Verden

FN: Sultkatastrofen i Jemen blir verre

Internasjonale hjelpeorganisasjoner er i ferd med å tape kampen mot sult i Jemen, der 75 prosent av befolkningen trenger nødhjelp.

En kraftig underernært jente veies i Jemen i august. FN sier at sultkatastrofen blir verre. Foto: Hammadi Issa / AP / NTB scanpix
 • og NTB

– Vi er kanskje i ferd med å nå et vendepunkt der det ikke lenger vil være mulig å hindre massivt tap av liv som resultat av sulten som sprer seg i landet, sa Mark Lowcock til FNs sikkerhetsråd fredag.

Lowcock er visegeneralsekretær i FN og ansvarlig for verdensorganisasjonens humanitære arbeid.

– Vi taper kampen mot sulten. Situasjonen er mørk, og den er blitt klart verre de siste ukene, sa han.

– Folk spiser blader

Lowcock sier det først og fremst er to faktorer som har bidratt til forverringen. Den ene er et kraftig verditap for Jemens valuta som fører til at prisen på drivstoff har steget dramatisk, og den andre er intense kamper ved havnebyen Hodeida, der mesteparten av maten og medisinene kommer til landet.

– Vi ser allerede hungerlignende forhold, inkludert tilfeller der folk spiser blader fordi de ikke har noen annen form for næring, sier Lowcock.

Sikkerhetsrådet møttes fredag for å drøfte situasjonen i landet, der en saudiarabisk-ledet koalisjon fører krig mot opprørere som har kontroll over hovedstaden Sana.

75 prosent trenger nødhjelp

Etter en kort pause denne uka iverksatte de saudiarabiske styrkene en serie angrep på Hodeida, havnebyen ved Rødehavet der houthi-opprørerne har kontrollen.

75 prosent av Jemens befolkning på 29 millioner trenger nødhjelp, blant dem 8 millioner mennesker som trenger matvarehjelp for å overleve, ifølge FNs tall.

Les også

 1. Frykter mange omkomne etter at båt kantret utenfor Jemen

 2. Saudi-Arabia anklages for ny massakre på barn i Jemen

 3. Oljefondet investerte 4,2 milliarder i selskap som lager bomber brukt i Jemen

 4. 40 barn blant de drepte i saudiledet flyangrep mot skolebuss i Jemen

 5. Døende babyer, men ingen leger: Slik ser det ut på innsiden av et sykehus i Jemen

Les mer om

 1. Jemen
 2. Nødhjelp
 3. FN
 4. FNs sikkerhetsråd
 5. Krig