Verden

– De slo meg bevisstløs og truet med å drepe meg

Etter seks dager i fengsel, dro den norske regissøren Afshin Ismaeli hjem fra det han beskriver som et marerittopphold i Tyrkia. – Jeg hadde jo ikke gjort noe straffbart, forteller han.

Den norsk-kurdiske frilansjournalisten Afshin Ismaeli (30) sier at han aldri skal tilbake til Tyrkia igjen.
  • Hans Mortensønn Jordheim

Etter å ha reist frem og tilbake mellom Nord-Syria og Nord-Irak, forteller norsk-kurdiske Afshin Ismaeli (30) at han ønsket å undersøke noen av de mest konfliktrammede sør-tyrkiske områdene.

I stedet ble han fengslet og presentert som terrorist og spion i tyrkisk media.

– De slo meg i bakhodet til jeg besvimte og truet med å drepe meg. Jeg var redd jeg ville få 10-15 år bak murene. Eller bli drept, sier han.

Afshin Ismaeli slapp ut etter fem dager, men forteller at han fremdeles er svimmel og har kraftig hodepine etter slag mot hodet.

  • Den norske ambassaden i Ankara bekrefter at de har bistått i løslatelsen av Ismaeli, men vil ikke gi flere opplysninger.
  • Utenriksdepartementet sier at de kjenner til saken og at de har hatt et møte med Ismaeli etter han kom hjem.
  • Den tyrkiske ambassaden forteller at Ismaeli ble pågrepet i Tyrkia etter mistanke om terrortilknytning, men kommenterer ikke påstandene om vold og mishandling.
En rekke tyrkiske medier publiserte artikler med bilder samme dag som Ismaeli ble fengslet. På dette står det: "Terrorister og spioner er overalt. Nordmann har blitt pågrepet i Diyarbakir. Et notat er funnet."

Oppsøkte konfliktområder

Ismaeli fullførte i 2015 en mastergrad i journalistikk ved Universitetet i Oslo. Etter det har han jobbet som frilanser og bistått mastergradsveileder Elisabeth Eide med et kapittel i en journalistikkfaglig bok ved navn Etter beste kjønn.

I fjor høst reiste han til Syria, hvor han blant annet laget en dokumentar om kvinnelige kurdiske krigere.

  1. januar 2016 dro han nok en gang til Syria. Han reiste i to uker frem og tilbake i Nord-Syria og Nord-Irak hvor han filmet kurdiske ledere og militante grupper som kjemper mot IS.

Den 5. februar bestemte han seg for å reise inn i Tyrkia, til millionbyen Diyarbakir i den sør-østlige delen av landet. Byen er sterkt preget av konflikt mellom tyrkiske sikkerhetsstyrker og PKK, en militær og politisk organisasjon blant kurdere i Tyrkia.

  • **Konflikten i Diyarbakir har tatt mange liv. I fjor vinter ble en
Les også

høytstående prokurdisk advokat drept i byen

.**
Afshin Ismaeli, som selv er kurder og født i Iran, sier han ville inn til krigens kjerne.

Han prøvde å ta seg inn i Sur, en bydel så konfliktrammet at tusener av beboere har sett seg nødt til å flykte fra sine hjem.

– Hvorfor reiste du rundt med kamerautstyr uten å ha journalistvisum?

– Det er nesten umulig for frilansere å få visum for å jobbe i Diyarbakir. Men det er borgerkrig i Tyrkia, og jeg ser på det som min rolle og mitt ansvar å fortelle om hva som skjer der.

Ismaeli forteller at han kom seg til den andre kontrollposten på vei inn til Sur før han ble stoppet.

– Der ble jeg anholdt i halvannen time. De sjekket passet og fotoutstyret mitt, men jeg hadde heldigvis slettet alt på kameraet som jeg hadde fra Syria. Deretter kjørte de meg vekk.

Ismaeli skjønte at «prosjekt Sur» var både nyttesløst og farlig, så han bestilte flybillett hjem. Den fikk han ikke brukt.

Fryktet for livet

Afshin Ismaeli forteller at tre biler kom kjørende en time senere. Ut hoppet ti-femten menn. De kjørte ham til politistasjonen, hvor han ble undersøkt.

I lommen hans fant de et håndskrevet notat hvor det stod at han er journalist. Lappen var myntet på lederne i YPG, en kurdisk militærgruppe.

NATO samarbeider med YPG, men Tyrkia anser dem for å være terrorister.

– Det var den som fikk meg tatt. For å komme inn som journalist i Syria, må du ha en form for godkjenning. Dessverre hadde jeg glemt å kaste lappen.

