Verden

Putins politiske erkefiende vil bli borgermester i Moskva

Den karismatiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj har foran borgermestervalget i Moskva byttet ut massedemonstrasjoner mot Vladimir Putin med tre til fem daglige små og intime valgmøter rundt om i Moskvas bydeler. Etter møtet vil tilhengerne ha autografer og bilder sammen med Navalnyj
Den tidligere profesjonelle hockeyspilleren Boris Morozov (60) hyller Aleksej Navalnyj som en mann av folket og en moskovitt.
Konstantin Barsukov (31) har alltid stemt på Vladimir Putin, som han fortsatt støtter, men vil ikke at Putins mann skal fortsette som borgermester i Moskva.
Marina Bersemevja (32), mannen Aleksandr (32) og datteren Polina (1) gikk på sitt første valgmøte da Aleksej Navalnyj dukket opp i nabolaget.

MOSKVA (aftenposten.no): Russlands fremste opposisjonsleder, den tyveridømte bloggeren Aleksej Navalnyj, vil vippe Vladimir Putins mann ut av borgermesterstolen i Moskva.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Elektrikeren Konstantin Barsukov (31) er ihuga Putin-tilhenger. Men han skal likevel stemme på presidentens erkefiende i borgermestervalget i Moskva.

— Det er på tide å prøve en ny borgermester, så får vi se hvordan det blir, sier Barsukov til Aftenposten.

Vi treffer ham rett etter at Aleksej Navalnyj har gjennomført et valgmøte, det andre av tre denne dagen, på gårdsplassen utenfor blokken til Barsukov. Sammen med broren, som akkurat har kommet på besøk fra en by ikke langt fra Sotsji, slapper han av i sommervarme Moskva med et par øl utenfor blokken der han bor i 13. etasje. Begge har vært med på møtet, og begge er medlemmer av Vladimir Putins parti Det forente Russland.

Putins parti sliter tungt

Men takket være Navalnyj er det nærmest statsbærende partiet nesten ødelagt i valgsammenheng. Derfor har den sittende borgermesteren, Sergej Sobjanin, meldt seg ut av Det forente Russland og stiller som uavhengig kandidat. Det var foran valget til ny nasjonalforsamling, dumaen, i desember 2011, at Navalnyj startet en suksessrik kampanje mot Det forente Russland. Han ga dem det etter hvert meget populære økenavnet "svindlernes og tyvenes parti". Russerne er lei av korrupsjon, og derfor slo slagordet så godt an. Dermed er kampen mot korrupsjon nå også en av Navalnyjs fanesaker i valgkampen.

Les også

Den harde linjens svakhet

— Vet dere hvem som er den største selgeren av russisk olje, spør Navalnyj.

Før noen av forsamlingen, som ifølge Navalnyjs folk skal telle drøye 400, rekker å svare, kommer det: - Det er en venn av Putin, sier Navalnyj, med henvisning til mangemilliardæren Gennadij Timtsjenko, som er en av to dominerende aksjonærer i oljetradingselskapet Gunvor.

Han og en partner eier begge 44 prosent hver. Gunvors kommunikasjonsdirektør Seth Thomas Pietras opplyser til Aftenposten at selskapet ikke er den største selgeren av russisk råolje. Han opplyser videre at Gunvor på et tidspunkt vant kontrakter for å håndtere opp mot en tredjedel av oljeeksporten som ble fraktet sjøveien, altså eksklusiv rørledninger og jernbane, men at dette var for flere år siden.

Judotrener

Navalnyj nevner også den tidligere judotreneren Arkadij Rotenberg, Putins sparringpartner fra hjembyen St. Petersburg, som nå er blitt styrtrik på å selge rørledninger til Russlands største selskap, gassgiganten Gazprom. Også statsminister Dmitrij Medvedev kommer fra St. Petersburg, mens Sobjanin kommer fra Sibir. Derfor understreker Navalnyj overfor de fremmøtte av han selv er moskovitt.

