Minst 31 drept i dobbelt selvmordsangrep i Bagdad

Minst 31 mennesker ble drept i to selvmordsangrep i sentrum av Bagdad mandag morgen. Angrepet er det verste siden Irak erklærte seier over IS.

To selvmordsbombere sprengte seg i denne gaten i Bagdad mandag morgen. Over 30 mennesker ble drept og rundt 100 såret

De to angriperne detonerte sprengladningene, som de hadde festet til kroppen, samtidig. 31 mennesker ble drept og 94 mennesker såret, opplyser en politimann til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge APs kilder i politiet og helsevesenet ble 38 mennesker drept og over 100 såret i hjertet av den irakske hovedstaden.

Angrepet skjedde på al-Tayaran-plassen, der dagarbeidere møtes om morgenen i håp om å skaffe seg jobb.

Mandag kveld hadde ennå ingen tatt på seg ansvaret for angrepet, men den ytterliggående islamistgruppen IS har stått bak de fleste av en lang rekke lignende terrorangrep i Irak de siste årene.

Sovende celler

Lørdag ble minst fem mennesker drept i et angrep mot en kontrollpost i Bagdad.

Selv om IS har mistet landområdene gruppen har kontrollert i Irak, fryktes det at ekstremistene vil fortsette å operere som en gerilja- og terrorgruppe.

Iraks regjering erklærte seier over IS i desember i fjor. Statsminister Haider al-Abadi ba under et krisemøte med hæren og etterretningstjenestene mandag om at såkalte sovende jihadistceller tilintetgjøres.

Irakske sikkerhetsstyrker undersøker stedet der en av de to bombene ble sprengt mandag morgen.

Kjent mål

Siden 2011 har rundt 180 mennesker blitt drept i angrep på al-Tayaran-plassen, ifølge den irakske analytikeren Hisham al-Hashemi.

Angrepene har ofte skjedd like før eller etter valg, og målet er ifølge ham å skape kaos og styrke splittelser mellom religiøse grupper.

Blant de mange ofrene for mandagens angrep, er bruktklærselgeren Munthir Falah, som ble såret av splinter i brystet og beinet. Trebarnsfaren mener regjeringsstyrkene har mislykkes i å sikre hovedstaden fordi de tror at IS er borte.

– De gidder ikke å anstrenge seg for å sikre Bagdad, sier Falah til AP.

Valg i mai

Den irakske husmoren Einas Khalil peker på interne stridigheter blant landets politikere og det faktum at mange av dem er tilknyttet ulike statsstøttede militser eller avdelinger i sikkerhetsstyrkene.

– Vi hadde ventet oss dette på grunn av de kommende valgene. Hvert fjerde år må vi lide oss gjennom dette på grunn av politiske ulikheter og uenigheter, sier Khalil i Bagdad.

Iraks sjiadominerte regjering har foreslått å holde valg 12. mai, men datoen må godkjennes av nasjonalforsamlingen. Sunnimuslimske opposisjonspolitikere har bedt om at valget utsettes inntil 3 millioner mennesker som fortsatt er internt fordrevet, kan vende hjem.