Verden

Trump advarer Erdogan: Vi må unngå direkte militær konflikt mellom USA og Tyrkia

ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkias angrep i Syria kan tvinge USA til å måtte velge mellom to viktige allierte.

President Donald Trump ringe å advarte sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan. Tonen skal ha vært tøffere enn tidligere.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

USAs president Donald Trump ringte onsdag til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og advarte Tyrkia mot å ta skritt som kan føre til militær konflikt mellom de to landenes militære styrker i Syria.

NATO-landet Tyrkia gikk lørdag til angrep på kurdiske styrker i Syria. De har vært sentrale allierte for USA i kampen mot Den islamske staten (IS).

Den amerikanske presidentens tone var uvanlig skarp i samtalen, ifølge The New York Times. Trump ga uttrykk for bekymring over at det kommer «destruktiv og falsk retorikk fra Tyrkia» og tok opp fengslingen av amerikanske statsborgere og ansatte i Tyrkia.

Trump ba Erdogan holde fokus på å eliminere IS. Erdogan ba på sin side USA om å slutte å støtte kurdisk milits i Syria.

Tyrkerne bestrider Det hvite hus’ gjengivelse av telefonsamtalen. De hevder Trump ikke ga uttrykk for «bekymring over eskalerende vold».

Men Trump ga uttrykk for at man måtte unngå nærkamp ved Manbij, siden det er amerikanske soldater der, sier en tyrkisk kilde til Hurriyet.

En tyrkisk stridsvogn kjører inn i Afrin-provinsen i Syria. Spørsmålet ekspertene stiller seg er hva som kan skje dersom de også rykker inn i en del av Syria der det står amerikanske soldater.

Tyrkias angrep kan ramme amerikanske stillinger

Tyrkia fortsatte onsdag sin militære offensiv for å jage den kurdiske YPG-militsen ut av Afrin-regionen i det nordvestlige hjørnet av Syria. Partene snakker nå om at flere hundre mennesker er blitt drept sidene kampene startet lørdag.

USA har sagt at Tyrkia har legitime sikkerhetsbehov i området, men har bedt sin allierte om å vise tilbakeholdenhet.

Men nøkkelspørsmålet for USA er ikke hva som skjer i Afrin, men ved byen Manbij lenger øst i Syria, ifølge Reuters. For mens USA ikke har noen soldater i Afrin, og YPG-militsen der ifølge amerikanerne ikke deltar i koalisjonen mot Den islamske staten (IS), så har USA utplassert soldater ved Manbij.

Dersom Tyrkia angriper Manbij, slik Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med flere ganger, så risikerer de å komme i indirekte eller direkte konflikt med amerikanerne.

  • Les mer om stormaktenes spill omkring Syria: Slik åpnet Putin for Tyrkias invasjon i Syria.
Tyrkia og deres allierte i Den frie syriske hæren (FSA) kontrollerer det mørkegrønne området midt på kartet, etter en tidligere tyrkisk invasjon i 2016. For øyeblikket angriper de Afrin, det gule feltet til venstre for det tyrkiskkontrollerte området. Det tyrkerne også har varslet, er at det kan bli aktuelt å angripe Manbij som ligger til høyre for det tyrkiskkontrollerte området, på vestsiden av elven Eufrat.

Amerikanerne ville hindre sammenstøt mellom to allierte

En gruppe amerikanske soldater ble utplassert ved Manbij i mars i fjor, etter at byen ble erobret fra IS året før. Oppgaven deres har nettopp vært å forhindre at tyrkiske soldater og de syriske opprørsgruppene Tyrkia støtter havner i direkte konfrontasjon med den YPG-dominerte styrken Syrias demokratiske styrker (SDF).

SDF har spilt en nøkkelrolle i kampen mot IS. Det er en koalisjon med både arabiske og kurdiske medlemmer, men den domineres av kurdiske YPG. Tyrkia har mislikt sterkt at USA har samarbeidet med YPG og gitt dem våpen. Årsaken er at Tyrkia ser på YPG som en del av tyrkiskkurdiske PKK, som de anser som en terrorgruppe.

Tyrkias trusler om å angripe også Manbij ble gjentatt av president Erdogan onsdag.

– Med Opersjon Olivengren har vi igjen forhindret spillet til de svikefulle kreftene som har andre interesser i regionen, sa Erdogan i en tale i Ankara ifølge Reuters. – Vi starter i Manbij og vil fortsette å ødelegge spillet deres.

