Verden

Grottedramaet i Thailand: Åtte barn reddet ut - redningsmannskapene tar pause til tirsdag

Flere ambulanser kjørte mandag ut fra området der grotten ligger. Foto: Soe Zeya Tun

CHIANG RAI (Aftenposten): Åtte barn er til nå reddet ut av Tham Luang-grotten. Fortsatt gjenstår fem.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Grottedramaet i Nord-Thailand nærmer seg en lykkelig slutt. Dagen etter at de fire første guttene ble reddet ut av den oversvømte grotten, fortsatte redningsaksjonen mandag. Da klarte dykkerne, totalt nærmere 100, å redde ut nye fire.

Aftenpostens utenriksreporter, Tor Arne Andreassen, som er til stede utenfor Tham Luang-grotten, sier at redningsaksjonen nå er avsluttet for dagen. De fem siste, som fortsatt befinner seg inne i grotten, vil trolig bli reddet ut tirsdag.

På en pressekonferanse mandag kveld lokal tid kunne operasjonsledelse opplyse at mandagens redningsaksjon hadde tatt ni timer. Dette er to timer raskere enn dagen før. De fire som ble hentet ut mandag var også i bedre fysisk form enn de fire som ble reddet ut søndag, ble det opplyst på pressekonferansen.

Fortsatt på sykehus

De fire første av de 12 guttene ble hentet ut søndag etter å ha vært inne i grotten siden 23. juni like før klokken 21.00 søndag kveld. Han ble møtt av en spontan applaus fra mediefolkene som hadde ventet på en bekreftelse hele dagen.

Utenfor sykehuset i Chiang Rai, der fire av barna ble lagt inn søndag, har det samlet seg en gruppe journalister. Foto: Tor Arne Andreassen

De fire guttene som ble hentet ut mandag morgen ble tatt hånd om ved regionsykehuset i Chiang Rai, cirka 57 kilometer sør for grotten. Der har de også blitt gjenforent med sine familier, ifølge lokale medier. De skal være mellom 13 og 17 år gamle.

Helsetilstanden til de fire guttene skal være bra, men det er behov for å holde én av dem under nøye observasjon, skriver den thailandske avisen Khaosod.

De fire som ble fraktet ut mandag er også blitt fraktet til sykehus.

Aftenpostens korrespondent Tor Arne Andreassen rapporterer fra Thailand. Foto: Tor Arne Andreassen

Gikk tom for dykkerflasker

Etter å ha hentet ut de fire første barna måtte dykkerne ta en pause. Det var fordi de hadde brukt opp luften de hadde tilgjengelig i gassflaskene som var plassert ut på strategiske steder i grotten. Disse dykkerflaskene ble byttet ut i løpet av natten. Det samme skjedde mandag. Nå skal dykkerne hvile, og ny luft må også fraktes inn, før redningsarbeidet tas opp igjen.

Det første redningshelikopteret flyr ut fra området ved grotten. Helikopteret tok med seg to av guttene til sykehuset i Chiang Rai, den største byen i regionen. Foto: Tor Arne Andreassen

Veien ut er svært krevende

Samtlige av de åtte som til nå er blitt fraktet ut, hadde dykkedrakter og heldekkende dykkemasker på seg under aksjonen. Barna er blitt lært opp til å dykke med dykkerutstyret siden de ble funnet den 2. juli. Ferden ut er svært krevende. Barna må svømme sammen med to voksne dykkere. Disse dykkerne bærer med seg barnets dykkerflaske.

Det er helt mørkt inne i grotten, vannet er grumsete og det er sterke strømmer. Enkelte steder må de svømme lange strekninger under vann. Ett sted må man passere gjennom en åpning som er så smal, at dykkerne må ta av seg dykkerflaskene. Andre steder er det mulig å gå. Den totale distansen er cirka fire kilometer.

Hvor farlig det er å dykke i grotten, ble understreket av at en thailandsk dykker omkom fredag. Den tidligere Navy Seal-dykkeren Saman Kunan hadde som jobb å sette ut dykkerflasker i grotten, men mistet bevisstheten. Han ble dratt ut av en annen dykker, men livet hans sto ikke til å redde.

Saman Kunan, som var en pensjoner marinajeger som hadde meldt seg frivillig til å hjelpe til, omkom under redningsaksjonen. Foto: Panumas Sanguanwong / Reuters / NTB scanpix

Været kan avgjøre hvor vanskelig redningsoperasjonen blir

Redningsledelsen hadde på forhånd beregnet at det ville ta 11–12 timer før de første barna kunne komme ut søndag. Men det viste seg at det gikk tre-fire timer raskere enn først antatt. Det skyldtes at vannivået i grotten holdt seg relativt lavt, både fordi man fortsette å pumpe vann ut og fordi regnværet var moderat.

Søndag kveld regnet det imidlertid kraftig i området rundt grotten. Det er i begynnelsen av regntiden i Thailand, og man har fryktet at mye mer regn vil gjøre det vanskeligere å få barna ut, og at området der barna har befunnet seg også skulle bli oversvømt.

Tilgangen på oksygen har også vært et problem. Blant annet derfor valgte redningsledelsen å sette i gang redningsoperasjonen så snart man hadde alt utstyr og alle eksperter på plass.

Tusener har jobbet frivillig for å bidra til redningsoperasjonen

Tilsammen 90 dykkere, 50 utlendinger og 40 thailendere, deltok under søndagens redningsoperasjon. 18 av dem tok seg av selve evakueringen av de fire første barna, mens resten hadde nødvendige støtteroller underveis. Flere tusen frivillige deltar i redningsoperasjonen totalt.

Redningslederen, guvernør Narongsak Osatanakorn, rettet søndag en stor takk til alle som har bidratt, både nasjonalt og internasjonalt. Han takket dessuten den thailandske kongen «for den inspirasjonen han har gitt dem».

Les mer om

  1. Grottedramaet i Thailand
  2. Thailand