Verden

Måling: Flertall ønsker å granske anklager om at Trump har antastet kvinner

To av tre amerikanere mener USAs kongress bør ettergå anklager om at Donald Trump har antastet kvinner.

USAs president, Donald Trump, vendte søndag hjem til Washington etter en helg på landstedet Mar-a-Lago i Florida og en åpning av et borgerrettsmuseum i Mississippi.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mandag ettermiddag norsk tid holder filmselskapet Brave New Films pressekonferanse om sin film 16 kvinner og Trump. Der forteller kvinnene om sine opplevelser med USAs nåværende president, Donald Trump.

Historiene spenner over flere tiår og dekker påstander om upassende oppførsel, tafsing på rumper, bryster og underliv samt overraskende og uønsket kyssing kombinert med slibrige forslag. Kvinnene krever nå at sakene granskes.

Tre av kvinnene skal også mandag ettermiddag være med i TV-programmet Megyn Kelly TodayNBC:

 • En gang på 1980-tallet ble New York-kvinnen Jessica Leeds, nå 75 år gammel, oppgradert til første klasse på en flyvning. Der havnet hun ved siden av Trump, forteller hun. Han skal ha befølt henne på brystene og forsøkt å stikke hendene oppunder skjørtet hennes. Ifølge Leeds sa hun ikke noe om hendelsen, men trakk seg tilbake til turistklasse. Hun sto ikke frem før Trump i en presidentduell avviste at han hadde trakassert noen. Han benekter at hendelsen har funnet sted og har sagt at «hun ville ikke vært mitt førstevalg».
Jessica Leeds sto frem i fjor og hevdet at Trump hadde antastet henne på en flyvning på 1980-tallet.
 • Samantha Holvey var Miss Nord-Carolina 2006 og 20 år gammel da hun møtte Trump. Hun forteller om hvordan han personlig inspiserte kvinnene som deltok i Miss USA-konkurransen og også uten forvarsel gikk inn i garderoben der kvinnene skiftet. Ikke i noen andre missekonkurranser Holvey har deltatt i, har menn sluppet inn i garderoben.
 • Rachel Crooks var 22 år da hun i 2006 hilste på Trump som ventet på heisen i Trump-hovedkvarter i New York. Hun hevder at han ikke ville slippe hånden hennes og fulgte opp med å kysse henne på kinnene og rett på munnen.

– Gjorde vondt at folk ikke brydde seg

– Det var tøft for oss som private borgere å gå ut i fjor for å fortelle folk hva slags person han er. Det gjorde derfor ekstra vondt at svaret fra folk var at de ikke brydde seg, sa Holvey med henvisning til Trumps valgseier.

Megyn Kelly Today er en del av NBCs frokost-TV, der programleder Matt Lauer nylig måtte gå på grunn av sex-trakassering.

Både Trump og Det hvite hus har avvist anklagene som har vært fremsatt offentlig før.

Velgere vil ha granskning

Amerikanske velgere er imidlertid ikke overbevist om at påstandene er grunnløse. To av tre mener Kongressen bør etterforske anklagene rettet mot Trump, viser en meningsmåling fra det velrenommerte instituttet Quinnipiac.

Ønsket om granskning er ikke begrenset til presidentens motstandere. Blant velgerne i Trumps eget parti mener et betydelig mindretall - 39 prosent - at anklagene bør granskes. 56 prosent av republikanerne synes ikke det er nødvendig.

#metoo

I fjor slo et lydopptak fra 2005 ned som en bombe i valgkampen. Der sa Trump at kvinner ville godta hva som helst fordi han var berømt. Han nevnte blant annet som eksempel å ta tak i kvinners underliv. Saken skapte stort oppstyr, men forhindret ikke at Trump vant valget.

I høst har debatten om antastelser og seksuell utnyttelse av maktforhold igjen skutt fart etter anklager mot Hollywood-produsenten Harvey Weinstein. Kampanjene med emneknaggen #metoo har gått verden rundt. I Norge har blant andre skuespillere, musikere og leger fortalt sine historier i Aftenposten.

Trump har refset andre

I USA har skandalene også preget det politiske liv. Kongresspolitikerne Al Franken (D), John Conyers (D) og Trent Franks (R) har kunngjort at de trekker seg fra sine verv.

President Trump har kritisert de demokratiske politikerne, men støtter derimot aktivt republikanske Roy Moore, som stiller til valg i Alabama tirsdag. Moore anklages for å ha antastet ungjenter og unge kvinner for flere tiår siden.

– Bor i glasshus

Velgerne er skeptiske til at Trump kritiserer andre anklagede. Nesten tre av fire mener det er hyklersk av presidenten å kritisere andre menn, mens en av seks synes det er riktig av ham.

I dette spørsmålet mener også et flertall av hans egne velgere at Trump bommer. Nesten annenhver republikaner mener Trump opptrer hyklersk.

– Beskjeden til president Donald Trump om å refse overtredere er klar: Folk som bor i glasshus, selv om det er Det hvite hus, bør ikke komme med anklagende pekefingre, sier Quinnipiacs nestsjef Tim Malloy i en uttalelse om undersøkelsen.

Mange utsatt for trakassering

Qunnipiacs tall bekrefter en økende oppfatning denne høsten om at seksuell trakassering er svært utbredt. 47 prosent av amerikanske kvinner sier at de er blitt berørt på en upassende seksuell måte og uten at de har gitt sitt samtykke. 17 prosent av mennene sier det samme.

– Tallene er svimlende, sier Tim Malloy.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Det hvite hus
 4. Seksuell trakassering