Verden

Dom falt i menneskesmuglersaken som rystet Europa

På utsiden av kjølebilen en glad reklame for kyllingkjøtt. På innsiden ble Elen (14), broren Alend (15) og 69 andre mennesker langsomt kvalt i august 2015.

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist
Tragedien ble oppdaget på A4 sør for Wien 27. august 2015.

Rettssaken mot smuglerbanden som skal være ansvarlige for at 71 mennesker ble kvalt i en kjølebil for snart tre år siden, er avsluttet. Saken startet for et års tid siden: En afghaner og tre bulgarere har stått anklaget for drap.

Alle fire ble i dag dømt til 25 års fengsel. Aktor hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse. Dommene ble derfor anket på stedet.

Afghaneren skal ifølge tiltalen ha vært bandelederen. Ytterligere syv medlemmer av menneskesmuglerringen er anklaget for menneskehandel, blant dem en libaneser og seks afghanere.

Prosessen har foregått i Ungarn fordi de 71 var døde før lastebilen kjørte over grensen til Østerrike.

Drømte om Tyskland

Den 14 år gamle jesidiske jenta Elen og den ett år eldre broren flyktet sammen med sin onkel Herish fra Irak. Målet var å studere i Tyskland, skriver Tagesschau.de.

I sin siste chattemeldingen hjem skrev Elen at det var en «dårlig dag». Til dagboken som ble funnet ved siden av den døde kroppen hennes i lastebilen, fortalte hun at hun savnet familien sin, men absolutt ville til Tyskland.

Slik foregikk reisen

Flyktningene i bilen kom fra Irak, Afghanistan og Syria. Turen med lastebilen var siste etappe av flere uker lange reiser.

Menneskesmuglerne samlet dem opp i et hus i den serbiske byen Subotica. Da de ble mange nok, ble de stappet inn i lastebiler inne i en liten skog nær grensen til Ungarn.

Også Elen, Alend og Herish var først i dette huset, skriver Tagesschau i en rekonstruksjon av hva som skjedde.

Like før soloppgang 26. august 2015 klatret de 71 personene inn i frysebilen. Fem personer på en kvadratmeter. Døren ble stengt 05.30. Allerede etter 45 minutter mistet de første bevisstheten.

Den siste sms-en

Noen prøvde å ringe nødnumre eller sende meldinger fra mobiltelefonene sine, men veggene var av dobbelt aluminium og ingen signaler nådde ut. Den siste meldingen ble forsøkt sendt kl. 07.28.

Hvorfor menneskesmuglerne stanset bilen like utenfor Wien, er fortsatt uklart. Da bilen ble funnet og åpnet, hadde den stått 24 timer i solen og det dryppet likvæske ned på veien. Ifølge etterforskerne skal temperaturen ha nådd 80 grader.

Det tok tid før det endelig tallet på døde ble fastsatt. Politiet i Østerrike gjennomgikk 350 gjenstander, blant annet pass, telefoner, vesker, sko og Alends røde skjorte. Slik fant de frem til folks identitet.

– Redd for mørket

Heli Kali, far til Elen og Alend har forklart at de selvsagt visste at en flukt var farlig, men at familien hadde betalt ekstra penger til smuglerne slik at barna ikke skulle måtte reise over Middelhavet.

– Min datter Elen var alltid redd for mørket, siden hun var liten. (...) I små stengte rom fikk hun panikk. Jeg får aldri ut av hodet at hun døde på denne måten, i en situasjon hun var så redd for, har faren Heli Kali senere sagt i et intervju.

Det jesidiske søskenparet og onkelen ble begravet i Nord-Irak.

Les mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Menneskesmugling
  3. Ungarn