Verden

Republikanere kan komme til å støtte Hillary Clinton

Ifølge meningmålingene ligger de best an i primærvalgene på henholdsvis demokratisk og republikansk side, Hillary Clinton og Donald Trump. Men omstridte Trump har deler av partiet mot seg, og det kommer stadig signaler om at republikanske stemmer - også fra partiet - kan gå til Clinton dersom Trump ender som motkandidat i presidentvalget.

Det kommer stadig signaler om at republikanske stemmer - også i partiet - kan gå til demokraten Clinton dersom Donald Trump ender som motkandidat i presidentvalget.

 • Bjørn S. Kristiansen
  Bjørn S. Kristiansen

Det ulmer på republikansk side. Bølgen Donald Trump surfer på ser ikke ut til å avta – snarere tvert om.

Den omstridte forretningsmannen, mangemilliardæren og tv-personligheten har fortsatt en solid ledelse i nominasjonsvalget og ligger tilsynelatende an til å bli republikanernes presidentkandidat. Han leder med mer enn 20 prosentpoeng på Ted Cruz.

Det fører til stadig sterkere signaler fra republikansk hold om at Hillary Clinton, gitt at hun blir demokratenes presidentkandidat, er å foretrekke foran Trump.

The Sunday Times siterer rådgivere til en republikansk senator, omtalt som en veteran med sterkt utenrikspolitisk engasjement, på at vedkommende «vil stemme for Hillary Clinton hvis Donald Trump blir hans partis presidentkandidat».

Og senatoren legger, ifølge rådgiverne, lite imellom: Hans syn er at Trump i Det hvite hus «ville være farlig for landet». Ifølge avisen skaper frykt for USAs sikkerhet «panikk blant partiveteraner», og fører til at flere ledende republikanere sier at de i hemmelighet vil gi sin stemme til en demokrat.

Organiserer «geriljakampanje» mot Trump

Tidligere i desember gikk tidligere den republikanske partiveteranen Tom Ridge ut mot Trump.

Den tidligere Pennsylvania-guvernøren lovet vel å merke ikke sin stemme til Clinton, men sa det var «en reell mulighet» at han ikke kom til å stemme i det hele tatt dersom Trump ble partiets kandidat.

En som imidlertid vil gi sin stemme til Clinton foran Trump, riktignok som det «minste av to onder», er den største økonomiske støttespilleren til en av Trumps konkurrenter, Jeb Bush.

 • Kan Donald Trump virkelig bli USAs neste president? Han har fornærmet de fleste, men leder fortsatt på meningsmålingene
  Florida-milliardæren Mike Fernandez har kjørt flere aviskampanjer mot Trump, og sier i et intervju med Miami Herald:

— Hvis jeg har et valg – og du kan skrive dette i bold – hvis jeg har et valg mellom Trump og Hillary Clinton, velger jeg Clinton.

Flere økonomiske støttespillere på republikansk side skal, ifølge Wall Street Journal, være forsøkt organisert til en «geriljakampanje» mot Trump av bakspillere i det republikanske partiapparatet.

Upopulær i partieliten

I Sunday Times-artikkelen heter det at Clinton, tross at hun er «foraktet av de fleste konservative», likevel blir sett på som en hauk – altså tøff – i utenrikspolitikken sammenlignet med mange andre av demokratene, og at hun er «langt mindre uberegnelig og uforutsigbar enn Trump».

Men flere synsere mener uansett at det er liten mulighet for at Trump ender som presidentkandidat – og de peker på at Trump, tross stor oppslutning på meningsmålingene, ligger dårlig an når det kommer til å sikre seg det nødvendige antallet nasjonale delegater fra partiet.

Hun peker på at prosessen med å sikre seg de nasjonale delegatene er lang og kronglete – den foregår i hver enkelt stat, delvis med ulike regler, og at delegatene skal gjennom tre lokale og regionale nivåer før de kan gi Trump sin stemme på den republikanske landsmøtet i juni neste år.

Det blir også påpekt at 168 av delegatene sitter i «Republican National Committee» – partiorganet som organiserer valgkampanjer og finansieringen av disse. Mye tyder på at komiteen ikke er besatt av Trump-fans.

I denne artikkelen har BBC spurt fem politiske eksperter om Trumps muligheter både i primærvalget, og som eventuell presidentkandidat.

 • Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

 1. Trump: «Jeg hater noen av disse reporterne. Men jeg ville ikke drept dem.»

 2. Aftenposten mener: Krisesymptomet Donald Trump

 3. Gjøkungen Trump har ennå ikke gått for langt for republikanerne

 4. Trump utelukker å stille som uavhengig presidentkandidat

 5. Ted Cruz seiler opp som favoritt i republikanernes nominasjonskamp

Les mer om

 1. Hillary Clinton
 2. Donald Trump