Verden

Russlands historie endres bevisst

Målet er å sikre patriotismen og skremme russere fra å gjøre revolusjon en gang til.

OPT_Cover0805_doc6pmd3bmte041czm2od0e-qn4CAkq1uf.jpg
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

I prosessen er vikingene blitt «baltiske pirater», Lenin «en gal mann» og kristendommen Russlands redning.

Hvem var vikingene som var med på å grunnlegge dagens Russland? En gjeng «baltiske pirater».

Slik fremstilles vikingenes viktige bidrag til russisk historie i den nye, gigantiske og toppmoderne historieparken «Russland — min historie», som president Vladimir Putin og den russisk ortodokse kirkens øverste leder, patriark Kiril, har bygget i sentrum av Moskva.

Over 20.000 kvadratmeter med 12 kino-saler, 1000 interaktive dataskjermer og 1000 meter med multimedievegger, får russerne presentert den nye, omskrevne historien.

- Frihet fører bare til endeløse konflikter

Historieparken i Moskva er den første av flere tilsvarende parker som skal bygges over hele Russland.

«Frihet førte bare til endeløse konflikter», står det med store bokstaver.

Tsarene fremstilles, nærmest uten unntak, som gode og dyktige. Hver enkelt hersker blir målt på hvor store landområder han underla seg, og hvor mange flere millioner innbyggere imperiet fikk.

Slik skriver den russiskortodokse kirken seg inn i Russlands historie. Midtveis i den nye, moderne historieparken, inviteres de besøkende til å legge seg ned på sakko-sekker, lytte til religiøs sang og se bilder av helgener sveve over hodet.

Tsar-Russland beskrives som en vellykket stat, som gikk under på grunn av indre forrædere og ytre fiender. Det nevnes ikke med et ord at flere av de eneveldige tsarene også var katastrofalt dårlige herskere.Russiskortodokse religiøse legender blir fremstilt som ubestridelige, historiske sannheter. Barn og voksne får for eksempel vite at det er et historisk faktum at Gud reddet Russland fra den tyrkiske hærføreren Timur Lenk takket være bønner og mirakler.

At mongolene sparte Moskva og gjorde byen til den mektigste i Russland, blir fremstilt som Guds og de troendes fortjeneste.

- Vil forhindre nye revolusjoner

Hensikten med å omskrive og delvis forfalske historien, er å forhindre at russerne gjør revolusjon en gang til.

- Hovedhensikten med denne utstillingen er å forhindre at vi får en Maidanrevolusjon i Russland også, sier historiker Alexander Mjasnikov, som er med i teamet som har laget parken.

- Historien vår viser at dette bare medfører katastrofer for folket.

Over to millioner russere har sett den nye historieutstillingen Russland - min historie. Her fortelles historien på en måte som skal gjøre at russere mister lysten på å gjøre revolusjoner og samfunnsomveltninger igjen.

Putins fjerde patriotiske femårsplanFremstillingen av Russland som et unikt land befolket av et offervillig, heltefolk med en gudegitt oppgave, skal erstatte et ideologisk tomrom i verdens største land.

70 år med kommunisme og 90-tallets turbokapitalisme har etterlatt seg et sort hull som Putin og kirken prøver å fylle.

Den nye historieparken er en del av Putins fjerde femårsplan for «Patriotisk oppdragelse av borgere av Den russiske føderasjon 2016-2020».

Hensikten, ifølge planen, er «å innpode en følelse av stolthet og dyp ærbødighet for Staten, særlig presidenten». En ny, detaljert «kravspesifikasjon» gir klar beskjed om hvordan historiebøkene skal se ut: «Målet er å oppfostre ungdommen til å være stolte av sitt land og bevisst dets rolle i verdenshistorien». Hensikten er å vise «folkets dåd som eksempel på borgerfølelse og oppofrelse for Fedrelandet». Historien skal også «fremheve masseheroisme» for barn og voksne, spesielt fra krigen mot Napoleon i 1812 og krigen mot Hitler 1941-1945.

Moskva brenner, igjen og igjen. På en ny minnes russerne om at både mongoler, tyske korstog, polakker, litauere, franskmenn, svensker og tyskere har angrepet Russland. Hensikten er å gjøre russere mer patriotiske - og stolte av sin historie.

Frykter Russlands oppløsningBak ligger en dyp frykt for at Russland med sine 185 etniske folkegrupper og 21 forskjellige nasjonale republikker kan gå i oppløsning.

