Verden

EU vil ha mer makt over sikkerheten i Nordsjøen

EU vil at Norge skal innføre EUs regler for helse, miljø og sikkerhet på sokkelen. Norge sier nei. Nå øker presset fra EU.

Olje- og energiminister Tord Lien avviser som sine forgjengere EUs ønske om å innføre Offshoredirketivet i Norge. Her fra åpningen av Goliat-feltet i Barentshavet. Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

Helt siden Norge forhandlet om EØS-avtalen og senere medlemskap, har norsk sokkel vært et stridstema. Norge har avslått alle fremstøt fra EU om å kunne få direkte innflytelse over olje— og gassvirksomheten. Nå står en ny slik strid.

— Regjeringen anser ikke offshoredirektivet som EØS-relevant. Dette er formidlet til EU-siden ved flere anledninger. Norges holdning i denne saken ligger fast, skriver Olje- og energidepartementet i en e-post til Aftenposten.

Direktivet omhandler primært helse, miljø og sikkerhet (HMS) og beredskap. Et område norske myndigheter mener Norge har unik kompetanse og at en ikke trenger EUs innblanding. Noe som er klart formidlet til EU.

Industriens støtte

Norsk Olje og Gass, som er bransjeorganisasjonen til oljeindustrien, sier at de støtter norske myndigheters avvisning av at direktivet er EØS-relevant. Men oljeindustrien mener også at de norske reglene er bedre.

Les om hvordan EU håndterer flyktningestrømmen:

Les også

EUs farlige avhengighet av Tyrkia

— Vi har et regelverk som er dynamisk. Hvert år identifiseres det områder som en forbedrer. Dette er en god måte å jobbe og som vi har gjort i 40–50 år. EUs direktiv vil føre til mer byråkrati fordi det legges opp til mer omfattende rapporteringsrutiner til EU. Dette vil øke kostnadene, men ikke gi mer sikkerhet, sier Erlend Jordal, informasjonssjef i Norsk Olje og Gass til Aftenposten.

Kranglet i tre år

Det er tre år siden EU vedtok et eget direktiv kalt "Safety of Offshore Oil and Gas Operations Directive," på norsk forkortet til offshoredirektivet. Dette ble fremforhandlet i EU etter den store oljekatastrofen i Mexico-golfen våren 2010. Da fryktet EU ulykker i sine farvann, særlig i Middelhavet. Innad i EU var det ulike sikkerhetsregler i hvert land.

EU gjør bruken av mobil billigere:

Les også

Roaming blir billigere i EU

Norge størst og best?

Norge har avvist direktivet fordi myndighetene mener at EØS-avtalen ikke omfatter sokkelen. I mer enn 20 år har det ofte vært tautrekkinger mellom Norge og EU om hvorvidt EU-direktiv skulle gjøres gjeldende for oljeaktiviteten.

I tillegg til at Norge mener at EØS-avtalen ikke gjelder, mener myndighetene også at vi har et regelverk som er bra og at det skal være Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet som skal ha ansvar for å sjekke norsk sokkel. Ikke EU-kommisjonen eller ESA i Brussel.

Frontene hardner til

Men EU er beinharde på det motsatte. Etter det Aftenposten forstår begynner tålmodigheten i Brussel å ta slutt.

Da visepresidenten i EU-kommisjonen Maros Šefčovič var i Norge tidligere i år, sa han at Norge og EU er enige om å fortsette å lete etter gjensidig akseptable løsninger.

I mars kom det en rapport utarbeidet av Europaparlamentet som konkluderer med at dette direktivet er en av de heteste sakene mellom EU og Norge.

Slik rammer EU norske jegere:

Les også

EU-regler kan gi våpentrøbbel

Kommunikasjonsråd ved EU-delegasjonen i Brussel, Wera Helstrøm, skriver at det har vært uformell dialog med Kommisjonen om saken, men partenes posisjoner er uforandret. Det er ikke varslet noen diskusjon om direktivet i EØS-komiteen.

Lien forsikret Stortinget

I møtet i Europautvalget på Stortinget i slutten av april ble oljeminister Tord Lien utfordret av Sps parlamentariske leder Marit Arnstad om Norge diskuterte en løsning på direktivet med EU.

— Det er mange ting vi kan diskutere med EU, og bør diskutere med EU, i vår felles interesse. Det er ting vi mange ganger er nødt til å gi oss på for å oppnå noe i det store bildet. Offshore Safety-direktivet er ikke et slikt direktiv, var beskjed fra statsråd Lien ifølge referatet fra det lukkede møtet.

Lytt til vår utenriksjournalistikk:

Aftenposten Verden-podkasten kan du lytte til påSoundCloud, iiTuneseller via vårRSS-strøm.

 1. Les også

  Hollande mot handelsavtale mellom USA og EU

 2. Les også

  EU-land vil ha mulighet til å forlenge grensekontroller

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Norge sier nei til EU-regelverk. Det gleder helikopterpendlende til Nordsjøen.

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Brexit vil gi Olje-Norge mindre innflytelse i EU

 3. VERDEN
  Publisert:

  En stor propp i EØS-systemet gjør norske banker bekymret. Nå drar Siv Jensen til Brussel for å få oppmerksomhet.

 4. NORGE
  Publisert:

  Brussel kan gjøre oljeleting på norsk sokkel dyrere

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen utvider leteaktiviteten etter olje kraftig

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Jusprofessor: Knut Arild Hareide villeder Stortinget om EU og tog