Trumps innvandringspraksis ble vurdert av Obama. Han brukte fem minutter på å droppe den.

Trump er ikke den første amerikanske presidenten som har vurdert å separere barn fra foreldre, men den eneste som har gjennomført det. Nå har Trump gitt etter for kritikken.

Som følge av Trump-administrasjonens «nulltoleranse»-praksis er over 2300 barn separert fra foreldrene sine, og plassert i teltleirer.

SISTE: Onsdag kveld har president Donald Trump undertegnet et direktiv som hindrer at migrantfamilier skal splittes.

– Vi ønsker å holde familiene samlet, sa Trump til pressefolk onsdag.

Han påpeker at den såkalte «nulltoleranse»-praksisen overfor ulovlige innvandrere skal fortsette.

Presidenten har hele tiden sagt at han ikke kan reversere praksisen som har ført til at en rekke migrantfamilier er blitt splittet. Nå har han snudd.

Trumps omstridte «nulltoleranse»-praksis har ført til at alle som forsøker å krysse grensen ulovlig, blir straffeforfulgt. Når dette skjer med foreldre som har med seg barn, blir barna skilt fra dem og midlertidig plassert i interneringsleirer.

Praksisen er blitt innført som følge av en kraftig økning i antall migranter fra Mellom-Amerika til USA. Fra februar til mars økte tallet med 37 prosent, ifølge CNN.

Tre ganger så mange forsøkte å krysse Mexicos nordlige grense mot USA i mars i år sammenlignet med i fjor.

Mange av disse flykter fra brutal gjengvold, ifølge Reuters.

Det har ført til en drastisk økning i antall arrestasjoner. Over 50.000 blir arrestert månedlig, noe som er en tredobling, ifølge The Washington Post.

Trump-administrasjonen får massiv kritikk for praksisen som tillater å separere barn fra foreldre.

«Catch and release»

Tidligere har ulovlig innvandring på den sørlige grensen blitt behandlet som en «sivil overtredelse» (civil infraction) og sjeldent blitt fulgt opp strafferettslig.

En typisk prosess for en innvandrer, spesielt dersom man har med seg barn, har sett slik ut: Man er blitt anholdt, midlertidig blitt satt i interneringsleirer, fått en dato der man må møte i retten for å få behandlet asylsøknaden og så blitt satt fri.

De fleste møter ikke opp i retten. Motstandere av praksisen har omtalt det som «catch and release».

Ettersom barn ikke kan sitte i interneringsleirer mer enn 20 dager, slik loven har vært praktisert, tolker Trumps rådgiver Stephen Miller og mange med ham det slik at praksisen oppmuntrer folk til å utnytte barn for å komme seg inn i landet.

I praksis betyr dette at innvandrere som krysser den sørlige grensen, tidligere først og fremst ble behandlet som asylsøkere. Nå blir de behandlet først og fremst som kriminelle.

Stephen Miller regnes av mange som en av Trumps nærmeste rådgivere innen innvandring.

Ble vurdert av Obama

En tilsvarende praksis er tidligere blitt vurdert av både Bush- og Obama-administrasjonen, men bilder av barn som ble dratt ut foreldres armer ble regnet for å være for umenneskelig.

I 2014 opplevde USA en lignende strøm med mennesker over den sørlige grensen, skriver The New York Times:

Migranter utnyttet i større og større grad smutthull i loven, og brukte barna for å få voksne inn i landet – med bakgrunn i at familier ble behandlet annerledes enn voksne som reiste alene, ifølge den amerikanske storavisen.

Obama samlet da et lag av spesialrådgivere fra flere departementer for å håndtere problemet, og ett av de mange forslagene var nettopp å separere barn fra foreldrene.

Ifølge Cecilia Muñoz, som var en av Obamas nærmeste rådgivere den gang, brukte de «fem minutter» på å tenke over forslaget før de konkluderte med at det var en dårlig idé.

Det moralske aspektet var klart, ifølge Muñoz: – Det er ikke slik vi er.

Inspirert av Bush

Men også Obama-administrasjonen gjennomførte tidvis brutale tiltak som førte til lignende bilder som vi ser nå: Hundrevis av barn i avisene og på TV-skjermene, mange gråtende og skitne. Den gang ble de likevel ikke adskilt fra foreldrene.

Etter kort tid ble Obama-administrasjonen tvunget til å gi opp praksisen gjennom flerfoldige søksmål.

Trump-administrasjonens «nulltoleranse»-praksis er inspirert av «Operation Streamline», en praksis som ble startet av Bush-administrasjonen i 2005, ifølge CBS News.

Bush-administrasjonens immigrasjonsprogram åpnet for straffeforfølgelse av alle illegale migranter, men gjorde visse unntak for voksne som reiste med barn.

Trump satt i møte med republikanerne i Representantenes hus i Kongressen tirsdag.

Ingen plan for internerte barn

Det foreligger så langt ingen plan for hva som skal gjøres med barna, eller hvordan de eventuelt skal gjenforenes med foreldrene.

– Denne politikken er relativt ny, sier statssekretær Steven Wagner i det amerikanske helsedepartementet til AP.

I løpet av kort tid vil det bli stemt over to forslag, som skal løse problemet ved USAs sørlige grense. Tirsdag kveld satt Trump i møte med republikanerne i Representantenes hus i Kongressen.

Der ble det lagt frem et forslag om å endre loven, som setter en grense for hvor lenge mindreårige kan holdes internert på 20 dager.

Republikanerne ønsker å kunne internere barna sammen med foreldrene, men på ubestemt tid. Nyhetsbyrået AP hevder at Trump sa at han støtter forslaget «1000 prosent».

Republikanerne i Senatet har derimot en annen plan. De ønsker også å kunne internere barna sammen med foreldrene, men at prosessen skal være raskere.

Forslaget fra Trumps partifeller i Senatet innebærer å sette inn rundt 400 ekstra immigrasjonsdommere, for å få prosessen til å gå raskere. Dette forslaget skal derimot Trump være mindre positiv til, skriver The New York Times.

Theresa May: – Dette er galt

Den nye praksisen får likevel massiv kritikk fra både inn- og utland. Pave Frans beskriver praksisen som «umoralsk».

Også Storbritannias statsminister, Theresa May, beskriver praksisen som «dypt opprørende».

– Dette er galt, sa May under spørretimen i Parlamentet onsdag. Hun lover å ta opp praksisen med Trump neste måned.