Dette bildet viser amerikanske militære kjøretøy i det de ble utplassert ved Manbij i Syria i mars i fjor. Hensikten var å hindre sammenstøt mellom deres og Tyrkias allierte.

– USA kan igjen bli anklaget for å svikte dem som har støttet dem

En tyrkisk offensiv mot Manbij innebærer et vanskelig dilemma for USA, mener Ali Soufan, tidligere antiterror-agent i FBI og nåværende leder for tenketanken Soufan Group.

– Det er sannsynlig at USA enten må redusere sin støtte til de kurdiske opprørerne dramatisk – noe som vil bli sett på som enda et amerikansk svik mot en av de få gruppene som konsekvent har støttet dem i Syria og Irak – eller de risikerer indirekte eller til og med direkte konflikt med Tyrkia, som også er NATO-medlem, skriver Soufan i en rapport.

Lignende anklager er kommet fra kurderne etter at USA ikke løftet en finger for å forhindre at Iraks hær i oktober i fjor tvang kurdiske styrker til å rømme fra den oljerike byen Kirkuk.

De tyrkiskstøttede soldatene i Den frie syriske hæren ved Barsaya-høyden i Afrin i Syria. FSA sier de har erobret høyden fra den kurdiske YPG-militsen.

– USA ikke lenger like innflytelsesrike

Mens Tyrkia angriper kurderne, så er USA satt på sidelinjen, skriver New York Times.

– I Syria, som andre steder, så er det ingen som ser på USA som en seriøs aktør. USA er i ferd med å trekke seg tilbake fra verdenspolitikken, skriver David L. Philips, forsker ved Columbia University, i en e-post til Aftenposten. Skylden legger han på Trump-administrasjonens «ustadige og usammenhengende» utenrikspolitikk.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holder tirsdag en tale mens han står ved siden av kisten til soldaten Musa Özalkan, som ble drept under slaget om Afrin.

Tyrkia kan bli sittende fast i Afrin

Spørsmålet er likevel om tyrkerne vil angripe ved Manbij. Et angrep på Manbij vil trolig ikke komme før etter tyrkerne eventuelt har klart å ta Afrin. Og hvordan den operasjonen vil gå, er omfattet med stor usikkerhet, mener orlogskaptein Thomas Slensvik, leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe.

– Selv om det er for tidlig å spå utgangen av konflikten i Afrin, er det en betydelig sannsynlighet for at den tyrkiskstøttede operasjonen går seg fast, sier Slensvik.

Tyrkia risikerer dessuten at Bashar al-Assad og hans allierte blander seg inn dersom Tyrkias allierte i Den frie syriske hæren (FSA) overtar makten i Afrin.

– Dersom Tyrkia vil prøve å «vinne Afrin for FSA», er det vanskelig å se for seg at Assad vil akseptere det, og dermed hvilken rolle Russland og Iran vil ta. Det kan føre til konflikt, diplomatisk eller militært, sier professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen.

Soldater fra den tyrkiskstøttede Frie syriske hæren (FSA) ved Barsaya-høyden i Afrin.

– Å drepe en amerikaner ville være en katastrofe

Hva tyrkerne velger å gjøre i Manbij, avhenger i stor grad av hva amerikanerne gjør, tror forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

– Den tyrkiske ledelsen er nok fullt klar over at de ikke under noen omstendigheter kan risikere å drepe eller såre amerikanske soldater, enten det er i Manbij eller andre steder. Dette ville vært en katastrofe for forholdet mellom Tyrkia og USA, sier Wigen. – Dersom de ser en mulighet for å angripe YPG i Manbij uten fare for amerikanske styrker, kan det tenkes at de vil forsøke dette, men det hele avhenger veldig av Washingtons videre politikk på området.

Wigen mener det er viktig å huske at dette er en sak som er svært viktig for Tyrkia, mens den neppe står særlig høyt opp på listen over USAs prioriteringer.

USA forsøker fremdeles å berolige tyrkerne

Det kan også virke som om USA vil forsøke å berolige tyrkerne før en konfrontasjon dem imellom blir aktuelt. Amerikanerne snakker nå med tyrkerne om hvordan man kan få etablert den sikkerhetssonen de ønsker i Syria, sier USAs utenriksminister Rex Tillerson. De gir også uttrykk for bekymring over at Afrin-konflikten kan virke forstyrrende på den pågående krigen mot IS i Syria.

Kurdiske myndigheter i Syria oppfordret tirsdag til generell mobilisering for å støtte Afrin. Problemet deres er at resten av det kurdiske området er avskåret fra Afrin.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. USA
  3. Tyrkia
  4. Syriakrigen