jagerflyet som ble skutt ned nå er i sikkerhet på en russisk base i Syria.

Forsvarsminister Sergei Sjoigu sa tidligere onsdag til russiske nyhetsbyråer at piloten hadde blitt reddet som følge av en 12 timer lang operasjon som endte i morgentimene onsdag.

Den andre piloten ble ifølge Alexander Orlov, russlands ambassadør til Frankrike, skadet mens han dalte ned i fallskjerm og så drept på bakken av «jihadister». På bilder som er blitt offentliggjort ser man at denne piloten er blodig og ser ut til å ha flere skuddsår. Bildene er tatt mens syriske opprørere står rundt liket.

Hvem skjøt ned hva?

En russisk jagerbombefly av typen Sukhoi Su-24m2 ble skutt ned av et tyrkisk F16 jagerfly klokken 09.24 tirsdag, lokal tid. Det var to russiske fly som var involvert, men det var altså bare det ene som ble skutt ned.

Les historien om hvordan IS bygger sitt «varemerke»:

Les også

Prøvespiller henrettelser og filmer med store kameracrew

Ble noen andre drept?

Russiske militære myndigheter opplyste i går at ett av to Mi-8-helikoptre som ble sendt ut for å redde pilotene ble skutt ned av syriske opprørere. En video som er blitt publisert av Den frie syriske hær viser angivelig hvordan opprørere bruker en amerikanskprodusert TOW-rakett til å sprenge helikopteret mens det står på bakken. Resten av mannskapet som var med helikopteret er blitt bragt i sikkerhet til en base russerne har i en regjeringskontrollert del av Syria.

Hvor befant det russiske kampflyet seg da det ble skutt ned av tyrkerne?

Dette er det store stridsspørsmålet. Russiske myndigheter hevder hardnakket at det russiske flyet hele tiden oppholdt seg i syrisk luftrom. Ifølge Vladimir Putin var flyet 1 kilometer inne på syrisk territorium da det ble skutt ned og flyet styrtet 4 kilometer inne på syrisk territorium.

Dette radarbildet viser bevegelsene til de to russiske flyene som tyrkerne sier krenket tyrkisk luftrom (de røde linjene). Det ene av de to russiske flyene ble altså skutt ned. Som man ser av bildet var det en landtunge med tyrkisk territorium som går lengst sørover som flyet skal ha fløyet over. Det russiske flyet ser ut til å ha hatt kurs som går tvers over denne landtungen og ikke en kurs som går videre innover i tyrkisk territorium.De tyrkiske ordene som står på bildet, ved siden av pilene, er ordet «Giris», som betyr «inngang» og ordet «Cikis», som betyr «utgang». Det er altså tydelig at flyet som ble skutt ned har flydd inn i tyrkisk luftrom fra øst mot vest. Tyrkiske myndigheter har opplyst at det russiske flyet befant seg over tyrkisk territorium i bare 17 sekunder. Foto: Handout

Tyrkiske myndigheter er like glassklare på at det russiske flyet krenket tyrkisk luftrom. Tyrkia har i et brev til FNs sikkerhetsråd skrevet at det russiske flyet var 2,18 kilometer i dybde og 1,85 kilometer i bredde inne på tyrkisk territorium, melder AP. Dette skal ha vart i 17 sekunder og skjedde like etter klokken 09.24. Tyrkerne sier det var to russiske fly som var inne i tyrkisk luftrom. Det ene forlot tyrkisk luftrom, mens den andre ble skutt ned og styrtet på syrisk side av grensen.Amerikanske tjenestemenn sier nedskytingen skjedde et sted hvor en liten landtarm med tyrkisk område trenger inn i Syria, omtrent der provinsene Idlib og Latakia møter hverandre.

Ble russerne advart av tyrkerne?

Under et hastig innkalt NATO-møte i Brussel spilte tyrkerne av et lydbånd der man kan høre at tyrkerne sendte ut 21 advarsler i løpet av fem minutter, ifølge AP. I og med at tyrkerne har opplyst at russerne var inne i tyrkisk luftrom i bare 17 sekunder, så fremstår det som overveiende sannsynlig at de aller fleste advarslene må ha blitt gitt mens russerne fremdeles befant seg i syrisk luftrom.

— Vi advarte dem om at de måtte unngå å fly inn i tyrkisk luftrom før de gjorde det, og vi advarte dem mange ganger. Våre undersøkelser viser tydelig at tyrkisk luftrom ble krenket flere ganger, og de krenket vårt luftrom med viten og vilje, sier en tyrkisk tjenestemann til Reuters.

Den russiske ambassadøren til Russland benektet i et radiointervju onsdag at det russiske flyet hadde blitt advart om krenking av luftrom.

Flygeren som overlevde hendelsen sier at de ikke mottok noen advarsler fra tyrkerne.

– Det var ingen advarsel, verken over radio eller visuelt. Det var ingen kontakt i det hele tatt, sier Konstantin Murakthin til russiske journalister ved Moskvas base i Syria etter å ha blitt reddet av spesialstyrker.

Onsdag kveld offentliggjorde tyrkiske myndigheter lydopptak som skal bevise at flyet ble advart gjentatte ganger.

Hvordan har NATO reagert på at medlemslandet Tyrkia har skutt ned et russisk fly?

