Israel evakuerte Hvite hjelmer fra krigssone

Den israelske hæren oppgir over radio å ha evakuert 800 syrere til Jordan. De evakuerte er medlemmer av hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer og deres familier.

800 medlemmer av organisasjonen Hvite hjelmer evakueres fra det sørlige Syria. Her et bilde av organisasjonens medlemmer under et luftangrep i Øst-Ghouta. Foto: Hvilte hjelmer / AP/ NTB scanpix
  • NTB

Israels hær opplyser at de evakuerte syrerne befant seg nær Golanhøydene i det sørlige Syria og at «livene deres var umiddelbart i fare». Videre heter det at evakueringen kom etter forespørsel fra USA og europeiske land.

– Etter instrukser fra Israels regjering og på forespørsel fra USA og europeiske land har hæren nylig gjennomført et humanitært oppdrag for å redde medlemmer av en sivil organisasjon og deres familier, skriver den israelske hæren på Twitter.

Bekreftes av Jordan

Jordans statlige nyhetsbyrå Petra skriver landet har gitt FN myndighet til å hjelpe 800 syrere inn i landet for så å bli overført til vestlige land. Nyhetsbyrået skriver at mottagerlandene er Storbritannia, Canada og Tyskland.

Mohammed al-Kayed, talsperson for Jordans utenriksdepartement, opplyser at de 800 syrerne skal være i Jordan i tre måneder.

– Vi godkjente forespørselen utelukkende av humanitære årsaker, sier Mohammed al-Kayed, talsperson for det jordanske utenriksdepartementet.

Israel endrer ikke strategi

Hvite hjelmer ble grunnlagt i 2013 og er et nettverk av personer som forsøker å redde skadede etter krigshandlinger i opprørskontrollerte områder.

Israel ønsker ikke å intervenere i krigen i Syria, men gjennomførte likevel evakueringen på et tidspunkt der den syriske regjeringshæren rykker frem i det sørvestlige Syria – med støtte fra russiske fly.

De israelske forsvaret fastholder at redningsaksjonen ikke representerer noen endring i deres holdning til krigen.