Verden

Bayern mot Berlin. Den lokale valgkampen som kan styrte Angela Merkel.

Bayern er Tysklands største delstat med det beste fotballaget og de dypeste ølkrusene. Skal de også sprenge Tysklands regjering?

Angela Merkel ble ydmyket av Horst Seehofer da hun besøkte CSUs landsmøte under flyktningkrisen i 2015. Da var Seehofer statsminister i Bayern. Nå er han innenriksminister og krangelen mellom disse to kan lede til regjeringens fall.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Fristaten Bayern er rik, mektig og med en pussig politisk særstilling i Tyskland. Partiet CSU (Den kristeligsosiale union) finnes bare der, mens i resten av landet er det søsterpartiet CDU (Den kristeligdemokratiske union) med Angela Merkel i spissen, som gjelder. Merkels regjering består av disse to unionspartiene og sosialdemokrater.

Men konfliktnivået mellom de to søsterpartiene CSU og CDU er de siste ukene gått hinsides Tuppen og Lillemor. Nå virker lillesøster illsint nok til å styrte storesøsters regjering og kaste Tyskland inn i en politisk situasjon landet ikke har sett maken til.

Møtende tog på samme spor

De to partiene er blitt «to tog som raser mot hverandre», skriver det politiske magasinet Cicero. – Fremfor alt i CSU ser flere ut til å fortsette å stå på gasspedalen. CSU viser seg vilt bestemte på å påtvinge kansleren sin vilje i flyktningpolitikken. I ytterste konsekvens er de klare til å ta på seg slutten på Merkels kanslerskap.

Bak ligger gamle motsetninger fra flyktningkrisen i 2015/2016. Men hvorfor nå? Hvorfor har de to kristeligdemokratiske regjeringspartiene havnet i en dyp konflikt om stengning av grensene bare tre måneder etter at de omsider klarte å stable en regjering på bena?

Svaret er valget i Bayern 14. oktober og en mann som tilsynelatende gjør alt for å vinne: Statsminister Markus Söder.

Horst Seehofer (t.v.) og Markus Söder har kjempet om makten i Bayern i en årrekke. Nå vil Söder vinne valget i Bayern med Seehofers hjelp, om det så skal koste den tyske regjeringen livet.

Söders politikk: Rett, orden, identitet

En årelang, beinhard maktkamp mellom CSU-toppene Markus Söder (51) og Horst Seehofer (68) fikk en slags avklaring for drøyt tre måneder siden. Da overtok Söder som statsminister i Bayern, mens Seehofer dro til Berlin som innenriksminister. Partiledertrøyen beholdt Seehofer.

Söder fikk dermed bare et halvt år som statsminister på seg for å vinne valget. Tyngdepunktene han har valgt for Bayern fremover er «rett, orden og identitet».

  • Fem spørsmål og svar om regjeringskrisen i Berlin

I vår bestemte Söder for eksempel at alle offentlige bygninger i katolske Bayern skal ha et kors hengende. Han har også foreslått at Bayern kan leie fly selv for å utvise flyktninger.

Regjeringsdeltagelsen i Berlin er mer som en møllestein enn noe som gir medvind, har han sagt ifølge Süddeutsche Zeitung.

Markus Söder er en stor karneval-entusiast. Han har kledd seg ut som Shrek, som punker – og her er han i årets antrekk: Prinsregent Luitpold von Bayern. Kvinnen er hans kone Karin.

Valgkamp på ytre høyre

For meningsmålingene i Bayern peker nedover for CSU. Partiet står i fare for å miste sitt absolutte flertall ved høstens valg. De er truet av høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) og er overbevist om at nøkkelen til seier er å være hard i klypen i asyl- og innvandringsspørsmål.

Valgkampen føres på ytre høyre fløy, delvis med språkbruk som til forveksling ligner AfD, skriver Huffington Post. Som dem virker Söder å ha som mål at Angela Merkel må gå.

Tyske grensegjerder

Da flyktningkrisen sto på for fullt, ønsket Söder at Tyskland skulle bygge sine egne grensegjerder. Men da fikk han motvind fra sjefen: daværende statsminister i Bayern, Horst Seehofer.

Söder er altså en hardere nøtt enn innenriksministeren, og hans eneste mål er å vinne i Bayern. Cicero er blant dem som påpeker at hver gang Seehofer nå prøver seg med forsonende toner, øker Söder konfliktnivået, godt hjulpet av Alexander Dobrindt, gruppeleder for CSU i Forbundsdagen.

Statsminister Markus Söder vakte internasjonal oppsikt i vår da han innførte en lov om at kors skal henge i alle offentlige bygninger i Bayern.

Bayern-partiets motstand mot Merkel symboliseres også av at CSU pleier omgang med utenlandske størrelser som er Merkels motspillere i håpet om å få til en europeisk løsning.

Söder vil ikke fotograferes med Merkel

Seehofer ble ofte avbildet med Ungarns grensegjerdebyggende statsminister Viktor Orbán. For Markus Söder er det Østerrikes kansler Sebastian Kurz som er følgesvenn.

Statsminister i Bayern Markus Söder (t.h.) har invitert Østerrikes kansler Sebastian Kurz for å kaste glans over valgkampen sin. Merkel vil han ikke ha på besøk.

Kurz har takket ja til å delta på Söders valgkampavslutning i oktober, mens Angela Merkel ikke er invitert til Bayern en eneste gang under valgkampen. Det er første gang i historien at en kristeligdemokratisk kansler er uønsket i en bayersk valgkamp.

Siden mars har Söder også bevisst unngått å bli fotografert sammen med Merkel på partiarrangementer, skriver avisen Die Welt.

Merkel mest populær i Bayern

Derfor kan det ha vært et hardt slag for Söder å se resultatet av en fersk meningsmåling.

Ikke bare ligger partiet hans på rekordlave 40 prosent mens AfD vokser, men i Bayern er Merkel mer populær enn Söder selv – selv blant CSUs egne velgere.

– Med sin rabiate oppførsel mot kansleren skader CSU-toppene ikke bare CDU/CSU-samarbeidet, men fremfor alt sitt eget parti, sier Manfred Güllner, leder for Forsa som har foretatt meningsmålingen.

Tiden er i ferd med å renne ut. Mandag skal Merkel ha funnet en europeisk løsning i flyktningpolitikken – eller innenriksminister Horst Seehofer (t.h.) tar saken i egne hender. Da knekker regjeringen, også til sosialdemokratenes og justisminister Katarina Barleys (i midten) store fortvilelse.

«Selvmord av angst for rivalens død»

Tirsdag kveld møtes representanter fra de tre koalisjonspartiene i Berlin i håp om å få til en forsoning.

Der Spiegel beskriver den surrealistiske situasjonen foran møtet slik:

For seks måneder siden måtte Seehofer gi statsministerposten til Söder, sin største motstander i partiet. Men når Söder trues av nederlag i delstatsvalget, må Seehofer i krigen mot Merkel for å redde Söder. Og enda mer forrykt: Dersom Seehofer gjør som han har sagt (og stenger grensene mot Merkels vilje, journ.anm.), må Merkel avsette ham.

Det blir en slags selvmord av angst for sin største rivals død.

Cicero følger opp:

– Uansett hvordan koalisjonsmøtet tirsdag kveld ender, lar riften mellom CDU og CSU og mellom Merkel og Seehofer seg ikke lenger reparere. Men det betyr også slutt på det tyske partisystemet. Derfor ville Merkels umiddelbare avgang være fatalt for alle som deltar.

Les mer om

  1. CDU
  2. Høyrepopulisme
  3. Tyskland
  4. Angela Merkel