Verden

Mangkhut krever liv i Kina

Minst to personer har mistet livet som følge av tyfonen Mangkhuts herjinger i Kina. På Filippinene har uværet så langt krevd minst 64 menneskeliv.

Store bølger i Victoria Harbour i Hongkong da tyfonen Mangkhut nådde Kinas sørkyst. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

 • NTB

Hongkongs skyskrapere svaiet i den kraftige vinden da Mangkhut nådde den kinesiske kysten søndag ettermiddag.

Den vedvarende vindstyrken var på 43 meter pr. sekund, og det skal ha blitt registrert vindkast på 65 sekundmeter. Trær knakk, og vinduer i flere av skyskraperne ble knust.

Ifølge statlig kinesisk TV har uværet skapt stormflo på opptil tre meter både i Hongkong og i Guangdong-provinsen, som omkranser kystbyen.

Så langt har to personer mistet livet i Kina som følge av Mangkhut, og over 15 – alle i Macau – er skadet, ifølge China Central Televison.

 • En vegg av vann og vind treffer Kina. To atomkraftverk sier de er i «kampberedskap».

En mann og ei jente trosser sterk vind forårsaket av tyfonen Mangkhut ved Victoria Harbour i Hongkong søndag. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

Millioner evakuert

Byen Taishan var den første som fikk merke uværets herjinger. I Shenzhen ble et hotell oversvømt av stigende havvann og store bølger da stormen traff land ved 5-tiden søndag ettermiddag.

Kringkasteren RTHK i Hongkong har intervjuet eksperter som spår at Mangkhut blir den kraftigste tyfonen som har truffet byen på flere tiår. I provinsene Guangdong og Hainan er alle høyhastighetstog innstilt, og i tillegg er flere hundre flyvninger kansellert. Rundt butikkene er det lagt sandsekker i et forsøk på å beskytte dem mot flomvannet.

Mer enn 2,4 millioner mennesker er evakuert fra regionen, og i gambling-området Macau – Kinas svar på Las Vegas – er kasinoene for første gang stengt.

– Alle må være forberedt på det verste, sier Hong Kongs sikkerhetsminister John Lee Ka-chiu.

Minst 64 omkomne

Mens uværet rammer for fullt i det sørlige Kina, forsøker innbyggere på Filippinene å komme til hektene etter uværets herjinger der.

Søndag steg det bekreftede antallet døde til 64, ifølge filippinsk politi. De fleste har omkommet som følge av jordskred eller som følge av at husene deres har rast sammen over dem. I tillegg er 45 personer savnet og over 33 er skadet som følge av uværet.

En innbygger går i gaten i Tuguegarao på Filippinene, som ble hardt rammet av tyfonen Mangkhut lørdag. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix

Det hardest rammede området er Benguet, der 38 personer har omkommet, hovedsakelig som følge av to jordskred i Itogon.

Blant de øvrige omkomne er et foreldrepar og deres barn som lot være å evakuere fra huset sitt og senere ble begravd av et jordskred i provinsen Nueva Vizcaya. Ytterligere fire omkom i den nordøstlige provinsen Caygan, der Mangkhut først traff land.

Tapte avlinger

Mangkhut er det kraftigste tropiske uværet noe sted i verden så langt i år. Søndag skulle president Rodrigo Duterte besøke Filippinenes nordlige provinser for å danne seg en oversikt over skadene ekstremværet har forårsaket.

Tyfonen Mangkhut førte til store materielle skader i den nordlige byen Tuguegarao på Filippinene lørdag. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix

AP skriver at Filippinene ser ut til å ha blitt spart for det høye dødstallet mange fryktet. I 2013 førte tyfonen Hayan til over 7.300 dødsfall, men i år ser det ut til at den massive evakueringen i forkant av Mangkhut har reddet mange liv, ifølge myndighetene.

Evakueringen hindret imidlertid ikke Mangkhut fra å feie over viktige jordbruksområder. Mary Anne Baril (40) er én av mange bønder som har mistet avlingene bare en måned før innhøstingen.

– Vi er allerede fattige, og så skjedde dette med oss. Vi har mistet håpet, sier hun

Redningsarbeidere bistår en mor og hennes barn som evakueres etter et kraftig jordskred i Itogon i Benguet-provinsen nord på Filippinene. Jordskredene i Benguet har krevd over 30 menneskeliv. Foto: AP / NTB scanpix

Les mer om

 1. Ekstremvær
 2. Filippinene
 3. Kina

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  En vegg av vann og vind treffer Kina. To atomkraftverk sier de er i «kampberedskap»

 2. VERDEN
  Publisert:

  65 døde da orkanen traff Filippinene. Nå er den på vei inn i Kina.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Dødstallet stiger etter tyfonen på Filippinene

 4. VERDEN
  Publisert:

  Supertyfon truer Asia

 5. VERDEN
  Publisert:

  Tyfon tok minst 155 liv på Filippinene

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kraftig tyfon utløser evakuering av 800.000 på Filippinene