Mange land i verden har ledere som jobber hardt med å tøyle pressen og sørge for at befolkningen setter pris på arbeidet som lederen legger ned.

Styringen av et land tar tid, særlig hvis man har et anstrengt forhold til å delegere makten. Alle arbeidsdagene kan likevel ikke handle om besluttsom håndtering av opposisjonelle og den slags som brysom vestlig presse og menneskerettighetsgrupper til stadighet maser om.

Her er et lite knippe av de andre av historiene fra land som i 2015 ble styrt med en fast hånd:

Frakkefjellklatreren

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har en tøff arv å leve opp til. Faren Kim Jong-il oppfant som kjent i 2009 hamburgeren, og han fikk 11 hull-i-ett første gang han spilte golf. Sønnen er imidlertid heller ikke helt borte vekk. I april kunne statlige medier vise bilder av en smilende Kim som hadde besteget landets høyeste topp, det hellige Paektu-fjellet på 2744 moh. Kim var ikledd frakk og pensko, men ikke lue og vanter. Han fremsto ikke engang andpusten på bildene, alle fra den snødekte toppen av fjellet.

Kim ble hyllet av jagerflypiloter etter bestigningen av fjellet.
KCNA

Ellers har landets offisielle nyhetsbyrå i løpet av året jevnt og trutt pumpet ut bilder av universalgeniet Kim der han gir «veiledning på stedet» til eksperter av alle slag. Innen så forskjellige fagfelt som treplanting, fiskeoppdrett, fruktdyrking, luftvernartilleri og bygging av kjøpesentre kan han opplyse og rettlede. Da han inspiserte Pyongyangs nye flyplass i juni, bestemte han eksempelvis at nabolagene rundt måtte forskjønnes.

Det brevet som Kim sendte til FN med svar på påstander om grove brudd på menneskerettighetene, var åpenbart fremragende formulert. I hvert fall syntes Eritrea det. Da landet fikk lignende anklager mot seg, sendte de i år FN et svar med nøyaktig samme ordlyd, inkludert at «det straffer seg å provosere Nord-Korea».

Hvor mye plutonium trenger du for å bygge en bombe?

Har du 5 minutter? Da vil vi anbefale Aftenposten-korrespondent Jørgen Lohnes rapport fra grenseelven mellom Kina og Nord-Korea:

Spiste elefant

Zimbabwes Robert Mugabe har styrt landet siden opprøret og frigjøringen i 1980. Han er blitt 91 år, og bursdagene feires normalt grundig. I år fikk de ca. 20.000 gjestene blant annet servert en elefant, to bøfler og syv antiloper.

Noen uker før bursdagsselskapet fortærte en halv dyrehage, holdt han tale etter å ha kommet hjem fra et møte i Den afrikanske union, der det var hans tur til å bli formann. Mugabe snublet da i en flik av en rød løper. Saken ville nok fort blitt glemt om ikke myndighetspersoner insisterte på at det ikke var noe fall og at det dessuten ikke fantes noen bilder av det. Det gjorde det imidlertid, ettersom en av fotografene unngikk å få sine bilder tvangsslettet.

Grace Mugabe ser på mens bursdagsbarnet spiser kake. Menyen var omfattende da Zimbabwes Robert Mugabe fylte 91.
PHILIMON BULAWAYO, Reuters/NTB Scanpix
Ikke et fall, insisterte zimbabwiske myndigheter.
AP

I høst ble det lagt merke til da Mugabe holdt en tale under åpningen av landets nasjonalforsamling. Det var nemlig samme tale som han holdt tre uker før om rikets tilstand. Mugabe har også i FN rukket å si fra til verden at landet hans ikke har homofile.

I sommer skapte avlivningen av den zimbabwiske «nasjonalskatten» Cecil overskrifter i hele verden:

Unnskyldte valgskred

Kasakhstans Nursultan Nazarbajev har styrt sitt land siden slutten av Sovjet-tiden i 1989.

I høst vant Nazarbajev igjen presidentvalget — denne gang med nesten 98 prosent av stemmene. Med kledelig beskjedenhet sa han: - Jeg sier unnskyld, for i superdemokratiske stater er slike tall uakseptable. Men jeg kunne ikke gjøre noe. Hvis jeg hadde blandet meg inn, ville jeg ha fremstått som udemokratisk, ikke sant, sa presidenten, som har «nasjonens leder» som offisiell tittel.

Kasakhstans Nursultan Nazarbajev fikk så mange stemmer at han sa unnskyld.
MUKHTAR KHOLDORBEKOV, Reuters/NTB Scanpix

Noen måneder etter valgskredet utnevnte han for øvrig datteren Dariga til visestatsminister.

«En stasjon som hovedsakelig ble åpnet av næringshensyn»:

Stifter av fred og harmoni

I Tadsjikistan har Emomalii Rahmon vært statsoverhode siden 1992 og president siden 1994. Men presidenttittelen kan stå for fall for Rahmons del. Det pågår nå et arbeid i landets nasjonalforsamling for å gi ham en tittel det svinger litt mer av: «Stifter av fred og harmoni, nasjonens leder».

Tadsjikistans Emomalii Rahmon kan få byttet ut den vanlige presidenttittelen med noe bedre.
Richard Drew, AP/NTB Scanpix

Dette er ikke helt i samme klasse som Nord-Koreas avdøde Kim Il-sung, som har tittelen «Republikkens evige formann», men det kan kanskje være en grei tittel å ha. I 2020 kan Rahmon nemlig ifølge grunnloven ikke gjenvelges som «president».

Rahmon har i løpet av året også utnevnt sin sønn til landets fremste korrupsjonsjeger og åpnet et melonformet tehus med plass til 2000 gjester.

I 18 år har Dilangez Dilsjodov (40) tjent gode penger i Russland. Nå ser krisen ut til å tvinge ham tilbake til Tadsjikistan:

Krokodillebryteren

Om du trodde Russlands president Vladimir Putin var glad i fremstå macho på bilder, har du trolig ikke fulgt nøye nok med på president Ramzan Kadyrov i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia. Han har på sin instagramkonto i år blant annet hatt en liten batalje med en krokodille, og han har fryktløst og iskaldt snappet opp en kjempeslange som smøg seg mot ham mens han ba til Allah. Slangen holdt han først foran ansiktet sitt før han kastet den foraktfullt fra seg.

Her kan du se filmene:

Men Kadyrov har også vist sin sans for det skjønne og vakre i verden. Han åpnet i år det han kalte verdens største fontene. Den har et kjempebasseng og en 100 meter høy stråle. «Den er ikke bare den største, den er også den vakreste — og musikken!» skrev en rørt Kadyrov på Instagram.

«Vi måtte jo flire litt da vi så det»:

Brukte D-ordet i intervju

Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko fikk i juli hjelp til slåtten av den franske skuespilleren Gerard Depardieu.
Andrej Stasevitsj, AP/NTB Scanpix

Iblant har de travelt opptatte ledere tid til et intervju. Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko er det siste tiåret stadig omtalt som «Europas siste diktator», noe han tydeligvis har fått med seg. Han lot seg intervjue av Bloomberg og fleipet – med hentydning til Vestens forverrede forhold til Russlands Vladimir Putin: «Jeg er ikke Europas siste diktator lenger. Det finnes diktatorer som er verre enn meg, hva? Jeg er allerede et mindre onde.»Lukasjenko vant for øvrig valget i oktober med 83,49 prosent av stemmene.

Russerne har bedt om å få etablere en jagerflybase i Hviterussland: