Verden

Rettssaken mot Trumps tidligere valgkampsjef starter på tirsdag. Det kan gi presidenten en ny hodepine.

Paul Manaforts tette bånd til russiske oligarker kan skape problemer for den amerikanske presidenten.

Paul Manafort (i midten) ble møtt av en sint demonstrant da han stilte i en rettshøring i Alexandria i Virginia, rett utenfor Washington, D.C., i mars. Trolig vil det være langt flere demonstranter til stede idet rettssaken mot Manafort begynner tirsdag morgen.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En karaokemaskin til 150.000 kroner. Klær til 11 millioner. En Mercedes-Benz SL550. Oppussing for 6,7 millioner kroner av et feriehus utenfor New York.

Rettsdokumentene levner liten tvil om at Paul Manafort (69) levde et luksusliv før han ble Donald Trumps valgkampsjef i 2016. Spørsmålet er om pengene han tjente som politiske rådgiver i denne perioden ble opptjent og registrert på lovlig vis.

Her er fem spørsmål og svar om Manafort-rettssaken:

1. Hvem er Paul Manafort?

69-åringen bygget seg opp som rådgiver og lobbyist for republikanske politikere på 1980-tallet, og hadde blant annet Ronald Reagan som en av sine klienter.

Paul Manafort har sittet fengslet siden juni etter at han angivelig forsøkte å påvirke et potensielt vitne i saken. Dette bildet ble offentliggjort i forbindelse med fengslingen.

Samtidig fungerte han som lobbyist for ledere i en rekke autoritære land, deriblant Saudi-Arabia og Ekvatorial-Guinea, noe som ble ansett som svært kontroversielt. I 2004 begynte han å jobbe for den russiskvennlige ukrainske presidentkandidaten Viktor Janukovitsj.

I mai 2016 ble Manafort ansatt som Donald Trumps valgkampsjef, og han ble blant annet gitt æren for at Trump valgte Mike Pence som sin visepresidentkandidat.

Manafort ble sparket av Trump i august samme år, angivelig på grunn av sine tette bånd til russiske maktpersoner.

 • Trumps gamle advokat lekker stadig mer informasjon om sin tidligere klient. Hva betyr det hvis Michael Cohen snakker sant?

2. Hvorfor er han tiltalt?

De totalt 32 tiltalepunktene anklager Manafort for blant annet flere tilfeller av svindel og skatteunndragelser. Han skal blant annet ha unnlatt å melde inn inntekter til en verdi av rundt 30 millioner dollar – 250 millioner kroner.

Pengene skal ha kommet fra Janukovitsj og en rekke russiske oligarker i tidsrommet 2006 til 2014, da Janukovitsj måtte flykte til Russland etter å ha blitt avsatt som president i Ukraina.

Viktor Janukovitsj ble valgt til president i Ukraina i 2010. Han var kjent for å ha svært tette bånd til Russland. Her møter han den daværende russiske presidenten, Dmitrij Medvedev, i Moskva i november 2010.

Tiltalen er et resultat av den pågående spesialetterforskningen som ledes av tidligere FBI-sjef Robert Mueller, som har fått i oppdrag å komme til bunns i hvordan Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i 2016 og i hvilken grad Trump-kampanjen visste om eller samarbeidet med russerne i denne innblandingen.

Dette er den første av to planlagte rettssaker mot Manafort. Den andre begynner i september i Washington, DC, der 69-åringen er tiltalt for å ha fungert som en utenlandsk agent i USA uten å ha registrert seg som dette.

3. Hva vet vi om rettssaken?

Etter planen skal den begynne tirsdag klokken 09:00 lokal tid, altså 15:00 norsk tid, i et rettslokale i Alexandria i det nordlige Virginia, rett utenfor hovedstaden Washington.

Manafort vil trolig bli møtt av et stort antall demonstranter. En Twitter-melding med oppfordringer til å stille opp i protest mot 69-åringen er foreløpig delt over 15.000 ganger.

Fredag la påtalemyndigheten frem en liste på 35 vitner som skal stille i rettssaken. Blant dem er Tad Devine, en tidligere valgkampstrateg for Bernie Sanders, som jobbet sammen med Manafort i Ukraina.

Rettssaken skal etter planen vare i tre uker. Flere av tiltalepunktene har en øvre strafferamme på 30 år – hver.

4. Kan dette påvirke Donald Trump?

Dommeren i saken, T.S. Ellis III, har gjort det klart at saken skal handle om ting Manafort gjorde lenge før han ble Trumps kampanjeleder. Men det er likevel stor sannsynlighet for at det vil dukke opp informasjon i løpet av rettssaken som vil kunne kaste lys over den omfattende etterforskningen av Russlands innblanding i presidentvalget.

Manafort var valgkampsjef for Donald Trump i noen viktige måneder i 2016, blant annet under republikanernes landsmøte i juli. Trumps eldste datter Ivanka til høyre.

– Selvfølgelig kommer Trump til å følge nøye med på hva som skjer i denne saken. Han må følge nøye med på alt Mueller gjør, sier Alan Dershowitz, en tidligere Harvard-professor som står presidenten nær, til Politico.

Det er fortsatt mulig for Manafort, som har erklært seg selv ikke skyldig, å ombestemme seg og å inngå et samarbeid med påtalemyndigheten. Det kan i så fall bety problemer for Donald Trump dersom kampanjeapparatet hans faktisk samarbeidet med russerne i 2016.

Trump har forsøkt å distansere seg fra Manafort etter at tiltalen ble kjent.

– Hvor lenge jobbet han for meg? 49 dager eller noe? spurte han på et pressemøte tidligere i sommer.

5. Hvordan påvirker rettssaken Mueller-etterforskningen?

President Trump har hele tiden stemplet Mueller-etterforskningen som en «heksejakt». Dersom Manafort blir dømt i denne saken, vil det være vanskelig for Trump og hans tilhengere å fortsette å si at etterforskningen ikke er legitim.

Skulle Manafort derimot ikke bli dømt, vil Trumps argument bli tilsvarende styrket, noe som vil øke sannsynligheten for at enkelte republikanere i Kongressen fortsetter arbeidet med å fjerne både Mueller og sjefen hans – visejustisminister Rod Rosenstein – fra stillingene sine.

Tidligere FBI-sjef Robert Mueller jobber som spesialetterforsker for å komme til bunns i Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

Les mer om

 1. Paul Manafort
 2. Amerikansk politikk
 3. Ukraina
 4. Donald Trump
 5. Russland
 6. USA-valg 2016