Verden

Frykter ebolasmitte blant 76 amerikanske helsearbeidere

Etter at en helsearbeider ble smittet av en ebolapasient i Dallas, overvåker myndighetene ytterligere 75 personer som var i kontakt med pasienten.

CDC-direktør Tom Frieden opplyser at 76 helsearbeidere kan ha vært i kontakt med den ebolasmittede pasienten som døde på et sykehus i Dallas. Nå er disse under observasjon for symptomer på den dødelige sykdommen. David Tulis

 • Maren Ørstavik

Den amerikanske smittevernsetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) holdt tirsdag kveld en pressekonferanse.

Tom Frieden, direktør i CDC, opplyste at 76 helsearbeidere var i kontakt med den ebolasmittede pasienten Thomas Eric Duncan, etter at han ble innlagt på sykehus i Dallas. Det skriver CNN.

Duncan døde forrige uke, og en av personene som behandlet ham, sykepleieren Nina Pham, har siden fått påvist sykdommen. Tilstanden hennes skal være stabil.

I tillegg til Pham har altså 75 personer vært i kontakt med Duncan, og disse er nå under observasjon for ebolasymptomer.

— Etter at han var innlagt var det minst 76 personer som kan ha vært i kontakt med ham eller blodet hans, og disse blir overvåket nå, sier Frieden.

Setter sammen et responsteam

Frieden gjorde det klart at CDC nå vil stille med et ekspertteam hvor som helst i USA dersom det skulle bli påvist ebola.

Et slikt team kunne ha forhindret at sykepleieren Pham ble smittet, sa direktøren.

- Jeg skulle ønske vi hadde satt et team som dette på bakken første dagen vi fikk en pasient med diagnosen. Det kunne ha forhindret smitten, sa han.

— Men vi skal gjøre det fra og med i dag, med ethvert tilfelle hvor som helst i USA.

Frykter opp mot 10.000 tilfeller innen to måneder

Dødstallene under ebolakrisen fortsetter å stige, og ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er antallet døde nå 4.447, skriver BBC.

Det er registrert 8.914 tilfeller inkludert de fatale, og organisasjonen forventer over 9.000 innen utgangen av denne uken.

Samtidig hevet WHO dødelighetsprognosen fra 50 til 70 prosent. Det finnes ingen godkjent, effektiv medisin mot ebola, og dødeligheten er altså svært høy.

FNs sikkerhetsråd holdt tirsdag kveld et eget krisemøte om ebola etter WHOs nye prognoser.

- Dypt, dypt bekymret

Anthony Banbury leder FNs ebolaoffensiv UNMEER, og snakket til FN-delegatene over videolink fra Ghana tirsdag.

- Jeg er dypt, dypt bekymret at alt dette til sammen ikke på langt nær er nok til å stoppe ebola. Ebola har fått et forsprang. Det er langt foran oss, løper raskere enn oss og vinner løpet, sa han.

Han sa også at epidemien kan stoppes dersom behandlings- og begravelses-team kommer på plass innen 1. desember, skriver CBC News.

Les også:

Les også

70 prosent av de ebolasmittede dør

Les også:

 1. Les også

  WHO: Færre ebolatilfeller de siste ukene

 2. Les også

  800 soldater satt i isolat på grunn av ebolafrykt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ny ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – Over 90 prosent kan overleve

 2. NORGE

  20 nye ansatte i karantene på Øyeavdelingen. Også 80 pasienter fra sengeposten må i karantene.

 3. NORGE

  Svensk helsepersonell fikk jobbe før prøveresultat var klart – nå er de bekreftet koronasmittet

 4. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe

 5. NORGE

  I forrige uke eksploderte antallet koronapasienter i Norge. Nå har veksten stoppet helt opp i fire dager.

 6. NORGE

  Oliver (9 mnd) ble isolert i to uker av frykt for meslingsmitte på legevakten. Nå vil byråd tvangsvaksinere helsepersonell.