Verden

To grafer og fem spørsmål som kan forklare hvorfor det er politisk krise i Sverige

Neste år kan Sverige komme til å ta imot nesten ti ganger så mange asylsøkere som Norge. Det har gitt Sverigedemokraterna vann på mølla. Det kan også forklare den politiske krisen i Sverige.

afp000807760-OVSiNnfErA.jpg PONTUS LUNDAHL

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Strømmen av asylsøkere som kommer til Sverige, har økt voldsomt sammenlignet med tilstrømningen til Norge. Det kan forklare Sverigedemokraternas suksess.

1. Er det stor forskjell på hvor mange asylsøkere som kommer til Norge og Sverige hvert år?

Som grafen viser, lå Sverige gjennom mange år bare like over nivået i Norge. Sett i forhold til folketallet, kan man si at Norge og Sverige lå omtrent likt. Men en voldsom økning i Sverige gjør at de til neste år kan komme til å motta nesten ti ganger så mange asylsøkere som Norge.

2. Får mange av asylsøkerne opphold?

67 prosent av dem som har fått behandlet søknaden sin i 2014, har fått opphold i Norge. I Sverige har 78 prosent fått opphold i år. Mange asylsøkere kommer fra Syria og andre krigsherjede land og får dermed opphold.

3. Hvor avgjørende har innvandringsspørsmålet vært for den politiske krisen?

Sverigedemokraternas vikarierende partileder Mattias Karlsson sa at de kom til å "felle enhver regjering og ethvert budsjett som arbeider for å øke innvandringen" da han begrunnet hvorfor de ville stemme for opposisjonens budsjettforslag og således utløse en regjeringskrise.

4. Hvilken politisk effekt vil fortsatt høy innvandring til Sverige ha?

Med de mange krisene ute i verden ligger det an til at strømmen av mennesker som vil søke asyl i Europa, vil fortsette å være stor. På noen års sikt vil fortsatt stor tilstrømning til Sverige kunne ha stor betydning for støtten til Sverigedemokraterna, sier forsker og lærer Andrej Kokkonen ved Gøteborgs universitet. — Kostnadene øker hvert år. Svenske kommuner får stadig større problemer med å ta imot flyktningene. Sverigedemokraterna er de eneste som motsetter seg innvandringspolitikken. Det tror jeg de vil profittere på.

5. I Norge valgte den Rødgrønne regjeringen i 2009 å innføre tiltak for å begrense innvandringen. Den nåværende regjeringen står for ytterligere innstramning. Vil andre svenske partier enn Sverigedemokraterna etter hvert bli presset til å gjøre det samme?

Vi kommer til å se en endring i innvandringspolitikken, sa Claes Arvidsson, tidligere kommentator og redaktør i Svenska Dagbladet til NRK i går. - Det er bra at Sverige er sjenerøse, men vi har ikke lagt grunnen for å være det, sa han, med henvisning til problemene kommunene har med å skaffe blant annet bosteder og skoleplass til alle.

Andrej Kokkonen tror det ikke blir noen endring på kort sikt siden alle partier utenom Sverigedemokraterna har bundet seg så sterkt opp til at de ikke skal la seg presse. - Men Moderaterna vil kunne endre sin politikk på sikt. Det var de som tapte flest stemmer til Sverigedemokraterna, og det er allerede røster innen partiet som har tatt til orde for en innstramning.

 • Les også:
 1. Les også

  - Dette er unikt

 2. Les også

  Hva skjer dersom Sveriges regjering må gå av i dag?

 3. Les også

  Löfven: - Dette er ikke et politisk spill, dette er alvor for vanlige mennesker 

 4. Les også

  Löfvens regjering i krise etter budsjett-nei fra Sverigedemokraterna

0412asylsoekere-KsS4vfN7TG.jpg Anne Gjertsen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Sverige

Relevante artikler

 1. VERDEN

  – Det viktigste er å vise at vi normale mennesker og ikke gale nazister

 2. KOMMENTAR

  Stefan Löfven har tapt før valgkampen begynner

 3. VERDEN

  Begge statsministerkandidatene sier de vil ha strengere innvandringspolitikk. Men de har ett felles problem.

 4. VERDEN

  Svenskene er ikke så korrekte lenger. – Har byttet ut tøfler med boksehansker.

 5. VERDEN

  Før var det ikke-tema. Nå er det blitt et av de heteste temaene i Sverige.

 6. POLITIKK

  Raymond Johansen til Sverigedemokraterna: – Sverige er ikke et u-land på randen av krig