Verden

Putin: Vellykket test av nytt hypersonisk missil som kan fly i 20 ganger lydens hastighet

– En flott nyttårspresang til det russiske folk, sier Putin om missilet.

Russlands president Vladimir Putin sier at landet har gjennomført en vellykket test av et nytt hypersonisk missil. Foto: AP / NTB scanpix.
  • uvakt@ntb.no

Det russiske forsvaret har gjennomført en vellykket test av landets nye hypersoniske missilvåpen Avangard, sier president Vladimir Putin.

– Dette var en viktig milepæl for det russiske militæret, skrøt Putin etter å ha observert den vellykkede missiltesten onsdag.

Han opplyste videre at det nye missilsystemet blir tatt i bruk fra og med neste år, og sa at «denne nye typen strategiske våpen» vil garantere for Russlands sikkerhet de neste tiårene.

Les også

Putin presenterte nye dommedagsvåpen i mars: - Dere hørte ikke på oss før. Hør på oss nå.

Ifølge Kreml ble missilet skutt opp fra en base sør for Uralfjellene, og traff målet sitt ved en testbase i Kamtsjatka nesten 6.000 kilometer unna.

Ifølge Putin kan det interkontinentale missilet fly i over 20 ganger lydens hastighet, og det kan ikke bli oppdaget av forsvarssystemer.

Varslet nye våpensystemer i vår

I mars presenterte den russiske presidenten både «Avangard» og en rekke andre nye våpen, blant annet nye atomvåpensystem «Sarmat» og de nye cruiserakettene som Putin mener knuser USAs og NATOs rakettforsvar.

Videoer fra det russiske forsvaret viser hvordan rakettene sniker seg forbi alle hindringer og når frem til USA.

– Intet missilforsvarsystem kan stoppe disse rakettene, sa Putin. Han ga USA og NATO skylden for at verden er inne i en ny og alvorlig atomopprustning.

Les mer om

  1. Atomvåpen
  2. Vladimir Putin
  3. Teknologi
  4. Russland