Dette er mannen Erdogan anklager for å stå bak kuppforsøket i Tyrkia

Tyrkias president anklager et mektig nettverk ledet av den muslimske predikanten Fethullah Gülen for å stå bak kuppforsøket mot landets regjering.

Fethullah Gülen.

Recep Tayyip Erdogan fremsatte anklagene under et dramatisk budskap til det tyrkiske folk, formidlet via Facetime til TV-stasjoner natt til lørdag.

Beskyldningene er grunnløse, ifølge en uttalelse fra Gülen-bevegelsen, som blankt avviser noen som helst støtte til de militære kuppmakerne.

– Begivenhetene på bakken utvikler seg raskt og det ville være uansvarlig for oss å spekulere. Vi er bekymret for trygghet og sikkerhet for tyrkiske borgere og alle som befinner seg i Tyrkia nå, heter det i uttalelsen.

Hvem er Fetullah Gülen?

Fethullah Gülen har siden 1999 levd i selverklært eksil i byen Saylorsburg i Pennsylvania i USA, der han driver et religiøst retreat-senter.

Ifølge Wikipedia titulerer den tidligere imamen (muslimsk geistlig) seg nå som predikant.

Til tross for den geografiske avstanden til hjemlandet, har Gülen fortsatt å være en av de mest innflytelsesrike personer i Tyrkia, gjennom sin mektige, internasjonal orienterte bevegelse.

USA ber om bevis

USAs utenriksminister John Kerry har bedt Tyrkia om å dele bevis de måtte ha for at den islamske lederen Fethullah Gülen kan stå bak kuppet mot president Erdogan.

Kerry uttalte i ettermiddag at USA ikke har mottatt noen forespørsel om å utlevere Gülen, melder BBC.

Hva slags gruppering er dette?

Gülen-bevegelsen, eller Hizmet, også kjent under navnet Alliansen for felles verdier, hevder selv at den arbeider for en moderat versjon av sunni-islam, og at gruppen legger avgjørende vekt på toleranse og dialog mellom ulike trosretninger.

Men observatører har lenge hatt mistanke om at bevegelsen kanskje ikke er så idealistisk som den gir seg ut for, og at ledernes mål er politisk makt i Tyrkia.

– Det er åpenbart at de ønsker innflytelse og makt, sa en anonym representant for USAs politiske ledelse til New York Times i 2012:

– Vi er bekymret for at de kan ha en skjult agenda og ønsker få lede Tyrkia i en mer islamistisk retning.

Enkelte kilder oppgir at 10 prosent av den tyrkiske befolkning antas å støtte Hizmet, skriver The Guardian.

Bevegelsen har tilsynelatende ingen klar hierarkisk struktur, og oppgir ikke medlemstall, men er en svært mektig aktør både i Tyrkia og utenfor landets grenser.

Hizmet opplyser selv at organisasjonen driver mer enn 1000 skoler og tankesmier i over 140 land.

Forretningsorganisasjonen TUSKON, med tilslutning av over 120 000 større og mindre bedrifter, har sterke bånd til Gülen-bevegelsen og støtter den økonomisk, skriver Time.

Hvorfor er Gülen og Erdogan fiender?

De to var i utgangspunktet allierte og fremsto som skjønt enige om at en moderat versjon av islam kunne fungere politisk.

Men i 2013 beskyldte daværende statsminister Erdogan Gülen-tilhengere i politiet og rettsapparatet for å stå bak beskyldninger om korrupsjon som rammet den senere presidentens fremste støttespillere, inkludert hans sønn Bilal Erdogan.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert etter at han ankom hovedflyplassen i Istanbul under kuppforsøket natt til lørdag.

Erdogan hevdet at hans regjering var blitt utsatt for et kuppforsøk fra en «stat i staten» eller en «parallell stat».

Gülen avviste anklagene, men hans antatte tilhengere i offentlige stillinger, inkludert høye militære offiserer, ble avsatt. Myndighetene aksjonerte også mot medier med påstått forbindelse til Hizmet.

Hvor sannsynlig er det at Fethullah Gülen og hans bevegelse står bak fredagens kuppforsøk?

Det er det for tidlig å si noe sikkert om.

Natt til lørdag uttalte en jurist som arbeider for Tyrkias regjering at det ifølge landets etterretningstjeneste «finnes tegn til at Gülen samarbeider nært med visse medlemmer av det militære lederskapet for å motarbeide den valgte, sivile regjeringen.»

Advokat Robert Amsterdam mener det finnes «indikasjoner på direkte innblanding fra gülenister» i kuppforsøket, rapporterer The Guardian.

Amsterdam sier at hans advokatfirma flere ganger har forsøkt å advare den amerikanske regjering om den trussel den tyrkiske predikanten i eksil utgjør for stabiliteten i sitt hjemland.

Alliansen for felles verdier, som er Hizmets amerikanske gren, var raskt ute med å avvise at bevegelsen var innblandet:

– Fethullah Gülen og Hizmet har i mer enn 40 år erklært og vist i praksis sin forpliktelse til å arbeide for fred og demokrati. Vi har bestandig fordømt militær invervensjon i landets politikk og gjør det fortsatt. Dette er Hizmets kjerneverdier.

Tyrkia-eksperten Dorothée Schmid ved Det franske institutt for internasjonale relasjoner ( IFRI) hadde i 2013 dette å si til France 24 under den bitre konflikten mellom Gülen og Erdogan etter korrupsjonsanklagene:

– Tyrkisk demokrati er i fare dersom en lukket bevegelse uten politisk legitimitet er alternativet til de autoritære tendensene hos de nåværende makthaverne