Lokale mexicanere hjelper migrantkaravane på vei til USA

Lokale beboere i Mexico tilbyr mat, drikke og transport til migrantkaravanen som marsjerer i retning USA. Samtidig tordner president Donald Trump.

Flere titalls mexicanere som eier pickup, plukket opp fra 10 til 20 migranter hver.
  • og NTB

– I dag er det vi som hjelper noen. I morgen er det kanskje noen som hjelper oss, sier Jesus Valdivia, en av de lokale beboerne i Tuxtla Chico som har hjulpet migranter.

Migranten Brenda Sanchez var blant dem som satt i Valdivias pickup, sammen med sine tre unge nevøer. Hun takker «Gud og mexicanerne» for hjelpen.

Flere titalls mexicanere som eier pickup, har plukket opp 10 til 20 migranter hver.

Store folkegrupper

Rundt 3.000 personer marsjerer i karavanen på den mexicanske siden, ifølge føderal politi som overvåker migrantenes marsj. Flere av dem kom seg forbi en blokade satt opp av mexicansk politi ved grensen mellom Mexico og Guatemala. 1.000 andre migranter står fast ved grensen. Disse må levere en asylsøknad for å kunne entre Mexico.

En annen gruppe på 1.000 migranter fra Honduras marsjerte mot Tapachula i Mexico, som en del av den 3.000 kilometer lange ferden mot den amerikanske grensen.

– Vi er solbrente, og vi har fått blemmer. Men vi har kommet hit. Vår styrke er sterkere enn Trumps trusler, sier Britany Hernandez.

Tusenvis av migranter marsjerer gjennom Mexico med mål om å ankomme USA.

Irritert Trump

Innvandringsdebatten i USA har igjen økt i intensitet, få uker før mellomvalget i landet. Denne gangen som følge av migrantkaravanene. En oppildnet Donald Trump lover full handling mot migrantene og slaktet Demokratene for «svake lover».

– Karavanene er en skamplett for Demokratene. Innvandringslovene må endres nå, tvitrer presidenten.

Ber om samarbeid

Trump truet tidligere denne uken med å stenge grensen til Mexico hvis migranter fortsetter å komme, samt å stanse utbetaling av bistandsmidler til Guatemala, Honduras og El Salvador hvis de ikke får kontroll på migrantstrømmen.

Samtidig tar Mexicos påtroppende president Andres Manuel Lopez Obrador til orde for en felles nordamerikansk utviklingsplan for innvandring. Innvandringsproblemet mener han kan løses gjennom investering i utvikling sør i Mexico og i Mellom-Amerika, regioner preget av fattigdom og vold.

– En forlater ikke sin hjemby for nytelse, men av nødvendighet, sier Lopez Obrador.