Verden

Full strid mellom Angela Merkel og innenriksministeren om asylpolitikken

Skal asylsøkere kunne avvises på den tyske grensen? Temaet splitter regjeringen i Berlin.

Det er full konflikt mellom kansler Angela Merkel og hennes innenriksminister Horst Seehofer i asylpolitikken.
 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke
  Journalist

Kommer en til å gi seg? spør Tagesschau.de. Konflikten mellom kansler Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer er nå så intens at Seehofer som første innenriksminister noensinne avslo å delta på kanslerens årlige møte om innvandring og integrasjon i Berlin.

I stedet møtte han den østerrikske kansleren Sebastian Kurz. Kurz leder en konservativ/høyrepopulistisk koalisjonsregjering og er uenig med Merkel i asylpolitiske spørsmål. Etter møtet erklærte Kurz at han vil danne en akse av villige for å bekjempe ulovlig innvandring, sammen med Tyskland og Italia.

Merkel representerer det kristeligdemokratiske partiet CDU, mens Seehofer er partileder i CSU, søsterpartiet i Bayern. Gjennom hele flyktningkrisen i 2015/16 var han Merkels regjeringsinterne sterkeste motstander.

Merkel vil ha europeisk linje

Saken har spisset seg til nå fordi innenriksminister Seehofer har forberedt en såkalt «Masterplan migrasjon» i 63 punkter, en plan han karakteriserer som et asylpolitisk vendepunkt.

Et av punktene vil Merkel ikke gå med på, nemlig at asylsøkere kan avvises på grensen til Tyskland og returneres til EU-landet de først ankom.

Merkel begrunner dette med at det strider mot Europas interesser. Tyskland og EU kan ikke la Italia og andre land med stor tilstrømming av migranter bli sittende alene med ansvaret.

Men argumentet om at Tyskland ikke skal avgjøre en slik sak alene, men føre en europeisk asylpolitikk, gjør ikke inntrykk på Horst Seehofer og hans parti.

 • Politikere i Østerrike, Italia og Tyskland vil stramme inn asylpolitikken: – Vi mener en akse av villige er nødvendig for å bekjempe ulovlig innvandring.

Kamp-utfordring

De vil ha gjennomslag for alle 63 punkter. – Vi kommer ikke til å gi etter, sier CSUs generalsekretær Markus Blume til avisen Bild. Utsagnet regnes som en direkte utfordring til kamp mot Merkel.

Samtidig oppfordrer statsministeren i Bayern og Seehofers partikollega, Markus Söder, alle andre statsministre i delstatene til å støtte Seehofers krav når de møter Merkel i Berlin torsdag. – Dette er vår tids viktigste politiske spørsmål, sier han til nyhetsbyrået DPA.

Opprinnelig skulle Seehofers masterplan diskuteres på dette møtet, men på grunn av konflikten mellom innenriksministeren og kansleren ligger planen på vent. Merkel sier at de to er blitt enige om å snakke mer sammen i løpet av denne uken.

Flere representanter i Merkels eget parti støtter Seehofer i konflikten, skriver Die Welt.

Den østerrikske kansleren Sebastian Kurz og den tyske kansleren Angela Merkel møttes i Berlin tirsdag. Onsdag møttes Kurz og Seehofer.

«High noon»-stemning

Til høsten er det valg i Bayern. Generalsekretær i Merkels parti CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, advarer CSU mot å bruke dette «europeiske skjebnespørsmålet» som et instrument i valgkampen.

– Det hersker åpenbart «high noon»-stemning mellom Seehofer og Merkel, skriver en kommentator i den konservative avisen Frankfurter Allgemeine. Han mener at Merkel skader CSU sterkt ved å demonstrere at partiet ikke engang når gjennom hos sine egne, altså innenfor unionspartiene.

Kommentatoren påpeker også at Seehofer har kommet med støtteerklæring til Italias ferske høyrepopulistiske innenriksminister Matteo Salvini, som har markert seg ved å nekte å ta imot et skip med migranter i Middelhavet.

Les mer om

 1. Angela Merkel
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Asylpolitikk
 4. EU
 5. Migrasjon