Verden

Jon Øigarden: – Emmy-prisen er et løft for hele bransjen

– Kjempegøy! Og viktig for hele den norske TV-bransjen, fastslår skuespiller Jon Øigarden. I natt fikk Mammon II, der han har hovedrollen, Emmy-prisen for beste internasjonale dramaserie.

Serieskaperne Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen mottok Norges første Emmy-pris i sitt slag natt til tirsdag.
  • og NTB
  • Sturle Scholz Nærø

Sindre Guldvog, direktør for Norsk filminstitutt, sier at prisen for alvor setter Norge på TV-bransjens verdenskart.

De gjeve statuettene ble delt ut i New York natt til tirsdag, norsk tid. Aldri tidligere har Norge fått en internasjonal Emmy-pris, TV-bransjens høyeste utmerkelse, for en dramaserie.

Overfor NTB kommenterte serieskaperne, rett etter kunngjøringen:

– Dette er stas. Veldig gøy. Det blir et litt sånt idrettsverden-svar. Det gikk så fort og det tar nok litt tid før det synker inn, fastslo produsenten Vegard Stenberg Eriksen på telefon fra prisseremonien på Manhattan.

Les også

Norsk skuespiller får hovedrollen i amerikansk Utøya-film

Fikk telefon klokken 03

Han står bak serien Mammon sammen med broren, manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen. Prisen for beste internasjonale dramaserie var den første som ble delt ut mandag kveld, amerikansk tid.

Jon Øigarden, som spiller hovedrollen i begge sesonger av den påkostede NRK-produksjonen, forteller til Aftenposten at han fikk nyheten på telefon klokken 03 tirsdag morgen.

– Mot alle odds

– Brødrene Stenberg Eriksen ringte meg. Så ble jeg liggende våken en times tid. Ved sekstiden begynte telefonen å ringe igjen.

– I «Mammon» spiller vår helnorske TV-stjerne journalist. Hva er nå din korte kommentar – til norsk presse?

I begge sesongene av «Mammon» spiller Jon Øigarden krimjournalist. Slik blir han presentert på den offisielle plakaten, der Barcode-rekken i Bjørvika også har en fremtredende plass.

– Å få Emmy-prisen er kjempegøy, og kjempeviktig, for alle som er med i serien, for NRK og for norsk TV-bransje generelt. Man kan jo si at vi klarte det mot alle odds. Seertallene svingte. Dagbladet ga sesong to karakteren to; Aftenposten ga en sekser. Det er et komplisert system som ligger bak utdelingen. At Norge vant, for første gang, er utrolig. Bransjen har all grunn til å få enda mer selvtillit, erklærer Jon Øigarden.

Også for serieskaperne ble prisen en virkelig overraskelse, forklarte de overfor NTB:

Øvde på taperansikter

– Dette var bra, det er greit å bli ferdig. Vi hadde øvd på taper-ansiktene våre, der man smiler høflig og er hyggelig. Men så blir du ropt opp og alt blir kanakas! forklarte Vegard Stenberg Eriksen, som tilsto:

Mammon sesong 2: Statsministeren (Trond Espen Seim) strener av gårde, fulgt av blant andre datteren (Iben Akerlie, t.v.) og rådgiveren (Anders Danielsen Lie, t.h. for Seim.

Husker ikke takketalen

– Jeg husker ingenting av talen. Det er helt absurd. Broderen og jeg hadde øvd, det må man jo, men alt var så kaotisk. Jeg tror vi fikk takket de som skulle takkes. Nå skal vi kjøre på og feire til det ikke er noe igjen! fremholdt Vegard Stenberg Eriksen sent mandag, New York-tid.

Tirsdag drar de tilbake i Oslo. Der er Mammons hovedrolleinnehaver, Jon Øigarden, i full gang med å spille inn en 22. juli-film, sammen med regissøren Paul Greengrass. Den amerikanske filmskaperen er særlig kjent for sine tre Jason Bourne-produksjoner.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) var på plass på Twitter tirsdag morgen med følgende budskap:

«Gratulerer med Emmy-pris #Mammon. Dette er stort! Nok en bekreftelse på at norsk drama er mer populært enn gang», skrev statsråden.

Les også

Anders Danielsen Lie: – Suksess er uglesett i Norge

Hva er neste mål?

I kommentarene fra New York gjorde produsent-brødrene et tydelig poeng av det de betegner som Øigardens to mål i livet: Å vinne Emmy-pris og å spille inn film med en amerikansk regissør. Nå har han altså oppnådd begge deler.

