Verden

Den eksentriske overklassebriten er den nye stjernen blant EU-motstanderne. Nå skaper han blå borgerkrig.

Den erkekonservative seksbarnsfaren Jacob Rees-Mogg, som skryter av aldri å ha skiftet en bleie i sitt liv, har fått en kultstatus blant brexit-forkjemperne. Noen tror han kan bli statsminister.

Den omstridte tory-politikeren Jacob Rees-Mogg blir nå sett på som en mulig utfordrer til statsminister Theresa May. Her med bilde av tidligere statsminister Margaret Thatcher. PHIL NOBLE / Reuters

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent
 • Ingeborg Moe
  Journalist

Jacob Rees-Mogg (48) er en såkalt backbencher i det konservative partiet, men blir likevel nevnt som en mulig utfordrer til statsminister Theresa May.

Årsaken er kaoset rundt britenes utmeldelse av EU og den stadig mer tilspissede dragkampen innad i partiet om hva slags avtale britene skal ha med EU etter mars 2019.

Onsdag og torsdag samler statsminister Theresa May de viktigste statsrådene til «krigsråd» for å legge en strategi for neste del av forhandlingene med EU. 19 måneder etter folkeavstemningen, og et drøyt år før de melder seg ut, er det fortsatt høyst uklart hva britene egentlig vil.

 • Les Frank Rossaviks kommentar: Det kan smelle for både statsministeren og brexit.

Mener partiet holdes som gissel

En fløy av tory-partiet vil ha en «hard brexit», altså fullstendig brudd med unionen. Andre frykter konsekvensene av å rykke helt ut av tollunionen og det indre markedet.

Anna Soubry, en konservativ og EU-vennlig parlamentariker fra Broxtowe ved Nottingham, mener et førtitalls sterkt ideologiske EU-motstandere, holder partiet som gissel.

– Disse menneskene er ikke toryer. De tilhører ikke det konservative partiet jeg ble medlem av for 40 år siden. Det er på høy tid at Theresa (May) tar til motmæle og pælmer dem ut, sa Soubry til BBC Newsnight.

Om det ikke skjer, vil hun selv vurdere å melde seg ut.

– Jeg kommer ikke til å forbli i et parti som er blitt tatt over av folk som Jacob Rees-Mogg og Boris Johnson, sa hun.

Presset øker på statsminister Theresa May. Beskjeden fra det konservative magasinet The Spectator denne uken var klar: Led eller gå av. Faksimile

En mann fra fortiden?

Utenriksminister Boris Johnson er lenge blitt sett som en utfordrer til May. Men nå nevnes også navnet til annen tidligere Eton- og Oxford-student, Jacob Rees-Mogg. Faktisk er han mannen britiske bookmakere nå tror har best sjanse til å bli landets neste statsminister.

Han har fått kallenavn som «det ærede medlem av det 18. århundre» på grunn av sin eksentriske stil.

Da han logget inn på Twitter for første gang i fjor sommer, valgte han en formulering på latin i sin første tweet: «Tidene forandrer seg og vi med dem».

Rees-Mogg er steil motstander av EU og er sentral i flere pressgrupper i parlamentet som jobber for en fullstendig skilsmisse fra unionen. The Guardian skriver at en av dem, The European Research Group, som Rees-Mogg leder, er blitt så mektig at den kan rive det konservative partiet i stykker.

Opprører

Rees-Mogg har en rekke ganger gått imot partipisken og stemt mot det partiledelsen har villet. Han var en sentral skikkelse i brexit-kampanjen og tok også til orde for samarbeid med partiet UKIP. Han har kommet med kritikk av de konservatives valgkamp i fjor og er selv kritisert for å delta på møter med høyreradikale.

Nylig, da han ble spurt om han ønsker å bli statsminister, svarte han «ønsker er feil ord. Hvis du ser på fru May, så virker det temmelig klart at hun gjør det fordi det er hennes plikt å gjøre det. Jeg har ikke inntrykk av at det morsomt»

Statsminister Mays pressetalsmann var raskt ute og korrigerte: «Jeg tror statsministeren setter stor pris på jobben sin og ser på den som et stort privilegium».

Grasrotbevegelse

Rees-Mogg har nå blitt en slags kultfigur. Under emneknaggen #moggmentum, et pek til Corbyn-tilhengernes grasrotbevegelse #momentum, samles det støtte til Rees-Mogg som fremtidig statsminister. På Twitter beskriver den seg som en grasrotbevegelse og har over 21.000 følgere.

Jacob Rees-Mogg i konfrontasjon med maskerte demonstranter da han holdt tale på et universitet i Bristol i forrige uke. SOCIAL MEDIA / Reuters

Oppdratt av nanny

Det konservative parlamentsmedlemmet Rees-Mogg er født inn i en rik familie og har selv skapt seg en formue innen finans. Med sin fornemme overklasse-aksent og ditto vaner beskriver tabloiden The Sun ham som motstykket til Labour-leder Jeremy Corbyn, bare på hver sin ytterfløy. Men mens Corbyns stil var vanlig på 1970-tallet, kan det virke som Rees-Moggs er hentet fra 1920-tallet, skriver The Sun. Også The Times, hvor Rees-Moggs far i sin tid var redaktør, sammenligner veksten til Rees-Mogg med Corbyns, på hver sin fløy.

Rees-Mogg beskrives som en klassisk engelsk overklassemann og med sans for humor på talerstolen. Han er katolikk og ble oppdratt av sin nanny, den samme som nå hjelper til med oppdragelsen av hans egne seks barn.

Det ble oppstandelse i fjor da han fortalte at han aldri hadde skiftet bleie på noen av barna. Det tok barnepiken seg av.

Jacob Rees-Mogg er katolikk og har gjort det klart at kirken er viktigere enn partipisken. MARY TURNER / Mary Turner

Sistemann i flokken, Sixtus Dominic Boniface Christopher, kom til verden i fjor sommer. Faren la nylig ut bilde på Instagram av hvordan sønnen Alfred ga tåteflaske til minstemann, med kommentaren «Broderlig kjærlighet, eller er Alfred mer huslig enn far»

Men da han i forrige uke avviste at han ville bli statsminister, begrunnet han det med at han er en familiemann.

Er du interessert i brexit?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brexit
 2. Boris Johnson
 3. Jeremy Corbyn
 4. EU
 5. Storbritannia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Har seks barn, men skryter av aldri å ha skiftet en bleie i hele sitt liv

 2. VERDEN

  Den ene kledde av seg på TV. Den andre lot seg forføre av brexit-generalen. Nå har brexit-rebellenes søstre overtatt den politiske scenen.

 3. VERDEN

  Brexit-dramaet fortsetter: Disse spiller hovedrollene

 4. VERDEN

  WhatsApp-grupper, skitne triks og trusler om tidlig sommerferie. Slik overlevde Theresa May uken med et nødskrik.

 5. VERDEN

  «Kan de av dere som støtter Mays plan rekke opp hånden?» spurte representanten. Svaret var nedslående.

 6. VERDEN

  Først fikk Macron nok. Nå er spørsmålet hvor mange andre EU-ledere som snur ryggen til May.