Verden

Spansk høyreparti nummer én – men mangler flertall

Omvalget i Spania ser ikke ut til å ha gitt noen politisk avklaring. Konservative Partido Popular har vunnet valget, men hvorvidt partiet vil kunne danne regjering, er høyst usikkert.

Lederen i Podemos koalisjonen Pablo Iglesias, venter på tur til å stemme ved dagens valg.
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • NTB

Sosialdemokratiske PSOE blir nummer to og venstrealliansen Unidos Podemos nummer tre. Det viste valgresultatene da 97 prosent av stemmene var talt opp søndag kveld.

Ifølge det spanske innenriksdepartementet har Partido Popular, som har hatt regjeringsmakten de siste fire årene, sikret seg 32,7 prosents oppslutning og 137 av nasjonalforsamlingens 350 plasser. Det er 14 flere plasser enn ved valget i desember.

Sosialdemokratiske PSOE har fått 23 prosent av stemmene og 85 plasser, fem færre enn for seks måneder siden.

Nedtur for Podemos

To valgdagsmålinger viste tidligere på kvelden at venstrealliansen Unidos Podemos lå an til å bli nummer to foran sosialdemokratiske PSOE, noe som ville betydd en historisk endring i spansk politikk.

Men nå ser det altså ut til at de to partiene som har vekslet på å ha regjeringsmakten i flere tiår, fortsatt er Spanias to største.

Unidos Podemos må nøye seg med 71 plasser i nasjonalforsamling og tredjeplass.

Sent søndag kveld feiret flere spanjoler valgresultatet i gaten.

En av lederne for Unidos Podemos, Pablo Iglesias, sier at alliansen ikke er fornøyd med resultatene, ifølge avisen El País.

Venstrealliansen ble dannet av partiet Podemos og flere andre småpartier, blant annet kommunistene og De grønne, så sent som i mai 2016.

Uklare alternativer

Det er fortsatt uklart hvilke regjeringsalternativer valget vil bane vei for ettersom Partido Popular ikke har rent flertall, og det er usikkert hvem de kan samarbeide med for å kunne danne en levedyktig regjering.

Det liberalistiske sentrumspartiet Ciudadanos ser ut til å ha sikret seg 32 plasser, men det er uansett ikke nok til å kunne sikre høyresiden regjeringsmakt.

Dermed kan Spania igjen stå i en situasjon hvor det blir svært vanskelig å stable en stabil regjering på beina.

Valget søndag ble holdt bare et halvt år etter forrige valg ettersom ingen av fløyene greide å bli enige om å danne en levedyktig regjering etter valget i desember.

De siste månedene har Spania vært styrt av et slags forretningsministerium.

Statsminister Mariano Rajoy mener valget står mellom hans konservative regjerings stabile økonomiske politikk og kaos med Pablo Iglesias.

– Vi håper på et annet Europa

Podemos er imot den økonomiske innstrammingspolitikken som EU krever.

Pablo Iglesias har nektet for at partiet han er euroskeptisk og har uttalt til BBC at resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia har gjort ham trist.

– Vi håper på et annet Europa. Vi vil kjempe for et Europa med sosiale rettigheter som er reelle, understreket han.

På forhånd har det vært frykt for at valgdeltakelsen ville bli lav. Men ved lunsjtid i dag hadde det samme antallet velgere avgitt stemme som ved valget i desember fjor.

Svelge Brexit og så ...

Mens det politiske lederskapet i Europa har mer enn nok med å fordøye resultatene av den britiske folkeavstemningen, skal det snart holdes valg i en rekke europeiske land. Det betyr at det kan komme nye overraskelser.

Høyre- og venstrepopulistiske partier har latt seg inspirere av det som har skjedd på De britiske øyer og kravet om folkeavstemning har dukket opp i flere land.

I andre har det dukket opp krav om å få de samme unntakene som britene forhandlet seg fram til i februar, men som ikke var nok til at folket sa ja. Det gjaldt blant annet en mulighet for å kutte i sosiale ytelser også til arbeidsinnvandrere fra andre EU-land.

Flere valg

Tsjekkia skal ha både regionalvalg og valg til Senatet i oktober. Landet har flere anti-eu partier som i kjølvannet av Brexit også ønsker en folkeavstemning i Tsjekkia. Et av disse partiene (SPD) ble stiftet så sent som i 2015. De er bare 20 av de 81 plassene i Senatet som er på valg.

Litauen har også valg til parlamentet i oktober. Lov og Orden partiet er landet anti-eu parti og tilhører partigruppen på ytre høyrefløy i Europaparlamentet. Partiet fikk vel 14 prosent i valget til Europaparlamentet i 2014, en dobling fra parlamentsvalget i 2012.

Presidentvalg i Bulgaria i oktober der dagens president Rosen Plevneliev har sagt at han ikke stiller til en annen periode, dermed er feltet åpent.

Folkeavstemning i Italia

Italia skal ha en viktig folkeavstemning om endringer av grunnloven. Det skjer også i oktober. Resultatet av den er helt avgjørende for at den italienske regjeringen skal kunne gjennomføre reformer som kan gjøre styringen av landet mer effektivt.

Det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen gjorde det bra i to viktige lokalvalg i juni. Det fikk borgermesteren i Roma og Torino.

Romania skal også ha parlamentsvalg. Det finnes flere mindre partier på høyre og venstresiden som er EU-skeptiske, men ingen av disse klarte å komme inn i Europaparlamentet i 2014 og de har heler ikke noen bred representasjon i Romanias parlament.

Hvor mye vil Marine Le Pen og Nasjonal Front tjene på Brexit - det vil neste valg gi et svar på.

Holder pusten for Frankrike

Flytter man så blikket over på 2017 – kommer det flere valg som kan ryste Europa.

Nederland skal ha parlamentsvalg i mars. Den høyrepopulistiske lederen Geert Wilders sier at om han blir statsminister lvoer han at det skal holdes folkeavstemning om Nederlands EU-medlemskap.

I tillegg skal også Ungarn ha presidentvalg neste år. I tillegg skal også Ungarn ha presidentvalg april neste år. Fidesz, det nasjonalistiske høyrepartiet som også er EU-skeptisk har flertall i parlamentet.

I april og mai skal Frankrike velge president og nasjonalforsamling i juni.

Det store spørsmålet er om for president François Hollande stiler og om han da kommer til andre valgomgang eller om det blir et valg mellom Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen og den konservative kandidaten som ennå ikke er nominert.

Nasjonal Front har gjort det meget bra i de siste valgene i Frankrike. Det var nærmest valgskred i lokalvalget i 2015.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Spania
  3. EU
  4. Europa
  5. Mariano Rajoy