Verden

USA sier de vil forfølge terrorister til verdens ende

Tilfangetakelsen av den antatte terroristlederen Abu Anas al-Libi på åpen gate i Tripoli og angrepet mot al-Shabaab i Somalia i helgen viser at USA forsøker å nedkjempe al-Qaida i det nordlige Afrika.

En syv-etasjes kontorbygning kollapset da Al-Qaida i 1998 forsøkte å ødelegge den amerikanske ambassaden i Nairobi i Kenya. Sammen med ambassadebombingen i Dar-es-Salaam ble 224 mennesker drept denne augustdagen for 15 år siden.
  • Halvor Tjønn

— Medlemmene av al-Qaida kan rømme, men de vil aldri klare å gjemme seg bort, fastslo USAs utenriksminister John Kerry i helgen da han ble bedt om å kommentere to spektakulære amerikanske aksjoner de siste døgn:

  • Tidlig lørdag morgen stormet amerikanske marinejegere et gjemmested for den somaliske terrororganisasjonen al-Shabab i kystbyen Baraawe i Somalia. Målet for operasjonen var en toppleder for al-Shabab, som i forrige måned sto bak det blodige angrepet på et kjøpesenter i Nairobi i Kenya. Etter intens skyting trakk de amerikanske Navy Seals-soldatene seg tilbake, uten å ha fått tak i al-Shabab-lederen som man var på jakt etter.
  • Noen få timer senere gikk en gruppe antatt amerikanske kommandosoldater til aksjon på åpen gate i Libyas hovedstad Tripoli. Den libyske statsborgeren Nazih al-Ragye, bedre kjent under sitt dekknavn Abu Anas al-Libi, ble anholdt. Han er forlengst ute av Libya, og etter all sannsynlighet befinner han seg nå på et amerikansk skip i Middelhavet. Sannsynligvis vil han bli tiltalt for en amerikansk domstol og holdt ansvarlig for å ha stått bak bombingene av de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998 som krevde tilsammen 224 menneskeliv.

Ante fred og ingen fare

Anholdelsen av al-Libi bærer preg av å være en godt planlagt og utført operasjon: Selv har tydeligvis den ettersøkte al-Qaida-lederen ant fred og ingen fare da han lørdag morgen var på vei hjem i sin bil etter å ha deltatt i morgenbønnen i en moské i nærheten. Ifølge nyhetsbyrået Reuters fortalte al-Libis 19 år gamle sønn senere at fire biler var kommet kjørende.

De stanset bilen der al-Libi befant seg, dro ham ut av bilen han satt i, og - hvis man skal tro sønnens beretning - satte ham ut av spill ved hjelp av et legemiddel. Deretter kjørte de bort i en Mercedes.

Utover beretningen fra al-Libi junior foreligger det ingen detaljerte øyenvitneskildringer av hva som skjedde under bortføringen. 19-åringen hevder at kommandosoldatene hadde libysk utseende og at de snakket arabisk med libysk aksent.

Les også

Her er mannen USA vil drepe

Avisen The New York Times skriver at tilfangetakelsen av al-Libi kan bli et etterretningskupp for de amerikanske hemmelige tjenester. — Al-Libi blir ansett for å være en potensiell gullgruve for etterretningen. Han sitter inne med informasjon om Al-Qaidas nettverk gjennom kanskje to tiår, fra den første tiden da Osama bin Laden startet sin virksomhet i Sudan og frem til i dag da nettverket består av mer løst sammensatte grupper, skriver avisen.

Informert - eller ikke?

De siste par døgnene har det rådet full forvirring om hvorvidt libyske myndigheter var informert om aksjonen på forhånd eller ikke. Mandag fordømte den midlertidige regjeringen i Libya det de kalte for «kidnappingen av en libysk statsborger», ifølge New York Times.

Samtidig blir det meldt at myndighetene i landet var informert på forhånd og hadde gitt sin stilltiende godkjennelse for aksjonen. Amerikanerne er imidlertid inneforstått med at den libyske regjeringen av hensyn til opinionen i hjemlandet offisielt må gå ut med en fordømmelse.

Les også

Reuters: USAs ambassadør drept i rakettangrep i Libya

New York Times skriver tirsdag at en stadig større gruppe av amerikanske etterforskere, etterretningsagenter og marinesoldater i flere måneder har sittet bak de solide piggtrådsperringene i den amerikanske ambassaden i Tripoli. De ventet på at den svake libyske sentralregjeringen skulle foreta seg noe mot flere utpekte terrorister. I denne gruppen av mistenkte befant det seg også personer som amerikanerne mente sto ansvarlig for det bestialske mordet på den amerikanske ambassadøren Christopher Stevens den 12. september i fjor.Da det viste seg at myndighetene i Libya ikke var i stand til å foreta seg noe som helst, bestemte amerikanerne seg til å handle på egen hånd, fremgår det.

Leste i avisene

Etter at regimet til oberst Muammar al-Gadafi falt i 2011, har libyske offiserer fått anti-terrortrening i USA. Aly Sheikhi, som er talsmann for generalstaben i den libyske hæren, sier i dag at man det ikke ante noe som helst på forhånd om at amerikanerne planla å anholde Abu Anas al-Libi.

Les også

- Al-Qaida-leder tatt til fange i Libya

— Vi leste om det som hendte i massemediene, slik alle andre har gjort, slår han fast.Amerikanske myndigheter har gjennom hele helgen fastholdt at det som er skjedd, har vært helt og fullt i samsvar med amerikansk lov. Al-Libi har vært formelt tiltalt av en amerikansk domstol, man har jaktet på ham i tilsammen 15 år og for lang tid tilbake er det blitt utlovet en belønning på fem millioner dollar, cirka 30 millioner kroner, for den som kunne gi opplysninger som førte til at han ble pågrepet.

Fikk asyl i Storbritannia

Den britiske avisen Daily Telegraph skriver tirsdag at den britiske innenriksministeren Theresa May vil bli stilt spørsmål i Parlamentet om hvorfor al-Libi i 1995 fikk politisk asyl i Storbritannia, tre år før han var med på å planlegge massedrapene i Nairobi og Dar-es-Salaam.

Etter at 224 mennesker var drept i de to ambassadebombingene i 1998, ble al-Libi forhørt av politiet i Manchester. Etter forhøret ble han satt på frifot, og deretter forlot han Storbritannia. Så snart al-Libi var forduftet, utførte britisk politi en razzia mot huset der han hadde bodd. I huset fant man en lærebok i terror på 180 sider som Al-Qaida har utgitt.

Først etter at opprøret mot Gadafi-regimet begynte i 2011, flyttet al-Libi tilbake til hjemlandet Libya. Han har siden bodd på østsiden av hovedstaden Tripolis sammen med sin familie.

Amerikanske myndigheter sendte i helgen ut dette bildet av Abu Anas al-Libi, som nå etter alt å dømme befinner seg ombord på et amerikansk skip i Middelhavet og vil bli tiltalt for å ha bombet ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998.