USA nekter å stå bak luftangrep mot militærbase i Syria

Syriske medier melder at et luftangrep har rammet en militær flyplass i Homs-provinsen i Syria. USA avviser at de står bak.

En redningsarbeider bærer et barn etter det som antas å ha vært et kjemisk angrep. USA har truet med at det syriske regimet må betale en «høy pris», men benekter å stå bak nattens rakettangrep mot en militær flyplass.

– Flere missiler har truffet Tayfur-flyplassen, skriver det statlige nyhetsbyrået SANA, som også melder at åtte missiler er skutt ned.

Flere personer skal være drept i angrepet, ifølge syriske medier.

Trump truet med «høy pris»

Meldingene kommer få timer etter at USAs president Donald Trump langet ut mot det syriske regimet og lovet «en høy pris» å betale for det påståtte kjemiske angrepet mot byen Douma, som Syria anklages for å stå bak.

Statlig syrisk TV slår ifølge nyhetsbyrået Reuters fast at «det mest sannsynlig» dreier seg om et amerikansk angrep. Men USA avviser at de står bak, ifølge nyhetsbyrået AP:

– På nåværende tidspunkt gjennomfører det amerikanske forsvaret ingen luftangrep i Syria. Vi fortsetter imidlertid å følge situasjonen og støtte den pågående diplomatiske innsatsen for å holde dem som bruker kjemiske våpen, i Syria eller andre steder, ansvarlige, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

Israel: Ingen kommentar

En israelsk talskvinne takker overfor Reuters nei til å kommentere saken.

Israels flyvåpen har flere ganger angrepet konvoier og baser til de iransk-støttede militsene som kjemper sammen med den syriske presidenten Bashar Al-Assads styrker.

En etterretningskilde basert i Midtøsten sier til byrået at han ikke utelukker at Israel sto bak.

Russland mener Israel sto bak angrep på syrisk luftbase

Den russiske hæren anklager Israel for å ha stått bak angrepet mot en militærbase i Homs-provinsen i Syria natt til mandag.

– To F-15-fly fra den israelske hæren slo til mot luftbasen mellom klokken 3.25 og 3.53, med hjelp av åtte missiler som ble fjernstyrt fra libanesisk territorium, uten å ta seg inn i syrisk luftrom, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet, gjengitt av russiske nyhetsbyråer.

Også det syriske militæret hevder dette i en uttalelse mandag formiddag.

Tidligere mandag morgen anklaget Syria USA for å ha stått bak, en beskyldning USA tilbakeviste. Israelske myndigheter har avvist å kommentere saken.

USA og Frankrike vil stille Assad til ansvar

Ni av femten medlemmer i FNs sikkerhetsråd har bedt om et hastemøte om det påståtte kjemiske angrepet i Douma i Syria. Etter planen skal rådet samles mandag klokken 21.00, norsk tid.

USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron ble søndag enige om en «kraftig, felles reaksjon» på hendelsene i Douma.

Begge de to presidentene har slått fast at det er snakk om et kjemisk angrep, men dette er ikke blitt bekreftet fra andre hold.

Under en telefonsamtale søndag, ble Macron og Trump enige om at Syrias president Bashar al-Assads regime må stilles til ansvar «for sine gjentatte brudd på menneskerettighetene».