Verden

Nazma er en av dem nobelprisvinneren vil hjelpe

Nazma (15) syr klær i en tekstilfabrikk utenfor Dhaka i Bangladesh. Foto: Reidun Samuelsen

Syersken Nazma jobber seks dager i uken på en tekstilfabrikk i Bangladesh. Jenta savner familien sin.

  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Aftenposten intervjuet Nazma og kollegaen Azmeri i Dhaka i fjor sommer. Den unge syersken påsto at hun var 16 år, men kollegene mente hun ennå ikke hadde fylt 15.

Les også

Her kan T-skjorten din være produsert

Nobelprisvinner Kailash Satyarthi har vært aktiv i den indiske kampen mot barnearbeid siden 1990-tallet. Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan har befridd over 80.000 barn fra slavearbeid, bidratt til å reintegrere barna i samfunnet og skaffe dem utdanning.

Nazma er ingen nykommer i arbeidslivet. Da vi møtte henne på et fagforeningskontor i sentrum av Bangladesh' hovedstad, hadde hun allerede jobbet halvannet år i tekstilindustrien.

Ifølge fagforeningslederen må Nazma ha begynt å jobbe i 12-årsalderen.

12-timers dag

Nazma jobber seks dager i uken, ved store ordrer er det jobb den syvende dagen også. Arbeidsdagen strekker seg over 10 eller 12 timer. Ofte kreves overtid. Hun har én times ubetalt lunsjpause midt på dagen.

De ansatte har hvert sitt dokort. De får kun gå på toalettet tre ganger i løpet av arbeidsdagen.

Fem doer er forbeholdt kvinnene. Rundt 600 mennesker jobber på fabrikken.

Hun trekkes i lønn hvis hun er hjemme på grunn av sykdom.

15-åringen kommer fra en landsby 150 km fra Dhaka, hun sender penger hjem til familien.

Savner familien

Kollegene forklarer at hun bor hos en annen familie ved fabrikkområdet, der betaler hun for kost og losji. Det som er igjen, bruker hun på å reise hjem så ofte hun kan. Nazma savner familien sin.

Hun forteller stillferdig og litt sjenert om hverdagen, overrasket over oppmerksomheten. For henne er det helt normalt at barn jobber.

I 2006 ble det ulovlig å ha barn under 14 år i arbeid i Bangladesh. Det har ikke fjernet barnearbeiderne. Ifølge UNICEF jobber over 12 prosent av barna i aldereren 7 — 13 år. Disse barna har ofte dårlig sikrede arbeidsplasser, og de utsette for vold og misbruk.

Arbeidet fører til at de mister muligheten til skolegang.

Helsefarlig arbeid

Tekstilarbeiderne i Bangladesh syr klær for Vestens forbrukere. Lønnen de får, ligger på bunnivå i verdenssammenheng. Arbeidsforholdene er for mange direkte helsefarlige.

Det ble tydelig for en hel verden da den ni etasjer høye fabrikkbygningen Rana Plaza kollapset i slutten av april. Over 3000 tekstilarbeidere var på jobb da bygningen raste sammen. 1125 mennesker døde.

Barnemødre

Men tekstilindustrien er også en suksesshistorie for Bangladesh. Nær 80 prosent av eksportinntektene kommer fra tekstil, og bransjens enorme vekst har gitt millioner av fattige kvinner muligheten til lønnet arbeid.

Hvis Nazma ikke hadde hatt jobb, ville hun kanskje vært mor allerede. Bangladesh er det landet i verden med flest barnemødre.

Les også

- 13-åringer er for små til å sette barn til verden

66 prosent av jentene i landet er gift før de fyller 18 år. 20 prosent av jentene står brud før de fyller 15. Brudene er ofte yngre på landsbygda enn i byene.

Les også

Laizu sto brud 13 år gammel

@reidunsam

I dagene før fabrikkbygningen Rana Plaza kollapset våren 2013 protesterte tekstilarbeiderne mot de dype sprekkene i veggene. De fikk klar beskjed om å komme seg på jobb likevel, og da det nietasjes høye bygget raste sammen ble 3000 mennesker fanget i ruinene. 1125 mennesker mistet livet. Foto: ANDREW BIRAJ