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte etter et NATO-møte i Brussel tirsdag kveld støtte til Tyrkia. Han oppfordret partene til å bevare roen og å bidra til å redusere spenningen etter nedskytingen av det russiske flyet.

Hvordan reagerte Vladimir Putin?

Under et møte med kong Abdullah II av Jordan i Sochi kom Putins første reaksjon på nedskytningen. Putin betegner Tyrkias nedskytning av det russiske SU-24-kampflyet som en forbrytelse.

– Vi vil aldri tolerere slike forbrytelser som den som ble begått i dag, sa Putin.

– Mannskapet på SU-24 truet ikke Tyrkia på noen måte.

– Denne hendelsen går utover grensene for den pågående kampen mot terrorisme. Våre militære gjennomfører en heroisk kamp mot terror, uten å spare seg selv og sine liv. Men dagens tap er det samme som å bli stukket i ryggen av de som er medskyldige i terrorismen, sa Putin. – Vi vil selvfølgelig analysere veldig grundig det som har skjedd. Og dagens tragedie vil få alvorlige konsekvenser for russisk-tyrkiske relasjoner.

Har Tyrkia og Russland kranglet før?

Nedskytingen føyer seg inn i rekken av militære konflikter mellom Tyrkia og Russland under Syria-krigen:

Hva gjorde det russiske flyet da det ble skutt ned?

Ifølge Putin gjennomførte det russiske angrepsflyet angrep mot en gruppe opprørere som i stor grad består av russiske IS-militante. For tyrkerne er området kjent som et turkmensk område. Grupper som tilhører Den frie syriske hæren opererer i området, mens det ikke er kjent at IS holder til i området, ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter.

Hvilke følger kan nedskytingen få?

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa onsdag at Russland ikke kommer til å innlede krig mot Tyrkia, men at de ikke kunne la være å reagere.

Russland anbefalte allerede tirsdag russere å ikke reise på ferie til Tyrkia. Det kan bli merkbart for Tyrkia, siden russerne nest etter tyskerne utgjør den største gruppen med turister i landet. 4,4 millioner russere, inkludert 3,3 millioner turister, besøkte Tyrkia i fjor.

Russland vurderer også å kansellere flere økonomiske avtaler med Ankara, melder Reuters onsdag.

Henrik Thune, assisterende direktør ved Norsk senter for fredsbygging, NOREF, omtaler nedskytingen av flyet som alvorlig:

– Det er alvorlig for forholdet mellom Russland og Tyrkia når et fly blir skutt ned. Mer alvorlig er det at Tyrkia er et NATO-medlem og at de er en del av alliansen som opererer i Syria.

Thune forteller at Tyrkia tidligere har klaget til Russland om fly som har flydd for nære grensen.

Mer om grensen mellom Tyrkia og Syria: Tyrkia-grensen er en viktig transportåre for IS.

 1. oktober: Tyrkiske jagerfly skjøt fredag ned en uidentifisert drone som hadde krysset grensen fra Syria. Alt tyder på at det førerløse flyet tilhørte Russland, ifølge amerikanske militærkilder.
 1. oktober: Russiske og tyrkiske fly var involvert i 13 farlige situasjoner i lufta mellom 3. og 13. oktober, sier Tyrkias viseforsvarsminister til russiske nyhetsbyråer.
 1. oktober: Et uidentifisert jagerfly av typen MiG-29 nærmet seg tyrkiske F-16-fly på patrulje mot den syriske grensen. Flyet låste sine våpensystemer på de tyrkiske flyene, opplyser tyrkiske militærkilder.
 1. oktober: Mandag 5. oktober ble to tyrkiske F-16-fly «plaget» av uidentifisert russiskbygd kampfly av typen MIG-29 ved grensen mot Syria, ifølge det tyrkiske militæret.
 1. oktober: Tyrkiske F-16-fly ble lørdag 3. oktober sendt opp for å møte russiske kampfly som skal ha beveget seg over grensa fra Syria.
Les også

Porten til IS: Derfor lekker denne grensen som en sil

– Så sent som 20. november ble den russiske ambassadøren i Tyrkia innkalt på teppet til tyrkiske myndigheter som klaget på russisk flyvning på tyrkisk territorium og bombing av turkmenske landsbyer langs grensen. Det første spørsmålet nå vil være hvorvidt nedskytingen faktisk skjedde over Tyrkia eller Syria.

Han mener likevel klimaet mellom stormaktene er langt bedre nå enn bare for noen måneder siden og at dette gjør det trolig at partene finner en diplomatisk løsning.

– Det har vært en veldig spent situasjon. Her kreves de kjølige hodene. Det er litt større sannsynlighet for at de kjølige hodene finnes nå.

_Hva vil Paris-terroren ha å si for kampen mot IS? spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm._

Se også: Her er Den islamske staten (IS) forklart på 3 minutter.

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Putin nekter russiske klubber å kjøpe tyrkiske spillere

 2. VERDEN
  Publisert:

  Skjøt ned russisk kampfly i november, fengslet for kuppforsøk nå

 3. VERDEN
  Publisert:

  Russisk spionfly ble skutt ned av syriske raketter, skylder på Israel

 4. VERDEN
  Publisert:

  Erdogan trosser Trump og resten av Vesten. Måtte han gi Putin noe?

 5. VERDEN
  Publisert:

  Putin: – Vi skal finne de som styrte morderens hånd

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kreml: Erdogan ber Putin om unnskyldning