Verden

Trump på sidelinjen mens Nord- og Sør-Korea starter samtaler

Sørkoreanske soldater avbildet torsdag 4. januar mens de holder vakt nær grensebyen Panmunjom, der samtalene skal foregå. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB scanpix

Når Nord- og Sør-Korea neste uke møtes til samtaler i grensebyen Panmunjom, skjer det uten direkte medvirkning fra USA.

  • Jørgen Lohne

Onsdag gjenåpnet de to nabolandene og erkefiendene en direkte telefonlinje, et mulig tegn på diplomatisk tøvær.

Samtidig tvitret USAs president Donald Trump om at hans atomknapp var større enn den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns.

North Korean Leader Kim Jong Un just stated that the “Nuclear Button is on his desk at all times.” Will someone fro … https://t.co/EvTgZxiji0

Dette demonstrerer hvilken utfordring USAs regjering står overfor når de to Korea-statene nå tar de første skritt mot nye forhandlinger, mener The New York Times (NYT).

USA er Sør-Koreas viktigste allierte og har lenge hevdet at samtaler med Pyongyang ikke har noen hensikt før Kim i det minste slutter med sine provokasjoner og helst sier seg villig til straks å starte avviklingen av sitt lands atomvåpenprogram.

Foto: Nyhetsgrafikk

Når dialogen mellom Nord og Sør likevel snart starter, må presidenten, som trives aller best i sentrum for oppmerksomheten, finne seg i å stå på sidelinjen. Det er ikke så mange dagene siden Trump sist snakket om fare for krig snarere enn muligheter for et diplomatisk gjennombrudd i konflikten.

– Trump har blokkert sin utenriksminister Rex Tillersons forsøk på få i stand samtaler. Da er alternativet krig. Det er bare å håpe at presidentens medarbeidere klarer å stagge ham. Og Sør-Korea vil nok aldri gi USA grønt lys for et angrep mot Nord, sier Korea-ekspert Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

  • For første gang på mer enn to år: Pyongyang har takket ja til samtaler

Forrige gang: Representanter for Sør-Korea (til høyre) møter nordkoreanske samtalepartnere i Panmunjom 22. august 2015. Foto: AP/NTB scanpix

Vil drøfte OL og andre saker

Myndighetene i Nord har akseptert Sør-Koreas invitasjon til samtaler i den felles grensebyen Panmunjom tirsdag 9. januar, opplyste forsvarsdepartementet i Seoul fredag.

De to landene skal diskutere Nord-Koreas mulige deltagelse i vinter-OL, som arrangeres i nabolandet i sør i februar. Talsmenn for Det hvite hus i Washington sa onsdag at USA ikke er imot samtalene, under forutsetning av at de blir begrenset til dette spørsmålet. De understreker hvor viktig det er at sørkoreanerne ikke gjør for store innrømmelser overfor Nord.

Det hvite hus planlegger å holde nær kontakt med sørkoreanske myndigheter for å koordinere budskapene til motparten i samtalene og for å delta i vurderingen av ethvert tilbud som nordkoreanerne måtte fremsette.

Donald Trump har ikke helt avvist at samtalene mellom Nord og Sør kan ha noe for seg.

– Rocket man (Kim Jong- Un) vil nå snakke med Sør-Korea for første gang. Kanskje er det gode nyheter – vi får se!, tvitret presidenten på tirsdag.

Sanctions and “other” pressures are beginning to hage a big impact on North Korea. Soldiers are dangerously fleeing … https://t.co/lFl6Gb81V7

Nord-Koreas Kim Jong-un overrasket med sin nyttårstale. Foto: KCNA/Reuters/NTB scanpix

USA mistror mild tale fra nord

Sør-Koreas gjenforeningsminister har tidligere denne uken sagt at man i tillegg til OL-deltagelse også håper å kunne drøfte «andre temaer av gjensidig interesse for å styrke de koreanske båndene», når representanter for de to statene møtes ansikt til ansikt.

Sørkoreanernes forslag om samtaler kom etter at Nord-Koreas leder anla en uvanlig forsonlig tone i sin nyttårstale, der han blant annet ga uttrykk for håp om fredfylte olympiske leker i Sør-Korea i februar.

Amerikanske myndigheter ser på denne tilnærmingen med dyp mistro, ifølge NYT.

Avisen skriver at Trump sterkt vil motsette seg nordkoreanske forsøk på å skape avstand mellom USA og dets allierte Sør-Korea. NYTs kilder viser til at Nord-Korea tidligere har brukt nettopp slike forsøk på tilnærming som vi nå ser, til å skape misstemning mellom Washington og Seoul.

– Hvis sørkoreanerne ikke har USA bak seg, vil de ikke komme langt overfor Nord-Korea, sier Daniel R. Russel, tidligere ansvarlig for Øst-Asia og Stillehavs-saker under Trumps forgjenger, Barack Obama.

Russel advarer Seoul mot å opptre på en slik måte i samtalene at det kan skape spenninger i forholdet til amerikanerne.

Sør-Koreas president Moon Jae-in er litt for åpen for dialog, ifølge noen av sine landsmenn og landets amerikanske allierte. Foto: Kim Ju-hyoung, AP/NTB scanpix

Utfordring for alliansen

– Vår politikk overfor Nord-Korea er ikke endret, fastslår talskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders:

– Vi er fullt og helt forpliktet til å fortsette med å legge maksimalt press (på Pyongyang) og samarbeide med alle våre partnere i regionen, inkludert Sør-Korea, som vi nå har et bedre forhold til enn noen gang tidligere.

Men denne gode forbindelsen kan raskt bli satt på en hard prøve, påpeker NYT:

USAs myndigheter har allerede et noe anstrengt forhold til Sør-Koreas progressive president Moon Jae-in, som har tatt til orde for dialog med Nord helt siden han ble tatt i ed i mai.

twitter.com/JorgenLohne

facebook.com/jorgenlohne

Les mer om

  1. Sør-Korea
  2. Nord-Korea
  3. USA
  4. Donald Trump