Verden

USA beskylder Nord-Korea for dataangrep

USA mener at Nord-Korea sto bak WannaCry-dataangrepet som rammet over 230.000 datamaskiner i mer enn 150 land tidligere i år.

USA mener Nord-Korea sto bak det såkalte WannaCry-dataangrepet som rammet over 230.000 datamaskiner i mer enn 150 land tidligere i år, skriver Washington Post.

  • og NTB
  • Olav Eggesvik
    Journalist

Som følge av det, skriver avisen at Trump-administrasjonen vil be alle rettsstater om å bekjempe Nord-Koreas evne til å gjennomføre lignende dataangrep, og til å drive igjennom alle relevante sanksjoner i FNs sikkerhetsråd.

Tom Bossert, Trumps rådgiver for innenlands sikkerhet, omtalte utspillet i en kronikk i The Wall Street Journal mandag kveld og vil følge opp med en uttalelse tirsdag morgen.

  • Fra dette lille landet skal NATO slåss mot hackere: – Moderne kriger handler ikke lenger bare om maskingevær og bomber.

Bygger på bevis

Bossert skrev at Nord-Korea var «direkte ansvarlig» for WannaCry-angrepet, og at nordkoreanske myndigheter vil bli holdt ansvarlig for det.

Han skriver videre at funnene bygger på bevis og er bekreftet av andre myndigheter og private selskaper, inkludert Storbritannia og Microsoft.

Rådgiveren lover at Trump-administrasjonen vil fortsette å bruke maksimalt press for å hindre de nordkoreanske myndighetens evne til å foreta angrep, enten det er dataangrep eller andre typer angrep. Pyongyang har tidligere nektet for at de har utført noe dataangrep.

Oppga tekniske detaljer

Det forelå allerede mistanke om at Nord-Korea opprettet viruset, som krypterte maskinene. Deretter ble det krevd løsepenger for å gjenopprette brukerens tilgang. Fram til nå har ikke den amerikanske regjeringen gått ut med noe særlig informasjon om angrepet.

En tjenestemann som kjenner saken sier til avisen at den amerikanske regjeringen har oppgitt tekniske detaljer om nordkoreanske dataverktøy og operativ infrastruktur.

Han la til at myndighetene har samarbeidet med andre land for å redusere Nord-Koreas evne til å gjennomføre ytterligere dataforsøk eller opprette ulovlig finansiering.

Rammet sykehus i England

Spredningen av viruset er blitt omtalt som historisk, og rammet både enkeltpersoner og virksomheter i mange land. Flere hundre tusen datamaskiner ble berørt.

Det britiske offentlige helsevesenet, NHS, ble hardt rammet av angrepet. Data- og telefonsystemer var nede, noe som førte til kaotiske tilstander da leger og sykepleiere måtte bruke penn og papir.

Ved en tilfeldighet klarte en 22 år gammel britisk IT-ekspert å begrense skadevirkningene av viruset.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. USA