Verden

EU vil blokkere amerikanske sanksjoner mot Iran

EU vil fredag sette i gang en prosess for å blokkere amerikanske sanksjoner mot Iran, sier Jean-Claude Juncker, president for EU-kommisjonen. – Historisk, sier norsk professor.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker under en pressekonferanse i Sofia torsdag.
 • Olga Stokke
  Journalist
 • og NTB
 • Thomas Spence
  Journalist

Hensikten med denne beslutningen er ifølge Juncker å beskytte europeisk næringsliv som driver handel i og med Iran mot konsekvensene av at USA gjeninnfører sanksjoner mot landet.

EU velger å aktivere en lov som ble vedtatt i 1996 for å omgå USAs handels-embargo mot Cuba, en lov som aldri før er blitt tatt i bruk. Det skriver Le Figaro.

– EUs plikt

– Vi må innse at effektene av de amerikanske sanksjonene vil føles. Det er derfor EUs plikt å beskytte europeiske bedrifter.

Det sa EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, på en pressekonferanse i Sofia 17.mai. Han påpekte at dette vil gjelde spesielt små- og mellomstore bedrifter.

 • Les også: Derfor kan Kina ende opp som vinneren etter USAs skroting av Iran-avtalen

Utenriksminister Ine Søreide Eriksen skriver i en e-post til Aftenposten at «Norge ikke kjenner til detaljene» i EUs beslutning.

– Vi vil se på EUs vedtak og begrunnelse. Vi har god dialog med EU om spørsmål knyttet til Iran-avtalen, skriver utenriksministeren.

Utenriksminister Ine Søreide Eriksen.

Hensikten med å blokkere de amerikanske sanksjonene er å ivareta europeisk næringsliv, og ikke minst å veie opp for de økonomiske skadevirkningene av sanksjonene for Iran.

EU ønsker med dette å bidra til å oppmuntre landet til å fortsette å overholde atomavtalen som ble inngått i 2015.

Forsker: Historisk

– Dette er historisk, her viser EU muskler mot USA, sier Erik Oddvar Eriksen, professor og leder for Arena, Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo.

Eriksen sier at det er bra at EU-kommisjonen står på prinsippene som den har skrevet under.

– EU mener at avtalen med Iran er verd å opprettholde, og at man må respektere avtaler som er inngått. Det er bra at EU ser ut til å la handling følge ord.

Erik Oddvar Eriksen, professor og leder for Arena, Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo.

EU blir fra flere hold kritisert for ikke å ha makt, muskler eller vilje til å handle. Eriksen peker på at EU-kommisjonen motbeviser det ved å sette i gang denne prosessen.

– Dette er et eksempel på at EU har maktmidler som de kan bruke hvis de vil. Det er interessant at de vekker til live en sovende lov, sier Eriksen.

 • Iran-avtalen var Barack Obamas viktigste forsøk på fredsarbeid, skriver Christina Pletten, Aftenpostens korrespondent i USA. Her gir hun innsikt om hva som kan skje siden president Donald Trump bestemte seg for å skrote den.

Verdens største shippingselskap vil stanse Iran-aktiviteter

Verdens største shippingselskap, danske Maersk, har meldt at de vil stanse aktiviteten i Iran etter USAs beslutning om å trekke seg fra atomavtalen og gjeninnføre sanksjoner mot landet.

Danske Maersk har over 600 skip i flåten og er verdens største containerspeditør.

Også det franske oljeselskapet Total melder at det vil trekke seg ut av Iran som følge av de amerikanske sanksjonene. Samtidig undersøker selskapet mulighetene for et unntak fra sanksjonsregimet.

Ifølge iransk statlig fjernsyn trosser det britiske konsortiet Pergas International Consortium Colin Rowley sanksjonene. Selskapet skal onsdag ha undertegnet en kontrakt med iranske myndigheter om utvikling av et oljefelt sør i Iran.

Det er foreløpig uklart om selskapene vil revurdere sine beslutninger som følge av EUs varslede tiltak.

Vil bruke EUs investeringsbank for å finansiere Iran-virksomhet

I tillegg til blokkeringen av sanksjonene vil EU-kommisjonen gi Den europeiske investeringsbanken tillatelse til å finansiere europeiske selskapers investeringer i Iran.

Juncker har understreket at EU vil fortsette samarbeidet med landet. Europeiske land har også en rekke andre alternativer oppe til vurdering for å imøtegå de amerikanske sanksjonene.

 1. Les også

  Dansk shippinggigant dropper Iran etter nye amerikanske sanksjoner

 2. Les også

  Trump har skrotet Iran-avtalen – dette kan skje nå

 3. Les også

  Derfor kan Kina ende opp som vinneren etter USAs skroting av Iran-avtalen

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Ut med Starbucks. Inn med Stars Coffee. Slik erstatter Russland de amerikanske kjedene.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5