Det er angrepene på korrupsjonen og dumavalget for snart to år siden som har gjort Navalnyj til den ukronede lederen av Russlands opposisjon. Omfattende dokumentasjon på valgfusk i dumavalget utløste de største demonstrasjonene i Moskvas gater siden Sovjetunionens sammenbrudd tidlig på 90-tallet. På det meste gikk rundt 100 000 ut i gatene, og i front var Navalnyj. I kjølvannet av demonstrasjonene, og Putins retur til Kreml i mai i fjor, ble det vedtatt en rekke nye og potensielt undertrykkende lover i Russland. Dessuten innledet lovens lange arm noe som minner om en klappjakt på opposisjonen.

Løslatt for å tape valget?

Navalnyj har selv rundt en håndfull etterforskninger rettet mot seg og ble i sommer dømt til 5 års fengsel for tyveri av skog. Etter to dager i fengsel ble han overraskende løslatt i påvente av anken. Enkelte tolket det som resultatet av en maktkamp i Kreml, mens mange analytikere tror han ble sluppet ut for å kunne tape borgermestervalget. Det fordi Kreml skal ha konkludert med at et tap der, vil svekke Navalnyj mer enn et langvarig opphold i fengsel. Dessuten påpekes det at han uansett kan fengsles så fort valget er over.

Den tidligere profesjonelle hockeyspilleren Boris Morozov (60), som også kom for å høre på Navalnyj i nabolaget, sier han har medfølelse med "denne fyren".

— Fordi han er en fyr av folket. Dette er en moskovitt. Resten er ikke det. De har kommet hit for de store pengene. De har leiligheter, biler, slik at de kan bo hos dere i Norge, Sverige, Spania, Frankrike og Danmark, sier Morozov.

- Den beste politikeren vi har

Det er gjennom en rekke små intime møter på gatehjørner og gårdsplasser over hele Moskva at Navalnyj nå ønsker å vinne frem. Statlige medier kan han glemme, der fremstilles han lite fordelaktig. Tre til fem møter rekker han daglig. Noen av dagens deltagere er på sitt første politiske møte i sitt liv. Som den unge familien Marina Bersemevja (32), mannen Aleksandr (32) og datteren Polina (1). Begge de to voksne skal stemme på Navalnyj.

— Vi tror han er den beste politikeren vi har i dag, sier Aleksandr.

— Hva mener dere om Putin?

— Hans tid er forbi. Han kan ikke løse dagens problemer, sier Marina.

Borgermestervalget i Moskva er det første siden 2004, da Putin fjernet valg på lederne av de 83 føderale regionene som utgjør Russland.

Les også

- I Russland kan du bli fratatt din frihet uten å ha gjort noe galt

Klatrer på målingene

Navalnyj ligger langt bak bak sittende borgermester Sergej Sobjanin på meningsmålingene, men viser fremgang. Han startet med noen få og ensifret prosentpoengs oppslutning, men fikk 19,9 prosent på en måling sluppet i slutten av uken av et Kreml-vennlig meningsmålingsbyrå. Sobjanin fikk likevel bunnsolide 63,5 prosent på samme måling.

På en måling som ble sluppet på tirsdag, fikk Navalnyj 13 prosent av stemmene, mens Sobjanin fikk 67,4 prosent. Nestemann på listen er Kommunistpartiets kandidat, med 6,5 prosent.

Opposisjonslederen mener selv at han har en sjanse dersom Sobjanin ikke vinner allerede i første valgomgang, ved å skaffe seg mer enn 50 prosent av stemmene. I en eventuell andre valgomgang, vil det stå mellom de to som fikk flest stemmer i den første.

Les også

  1. Hvor stor var den egentlig, storfisken?

  2. Vladimir Putins nye lover

  3. Bloggere erter Putin for «Super bowl»-ring