På spørsmål fra Aftenposten om hva som heretter er Øigardens neste mål, repliserer en munter skuespiller:

– Ja, ja. Jo, jo. Mål oppstår etter hvert. Det avgjørende er å få jobbe med inspirerende, morsomme oppgaver. Veien er målet. Så får man ta konsekvensene underveis, bokstavelig talt. At Norge har fått sin første Emmy-pris for en dramaserie, viser at alt er mulig, fastslår skuespilleren.

Innspillingen av 22. juli-filmen, med stjerneregissør Greengrass, ønsker han ikke å si noe om, annet enn å bekrefte at opptak for tiden foregår i Oslo:

– Dette er et annet prosjekt. Vi holder på til over nyttår. Jeg skal nok gjøre Greengrass oppmerksom på prisutdelingen i natt: «Har du fått Emmy?» kommer jeg til å spørre om. Poenget er forresten ikke så godt – han har fått nok av andre høythengende priser, humrer Jon Øigarden.

Produsent-brødrene Gjermund (t.v.) og Vegard Stenberg Eriksen kunne i natt slippe jubelen løs.

Har laget sesong tre

Handlingen i sesong to av Mammon er lagt til en maktkamp i Norge, der en norsk redaktør blir drept. Etter hvert får maktkampen internasjonale ringvirkninger Serien vant to Gullruten-priser i 2016.

Les også

Norsk TV-industri sultefores | Gjermund Stenberg Eriksen

Mammon er jo kontroversiell. Det har sine plusser og minuser. Noen ganger kan det være vanskelig å stå i det. Spesielt når man har en sentral rolle foran eller bak kamera. Vi vet at det er bra, men av og til trenger man litt bekreftelse. Nå har vi fått den til gagns, fremholder produsent Stenberg Eriksen overfor NTB.

Han opplyser at de to serieskaperne har utviklet en tredje sesong.

– Dette er en diskusjon vi må ta, men ikke nå, sier den ene av de to serieskaperne – og prisvinnerne.

I begge sesongene av «Mammon» ble redaktør Mathiesen spilt av Nils Ole Oftebro (t.v.). Jon Øigarden hadde hovedrollen som journalisten Peter.

Første norske seier

Det er første gang en norskprodusert TV-serie konkurrerer om en Emmy-pris i denne kategorien.

De andre nominerte seriene var Wanted, fra Australia, den brasilianske serien Justiça og Moriribito: Guardian of the Spirit, som er japansk.

Den internasjonale prisen deles ut i 11 kategorier, fra beste komedie til beste såpeopera. Den blir gitt til programmer produsert og sendt utenfor USA. Nominasjonene fordelte seg i år på 18 land.

Norsk filminstitutt: – Det nordiske perspektivet er viktig

I Oslo står Filminstituttet også bak Cinemateket, der direktør Guldvog gjerne deltar på ulike arrangementer.

– Nå blir Norge virkelig satt på verdenskartet som profesjonell leverandør av TV-serier, sier direktøren for Norsk filminstitutt.

Den statlige institusjonen forvalter 625 millioner støttekroner til spillefilm og TV-produksjoner – og er dermed landets kanskje mektigste bransjeaktør.

Direktør Sindre Guldvog presiserer samtidig at Mammon ikke fikk midler fra instituttet, fordi serien i sin helhet er produsert av NRK. Til Aftenposten sier han:

– Den internasjonale Emmy-statuetten er en fantastisk seier for alle involverte i Mammon, og den er en stor anerkjennelse for norsk film- og TV-bransje generelt. I fjor ble serien Nobel hedret med Europas mest prestisjefylte TV-pris. På Hot Doc-festivalen i Toronto fikk Norge og filmen Brødre prisen for beste internasjonale dokumentar. Jo, det er veldig trøkk og kvalitet på det som skjer i bransjen for tiden.

– Hva, kort forklart, er årsaken?

– Det er et stort spørsmål. Vi har noen motorer i systemet, slik som NRK, TV 2, Filmskolen, tilskuddsystemet, og så har vi mange dyktige folk, selvfølgelig. Summen av alt dette virker over tid.

– Hva med Norden som internasjonal TV-trend, bokstavelig talt?

– Det nordiske perspektivet er viktig. Landene samarbeider tett og lærer av hverandre, blant annet gjennom Nordisk Film- og TV-fond, svarer Sindre Guldvog, direktør for Norsk filminstitutt.

Les også: Mammon: «Mesterlig drama om vår elendighet»

TV-serien Mammon 2 er nominert til Emmy i kategorien beste dramaserie

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Film
  2. Mammon
  3. Gullruten
  4. NRK
  5. Oslo