Dette er notatet som avslørte Ismaeli. Det er addresert til YPG, en kurdisk militærgruppe. Det står: "vi sender kamerat Afshin til dere. Han er journalist og kommer fra Norge. Han ønsker å dra til Kobani. Det er veldig bra hvis dere kan hjelpe ham."

Deretter startet volden og truslene, forteller Afshin Ismaeli.

– De startet å slå meg mens de anklaget meg for å være spion for CIA, for israelsk sikkerhetspoliti og for PKK. De ropte ukvemsord og truet med å drepe meg. Til slutt fikk jeg et slag som var så hardt at jeg besvimte og ble kjørt til sykehuset.

Ismaeli forteller at han så ble kjørt til antiterrorkvartalet.

– De neste fem dagene tilbrakte jeg i en liten, stygg og uren celle på to ganger to meter. Jeg fikk mat, men kunne ikke spise fordi jeg var så dårlig. Hver dag ble jeg kjørt til sykehuset tre-fire ganger fordi jeg besvimte.

Afshin forteller om fem døgn preget av redsel. Han fryktet å få en fengselsstraff på opptil 15 år, eller at han i verste fall ville bli drept.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere historien til Ismaeli utover å bekrefte at de har hatt kontakt etter han kom hjem. Men de poengterer at departementet på generelt grunnlag tar påstander om tortur under fengsling på stort alvor og at det er noe som blir tatt opp med landets myndigheter.

Ambassaden er bekymret

Allerede samme dag som han ble fengslet, publiserte tyrkiske medier artikler om at en nordmann var fengslet i Diyarbakir. Nyheten nådde dagen etter frem til Elisabeth Eide som kontaktet ambassaden i Ankara og UD. Ismaeli fikk den tredje dagen besøk av en offentlig bistandsadvokat, han og ble løslatt på dag seks.

– Jeg vet egentlig ikke hvorfor jeg ble løslatt. Det førte til at jeg var paranoid hele veien hjem.

Afshin Ismaeli har som journalist vært i kontakt med flere kurdiske grupperinger i deres kamp mot IS. Én av dem er YPG, som NATO samarbeider med. Problemet er at Tyrkia anser dem for å være terrorister.

Den norske ambassaden i Ankara bekrefter at de har bistått i løslatelsen av Ismaeli. De vil ikke gå inn på saken i detalj, men ambassadør Janis Bjørn Kanavin forteller det følgende om situasjonen i Tyrkia:

– Det er vårt inntrykk at presset på ytringsfriheten er økende i Tyrkia – ikke minst i forbindelse med pågående sikkerhetsoperasjoner i kurdiske områder. Også utenlandske journalister merker dette.Fra norsk side er dette kilde til bekymring.

Ikke bare ambassaden er bekymret. Les Harald Stanghelles Tyrkia-kommentar:

Les også

Er vi så desperate at øynene lukkes for Tyrkias udemokratiske vei?

– Jeg er fremdeles svimmel

Datamaskinen, harddisker og kamera ble beslaglagt i Tyrkia. Ismaeli har begynt å miste håpet om at han noen gang får det igjen.

– Jeg får nok i alle fall ikke filmene igjen. Både advokaten min og den norske ambassaden har gitt beskjed om at alt vil være slettet om jeg får tilbake eiendelene mine.

I stedet fikk han en hjernerystelse med i bagasjen, det har legen hans slått fast. Ismaeli forteller at han fremdeles, en måned senere, sliter med svimmelhet og kraftig hodepine. At han ikke klarer å konsentrere seg, får unormale følelsesutbrudd og har problemer med å bevege seg.

– Jeg skal aldri tilbake til Tyrkia igjen, slår han fast.

Den tyrkiske ambassaden ville ikke kommentere påstandene om mishandling i tyrkisk fengsel. De skriver i en e-post:

«Afshin Ismaeli ble pågrepet 5. februar 2016 i Diyarbakir, med mistanke om tilknytning til terroristorganisasjonen PYD/YPG. Mistanken er basert på materiale funnet på vedkommende. Han ble løslatt etter endt avhør. Den norske ambassade i Ankara er blitt orientert om sakens innhold. (...) Ismaeli har rett til å ty til juridiske tiltak mot påstander om urett begått mot ham».

Les også

  1. Aftenposten kastes ut av NATO-landet Tyrkia

  2. Er vi så desperate at øynene lukkes for Tyrkias udemokratiske vei? | Harald Stanghelle

  3. Tåregass mot avis-demonstranter i Tyrkia

  4. Langlesing: NATO-landet Tyrkias krig mot reportere og journalistikk | Iyad El-Baghdadi