- Oppløsning er epidemi som har infisert også Russland, sa Putin allerede i 2005.

Da han i april opprettet og tok direkte kontroll over den nye Nasjonalgarden, var et av argumentene nettopp å forhindre opptøyer og handlinger som benevnes som terror.

Over halvparten av de spurte russerne sier de er redde for oppløsning og sammenbrudd, ifølge undersøkelser gjort av det uavhengige Levada-senteret.

Flere rapporter som den russiske avisen RBK har omtalt, viser at Kreml er bekymret for «manglende patriotisk bevissthet». Både Kreml selv — og russiske opposisjonelle - har advart mot faren for at Russland en gang i fremtiden også kan rakne, akkurat som Sovjetunionen.

Den økonomiske krisen, lavere levestandard, høyere priser og en halvering av rubelens verdi har også gitt vanlige russere helt andre ting å tenke på en patriotisme, særlig ute i regionene langt fra Moskva. En evaluering av de første tre femårsplanene viste at mange russere langt fra er så offervillige, patriotiske og stolte av landet som Putin ønsker.

«Det må understrekes at det å bli en del av Russland og den russiske stat har vært positivt for folkeslagene i landet vårt», står det i lærerplanen.

Russlands første tsar var Ivan den grusomme. Han knuste tartarene og bojar-adelskapet, men utslettet også russiske byer, henrettet personlig 3200 mennesker og etterlot et Russland i full oppløsning. På den mye historieparken i Moskva fremstilles han som «det første offer for vestlig informasjonskrig».

- Bruker historien til et verktøy- Dette er tull, løgn og eventyr for voksne, sier historieprofessor Andrej Zubov.

Han fikk sparken fra MGIMO-universitetet i Moskva, fordi han skrev et kritisk leserinnlegg mot Russlands anneksjon av Krim 1. mars 2014.

- Historien omskrives for å kunne brukes som et våpen, og til å bevare Putins styre for alltid.

Professoren betegner dette som totalitær historieskrivning:

- Det verste er at mennesket gjøres til et verktøy. Enkeltmennesket finnes bare for å opprettholde Staten, sier Zubov.

- Dette er tull, løgn og eventyr for voksne, sier historieprofessor Andrej Zubov. Han fikk sparken fra MGIMO-universitetet i Moskva fordi han skrev et kritisk leserinnlegg mot Russlands anneksjon av Krim 1. mars 2014. - Historien omskrives for å kunne brukes som et våpen og til å bevare Putins styre for alltid.

- Det blir mye bråk av detteVikingen Rurik og hans etterkommere grunnla Russland og styrte i 700 år, men deres skandinaviske opphav blir knapt nevnt. Vikingenes store felttog til Konstantinopel og åpning av handelsruter blir fremstilt som russiske heltegjerninger.

At de første Rurik-fyrstene hadde nordiske navn og språk, forbigås også i stillhet.

- Hvorfor nevner dere knapt de skandinaviske vikingene som grunnla Russland?

- Det er ikke vikingene som er fokuset for denne utstillingen, sier Alexander Mjasnikov.

- Hovedhensikten med denne utstillingen er å forhindre at vi får en Maidanrevolusjon i Russland også, sier historiker Alexander Mjasnikov, som er med i teamet som har laget parken.

Historieforfalskningen om vikingene er likevel en liten sak i forhold til alle de andre opphetede diskusjonene den nye historieparken har utløst.Kommunistene raser mot at Lenin fremstilles som sinnssyk.

Russiske journalister har avdekket sitatfusk.

Tidligere opposisjonelle og liberale krefter reagerer kraftig på at utstillingen ikke tar et sterkere oppgjør med Stalin.

- Det er blitt noen skandaler og mye bråk, sier professor Mjasnikov.

Han smiler litt oppgitt når Aftenpostens korrespondent stiller kritiske spørsmål om vikingene og lover å se nærmere på om det er riktig å fremstille dem som «baltiske pirater».

- Vi har så vidt begynt å skrive vår historie på nytt etter kommunismen. Jeg vet veldig godt at vikingene spilte en viktig rolle og satte dype spor i Russland. Men det viktigste nå er å stoppe nye revolusjoner.

Hør vår Russland-korrespondent Per Anders Johansen diskutere historieforfalskning med Alf Ole Ask og Ingrid Brekke i ukens podcast.